SJAJNE BORBE

Poljak brutalnim udarcima naslijedio Jona Jonesa na tronu poluteške kategorije UFC-a; Israel Adesanyja opet oduševio i obranio titulu za čistih 20-0

27.09.2020 u 09:57

Bionic
Reading

UFC 253 priredba, održana na Fight Islandu, donijela je jednak ishod glavne dvije borbe, odnosno borbe za UFC titulu. Onu u srednjoj kategoriji obranio je Israel Adesanya, tehničkim nokautom savladavši Paula Costu pred kraj druge runde. Otprilike jednako vremena trebalo je Janu Blachowiczu da iznenađujuće savlada Dominicka Reyesa i postane novi prvak poluteške kategorije. Prvi od 2011. godine koji se ne zove Jon Jones ili Daniel Cormier

Ono što je Dana White najavljivao kao borbu godine, nije se dogodilo. Israel Adesanya i Paulo Costa nisu fanovima priuštili neopisivu akciju, visok tempo i gomilu udaraca. Umjesto toga, Israel Adesanya isporučio im je tehničku dominaciju i jednu prekrasnu izvedbu tijekom koje se zapravo poigrao s Paulom Costom, kojeg je završio ulaskom u posljednju minutu druge runde, piše Fight Site.

Nevjerojatno brzo je 'Last Stylebender' osjetio distancu koja mu je potrebna, a onda je borbu uveo u svoj ritam. Nije bilo potrebe napadati, nego je na svaki krivi korak Paula Coste pronalazio pravi udarac. U malo manje zanimljivoj prvoj rundi, čak 15 puta pogodio mu je nogu, čime ga je usporio i odgovorio od agresivnosti, da bi u drugoj preuzeo stvar, podigao tempo i završio. Počeo je kombinirati razne tehnike te je pogocima sve više frustrirao Costu, kojem je slijedom događaja nastradalo i lice. Malo po malo Adesanye je razbijao svog izazivača, dok nije pronašao trenutak za završiti. Pogodio je nevjerojatno preciznu i snažnu kombinaciju nakon koje Costa završava na podu, a tamo mu je trebao tek nekoliko udaraca prije nego je sudac primijetio kako se Brazilac ne brani te je borba bila gotova, čime je Adesanya obranio titulu i svoj profesionalni omjer doveo na 20-0.

Jan Blachowicz nije se obazirao na status autsajdera nego je pripremio sjajnu taktiku te je, i pobjedom tehničkim nokautom u drugoj rundi protiv Dominicka Reyesa, postao UFC prvak. Prva polovica početne dionice donijela je po jedan dobar napad sa svake strane, bez previše preuzimanja rizika. Obojica su se dobro kretali i tražili distancu, no niti jedan nije uspio istu duže vremena zadržati. U drugoj polovici runde Poljak postaje agresivniji i koristi defenzivno kretanje Reyesa za dvije odlične kombinacije udaraca koje su napravile vidljivu štetu na Reyesu. Svjestan kako je tim kombinacijama napravio odličan posao, Jan je strpljivo priveo rundu kraju.

Drugu je rundu Reyes otvorio agresivnije, no brzo Blachowicz uzvraća još jednom serijom u koju kreće ručnim tehnikama, a završava udarcem nogom u tijelo. Vidjelo se da Reyes ima problema, posebno u pronalasku svojih najboljih udaraca, dok je Blachowicz s druge strane pogađao razne tehnike. U posljednje dvije minute runde napokon se dobiva dojam da je Dominick uhvatio ritam, no Blachowicz ga usporava još jednim lijevim 'middle kickom' u mjesto gdje je bila vidljiva šteta. Reyes počinje gubiti strpljenje i u posljednju minutu runde ulazi najotvorenije do sada. Traži akciju, a Blachowiczu to odgovara. Prvo je lijevim aperkatom pogodio točno posred lica, razbivši Reyesu nos, a onda ga je drugom kombinacijom ozbiljno uzdrmao. Osjetio je Poljak priliku, napao je još jače, novom serijom poslao Reyesa udarima na pod, a tamo onda i završio posao te postao prvi poljski muški UFC prvak u povijesti.

Sjajnu borbu vidjeli smo od boraca muha kategorije, Brandona Royvala i Kaija Kara Francea, u kojoj je Royval slavio prekidom na početku druge runde. Već u prvoj minuti borbe obojica su bili ozbiljno uzdrmani, no niti jedan borbu nije završio, a visok tempo nastavio se do kraja prve dionice, u kojoj je Royval još jednom uzdrmao Novozelanđanina, no niti tada nije završio posao. To je napravio na samom početku druge runde, kad je pri spuštanju u parter uhvatio giljotinu, dovoljno čvrstu da Kara Francea prisili na tapkanje.

Ketlen Vieira odradila je odlične prve dvije runde protiv Sijare Eubanks, a one su bile dovoljne za njenu pobjedu u borbi gdje se njena protivnica zapravo probudila tek za posljednju dionicu. Glavni program priredbe otvorila je vrlo izjednačena borba u kojoj je Hakeem Dawodu podijeljenom odlukom sudaca savladao Zubairu Tukhugova. Tukhogov je imao jako lošu taktiku u posljednjoj rundi. Naime, bio je uvjeren da je uzeo prve dvije, što nije bio slučaj, pa je posljednju rundu većinom bježao i čekao da prođe vrijeme.

Uvodni program predvodila je borba u kojoj je Brad Riddell savladao Alexa da Silvu jednoglasnom odlukom nakon tri runde, no nije izvedbom opravdao status velikog favorita. Jake Matthews bio je uvjerljiv i vrlo staložen protiv Diega Sancheza, savladavši ga jednoglasnom odlukom, dok je Ľudovít Klein debirirao krasnom nokaut pobjedom protiv Shanea Younga već na samom početku borbe.

Svoj prvi poraz u profesionalnoj karijeri doživio je Aleksa Čamur, od kojeg je bolji bio William Knight. Juan Espino napokon je dočekao debi u UFC-u. Pobjednik teškaškog Ultimate Fightera bio je sjajan te je zahvatom u prvoj rundi savladao još jednog timskog kolegu Stipe Miočića, Jeffa Hughesa. Sve je otvoreno pobjedom brazilskog debitanta Danila Marquesa protiv Khadisa Ibragimova koji je poražen i u svom četvrtom UFC nastupu te je otkaz iz promocije njegova realnost.

UFC 253 - Rezultati

  • Israel Adesanya def. Paulo Costa - TKO (R1, 4:00)
  • Jan Blachowicz def. Dominick Reyes - TKO (R2, 4:36)
  • Brandon Royval def. Kai Kara-France - SUB (R2 0:48)
  • Ketlen Vieira def. Sijara Eubanks - jednoglasna sudačka odluka
  • Hakeem Dawodu def. Zubaira Tukhugov - podijeljena sudačka odluka
  • Brad Riddell def. Alex da Silva Coelho - jednoglasna sudačka odluka
  • Jake Matthews def. Diego Sanchez - jednoglasna sudačka odluka
  • Ľudovít Klein def. Shane Young - KO (R1 1:16)
  • William Knight def. Aleksa Camur - jednoglasna sudačka odluka
  • Juan Espino Dieppa def. Jeff Hughes - SUB (R1 3:48)
  • Danilo Marques def. Khadis Ibragimov - jednoglasna sudačka odluka