14. Europsko prvenstvo

Počinje rukometno ludilo; kladionice otpisale Hrvatsku, ali evo zašto Červarovi izabranici imaju šansu za medalju

02.01.2020 u 12:42

Bionic
Reading

Za tjedan dana počinje 14. Europsko rukometno prvenstvo koje se od 9. do 26. siječnja održava u Austriji, Norveškoj i Švedskoj, a na njemu sudjeluje i hrvatska reprezentacija koja će loviti svoju šest medalju na kontinentalnoj smotri iako nije među favoritima

Prije dvije godine Hrvatska je bila domaćin najboljim europskim nacionalnim sastavima, ali kod kuće su Červarovi izabranici doživjeli krah. Iako je tada bilo jasno da hrvatski rukometaši ne spadaju u onaj najuži krug favorita za najsjajnije odličje uporno ih je javnost gurala na najviše postolje.

Na kraju je osvojeno tek peto mjesto pa je naša reprezentacija ostala na pet odličja s prijašnjih Eura, dva srebra i tri bronce. San o jedinoj velikoj zlatnoj medalji koja nam nedostaje nije ispunjen (Hrvatska ima svjetsko i dva olimpijska zlata).

Ovoga puta očekivanja su znatno skromnija, o najsjajnijoj kolajni se ne govori, a bilo kakva medalja ili ulazak u polufinale bila bi fenomenalna stvar. Da, nakon što je Hrvatska više od dva desetljeća slovila za rukometnu silu, sada je preko granice više ne vide među onima koji mogu do završnice, stavili su je tek na sedmu poziciju s koeficijentom 11 za konačni trijumf na Euru.

'Grupa izgleda lakša na papiru, ali to nije tako, mislim da je jako nezgodna i da su jako teške utakmice. Kao i svake godine, ponavljam da je prva utakmica najteža, ova s Crnom Gorom. Ja sam zdrav i jedva čekam početak', rekao je Domagoj Duvnjak koji ne želi gledati previše predaleko, nego se ide utakmicu po utakmicu. Uostalom, tako je najbolje.

  • +13
Zagreb: Hrvatska rukometna reprezentacija otputovala je na pripreme u Poreč Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Uloge favorita rezervirane su za Dansku (3,5 koeficijent), Francusku (4,5), Španjolsku (5,5), Njemačku (7,5) te domaćine Švedsku (7,5) i Norvešku (10). Naravno, dosta će na sve utjecati i izostanci, uobičajeno je da ozljede kroje sastave, a upravo Hrvatska s tim konstantno ima problema uoči velikih natjecanja.

No ako se baci pogled na kostur prvenstva, Hrvatsku je pomazio ždrijeb i u njemu treba tražiti šansu da se dokopa polufinala, a onda je, kako se to kaže, sve moguće.

Naime, naša reprezentacija je smještena u skupinu A u Grazu, gdje će joj suparnici biti Crna Gora, Bjelorusija i Srbija. Prva dva idu dalje te se spajaju sa prva dva sastava iz skupina B i C, a tamo su nam pravi konkurenti Španjolci i Nijemci. Ostali favoriti su u donjem dijelu ždrijeba.

'Nije da se plašimo, ali ne bismo bili mudri ako mislimo da će biti lako. Crna Gora je ponosan narod, ima sjajna krila, vanjsku liniju i pivota. Da ne govorim o Bjelorusiji, ima nekoliko istaknutih igrača u Ligi prvaka. Srbija se počela homogenizirati, vidim sada i entuzijazam kod njih. Uvijek su se svađali, teško djelovali kao tim. Znate, deset godina nismo igrali finale velikog natjecanja. I kad smo imali još zvijezde u ekipi kao Balića, Lackovića, Vorija... Imali smo tri bronce i meni sada ne treba dodatna motivacija. Imamo kontinuitet, kakav nema nitko drugi, nikad nismo bili u donjem domu i to je kompliment svima nama i želio bih da ta bajka ide dalje', rekao je Červar u jednom od svojih medijskih istupa.

Podsjećamo, ovo je prvo Europsko prvenstvo koje se igra u tri države i prvo u formatu natjecanja sa čak 24 reprezentacije.

U svakoj od šest skupina su s po četiri nacionalna sastava i iz tih uvodnih grupa po dvije najbolje plasirat će se u drugi krug. U tom drugom krugu formiraju se dvije nove skupine s po šest reprezentacija, odakle će po dva najbolja otići u polufinale i borbu za medalje, dok će trećeplasirani iz tih skupina igrati utakmicu za peto mjesto. Spajaju se skupine A, B i C odnosno D, E i F.

Utakmice se igraju u švedskim gradovima Stockholmu, Malmö i Göteborgu, austrijskim Beču i Grazu te norveškom Trondheimu.

Zanimljivo, polufinala i utakmice za medalje igraju se u Tele2 Areni u Stockholmu, multifunkcionalnom stadionu koji će za rukomet imati kapacitet 35 tisuća gledatelja. Spektakl je zajamčen, bilo bi lijepo da se tamo probije i Hrvatska koja svoje susrete igra u Grazu pa tamo treba očekivati vatrenu atmosferu, jer će biti puno hrvatskih navijača, ali i onih koji će podržavati Srbiju ili Crnu Goru.

Inače, osim što se reprezentacije bore za europske medalje, riječ je o natjecanju koje može donijeti Olimpijske igre. Zasad je iz Europe Tokio izborila samo Danska, kao aktualni svjetski prvak, a njoj će se priključiti ona reprezentacija koja osvoji zlato na Europskom prvenstvu ili u finalu izgubi baš od Danaca.

Dodajmo informaciju da će utakmice druge faze po skupinama suditi hrvatski par Matija Gubica i Boris Milošević koji su prije nekoliko dana proglašeni najboljim sudačkim parom na svijetu u izboru rukometnog portala Handball-Planet.

Popis igrača za treću fazu priprema: Marin Šego – Montpellier, Matej Ašanin – PPD Zagreb, Zlatko Horvat – PPD Zagreb, Vlado Matanović – Gorenje Velenje, David Mandić – PPD Zagreb, Valentino Ravnić – PPD Zagreb, Željko Musa – Magdeburg, Marino Marić – Melsungen, Marin Šipić – PPD Zagreb, Domagoj Duvnjak – THW Kiel, Marko Mamić – Leipzig, Josip Šarac – Celje PL, Matej Hrstić – PPD Zagreb, Luka Cindrić – Barcelona, Igor Karačić – Vive Kielce, Luka Stepančić – MOL-PICK Szeged, Josip Vekić – PPD Zagreb, Ivan Martinović – Hannover-Burgdorf

Raspored i satnice utakmica Hrvatske

Skupina A (Graz):

  • 9. siječnja u 18:15: Bjelorusija - Srbija
  • 9. siječnja u 20:30: HRVATSKA - Crna Gora
  • 11. siječnja u 16:00: HRVATSKA - Bjelorusija
  • 11. siječnja u 18:15: Crna Gora - Srbija
  • 13. siječnja u 18:15: Crna Gora - Bjelorusija
  • 13. siječnja u 20:30: Srbija - HRVATSKA

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Jelena Rozga, Zlatko Dalić, Mislav Oršić, Predrag Štromar…