POVRATAK VELIKANA

Počeo spektakl: Justin Gatlin brži od Usaina Bolta

22.08.2015 u 15:26

Bionic
Reading

Američki sprinter Justin Gatlin ostvario je najbolji rezultat (9.83 sekundi) kvalifikacija na 100 m prvog dana natjecanja na 15. svjetskom prvenstvu u atletici koje je u subotu započelo u Pekingu

Gatlin je uvjerljivo pobijedio u svojoj, šestoj kvalifikacijskoj skupini te za 13 stotinki nadmašio vrijeme svjetskog rekordera, Jamajčanina Usaina Bolta (9.96) koji je bio najbrži u sedmoj skupini. Osmorica atletičara su u kvalifikacijama trčali brže od 10 sekundi, ali oni najbolji su trčali štedeći energiju za nedjelju, kada su na rasporedu polufinalne utrke i obračun za odličja. U subotu je bilo važno samo naći se među tri najbrža u svakoj skupini koji su izravno izborili mjesto u polufinalu.

Iznenađenje je što se među polufinalistima nisu našli svjetski prvak iz Pariza 2003. 39-godišnji Kim Collins (10.16) sa St. Kittsa i Nevisa te Britanac James Dasaolu (10.13) koji je na prošlom SP-u u Moskvi bio osmi. Za mjesto u polufinalu trebalo je trčati 10.12, a to su vrijeme imali Britanac Kilty i Levi Cadogan s Barbadosa, koji su se po rezultatu našli među 21 sprinterom koji će se i u nedjelju pojaviti na startu.