PRSTEN NA RUCI

'Plavokosi anđeo' napokon završio misiju

13.06.2011 u 09:52

Bionic
Reading

Dirk Nowitzki je u svojoj 13. sezoni u NBA ligi stigao do vrhunca karijere. Osim što je bio MVP velikog finala, njemački košarkaš je dohvatio naslov te pobjegao iz skupine 'najvećih igrača bez NBA prstena'

Kada u najjaču košarkašku ligu odete iz za košarkaške pojmove nepoznatog njemačkog Würzburga, tada morate biti posebni. NBA skauti su primijetili to te su dugokosog Nijemca 1998. izabrali Milwaukee Bucksi, odakle je nešto kasnije otišao u Dallas.

Ni najveći optimisti nisu mogli predvidjeti kakvu su igračinu doveli Mavericksi. Nowitzki je brzo pohvatao konce u najjačoj ligi svijeta i postao glavni adut teksaške momčadi.

Ukupno je deset puta biran u All Star momčad, 2006. je odveo Dallas do finala, a godinu kasnije bio je MVP regularnog dijela. Svijet se klanjao 'plavokosom anđelu', ali nešto je nedostajalo.

Dallas nije mogao do NBA prstena i Nowitzkog su počeli trpati u grupu najboljih igrača svih vremena koji nisu osvojili NBA prsten. Sve do ove sezone, kada je Nijemac stigao do košarkaškog grala.

'Za ovo sam igrao. Sve All-Star utakmice, sve je to lijepo, ali ako ste to već doživjeli, tada vas zanima samo naslov prvaka. Sada nam ga nitko ne može oduzeti i godinu dana smo najbolja momčad. To je ono nevjerojatno', rekao je Nowitzki, koji je finalnu seriju završio uz prosjek od 27 koševa i 9,4 skoka te je u šest utakmica finala promašio samo jedno od 44 slobodna bacanja.

Europljanin je zasjenio i veliku Miamijevu trojku James - Wade - Bosh te pokazao veliku upornost jer je igrao ozlijeđen (tetiva) i bolestan (temperatura, upala sinusa)... Sada se može odmoriti, njegova misija je gotova.

Spomenimo i to da se pridružio velikanima, Michaelu Jordanu, Magicu Johnsonu, Kareemu Abdul-Jabbaru, Shaquilleu O'Nealu i Kobeu Bryantu, koji su također bili MVP finala NBA lige, ali je Nowitzki postao tek drugi stranac koji se okitio tom nagradom. Prije njega to je uspjelo Francuzu Tonyju Parkeru, koji je 2007. godine slavio sa San Antonio Spursima.