IDEJA ZA DINAMO?

Plaćaju ljude da dođu na stadion jer žele dobru atmosferu

27.09.2012 u 10:20

Bionic
Reading

Plaćanje publici da dođe na utakmicu postalo je praksa među profesionalnim klubovima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Kako privući ljude na stadion i kako, povrh toga, osigurati da atmosfera bude uzorna? Zagrebački Dinamo već se dugo muči s tim pitanjem, pa bi mu primjer iz Ujedinjenih Arapskih Emirata možda mogao poslužiti kao putokaz: ondje ljubitelji nogometa ne samo da ne moraju plaćati ulaznice, nego klubovi plaćanju njima da dođu na utakmice! A ako se na tribinama lijepo ponašaju, mogu zaraditi i određeni bonus...

Priče kako se u toj arapskoj zemlji može lijepo zaraditi od navijanja proširile su se prošle sezone, kad je Diego Maradona trenirao Al Wasl iz Dubaija, jedan od vodećih nacionalnih klubova. El Diego je zarađivao 3,5 milijuna eura po sezoni i na raspolaganju imao privatni avion kojim je mogao skoknuti do Europe ili Argentine kad god mu je srce zaželjelo ili obveze dopustile. Međutim, sada su službeni predstavnici Pro lige UAE-a, kao i čelnici klubova, potvrdili da su mnogi gledatelji doista plaćeni za dolazak na utakmice.

Zanimljiv honorar

The National je iz razgovora s djelatnicima lige doznao da tipični navijački honorar iznosi 50 dirhama (skoro 1.800 kuna) po utakmici, dok djeca mlađa od 12 godina dobivaju upola manje

'Klubovi plaćaju ljude da dođu na stadion jer žele imati dobru atmosferu na utakmicama', za tamošnji dnevnik The National potvrdio je dopredsjednik Pro lige Abdullah Al Junaibi

'Mi navijače doživljavamo kao obitelj, a gostoljubivost i dobročinstvo prema članovima obitelji duboko su ukorijenjeni u našoj tradiciji. Stoga ni klubovi, ali ni sami navijači, ne smatraju da je u redu plaćati ulaznice. Umjesto toga, kad klubovi pozovu navijače u svoj dom, smatraju da se moraju prema svojim gostima ponašati kao pravi domaćini', objasnio je Al Junaibi logiku od koje bi čelnike, primjerice, engleskih Premierligaša, momentalno 'strefio herc'...

Vjeruje se da svi (ili gotovo svi) članovi Pro lige novčano nagrađuju gledatelje svojih utakmica - pogotovo one koji sjede na tribini nasuprot VIP ložama jer superbogati vlasnici klubova žele vidjeti pravu nogometnu atmosferu i sportsko navijanje. The National je iz razgovora s djelatnicima lige doznao da tipični navijački honorar iznosi 50 dirhama (oko 80 kuna) po utakmici, dok djeca mlađa od 12 godina dobivaju upola manje.  

Međutim, na to još dolaze bonusi za dobro ponašanje - ako tijekom cijele utakmice pjevaju, plješću i skandiraju, ali usto ostanu u granicama pristojnosti, mogu zaraditi još 25 dirhama i više. To znači da se za jedan dolazak na stadion u Emiratima može zaraditi iznos koji odgovara hrvatskom 'minimalcu', a za dva i prosječnu plaću u našoj zemlji. Ali ni to nije sve - u nekim slučajevima posjetitelji uz novac dobivaju i hranu i piće, kao i prijevoz do stadiona i s njega.

Aktualni prvak Al Ain poznat je po odličnoj posjećenosti svojih domaćih utakmica. On zapošljava takozvane 'nadglednike' za gledatelje, čiji je zadatak regrutacija navijača. Najviše ih nalaze u prigradskim naseljima, među useljenicima iz Jemena, Omana, Irana i drugih zemalja. Nadglednici zatim obučavaju te ljude, podučavajući ih pravilnom ponašanju na stadionu te klupskim navijačkim pjesmama i skandiranju. Navijači moraju doći na stadion najkasnije 45 minuta prije početka utakmice te cijelo vrijeme pjevati, skandirati i pljeskati.


Al Jazira iz Abu Dhabija igra na najvećem stadionu u zemlji koji prima preko 42.000 ljudi. Taj klub drži rekord po broju gledatelja na jednoj utakmici (36.241), kao i onaj u prosječnoj posjećenosti tijekom sezone (15.922, u šampionskoj 2010/11). Njegov glasnogovornik Ali Al Nuaimi kaže da 'nisu svi navijači plaćeni' da gledaju utakmice Al Jazire.

'Mi plaćamo bend koji pjeva za podršku momčadi za vrijeme utakmice i njemu je za pratnju potrebno 1.000 ili 1.500 ljudi. On dio novca prosljeđuje gledateljima koji pjevaju s njim, a ti ljudi, osim novca, dobivaju vodu, sokove i sendviče. Ne radimo to da bismo napunili stadion, nego da promijenimo stav gledatelja. Želimo da utakmice budu zabavni događaji u kojima će ljudi doista uživati', objasnio je.

Nismo uspjeli doznati kakav pristup gledateljima ima Al Wahda, koju vodi naš Branko Ivanković, ali neimenovani čelnik Al Jazire za The National je rekao da je ovaj fenomen raširen u cijeloj Pro ligi; za razliku od susjedne Saudijske Arabije u kojoj klubovi lijepo zarađuju od prodaje ulaznica ili budućeg domaćina SP-a Katara, gdje stadioni zjape prazni. 'Vjerujem da svi klubovi u našoj ligi imaju navijače koji su plaćeni za dolazak na stadion', izjavio je.

Što bi se reklo, ako neće brdo Muhamedu, Muhamed će brdu... Ako netko nije shvatio, ono na početku s Dinamom bila je šala, ali možda neki od navijača nakon ovih vijesti pohrle put Emirata, u 'pečalbu'.