KREĆE EUROPA

Pjunik testira europske ambicije Dinama

13.07.2009 u 19:10

Bionic
Reading

Armenski Pjunik prvi je test Dinamovih europskih ambicija. U utorak u 17 sati hrvatski prvak krenut će u novu nogometnu epizodu na Starom kontinentu, a prolaz drugog pretkola Lige prvaka ipak bi više trebao ovisiti o momčadi Krune Jurčića, a manje o moći i znanju ekipe iz Erevana

Sjećaju li se nogometaši Dinama uzvratnog susreta s Hazarom? Vjerojatno ne, ta ne baš lijepa europska epizoda u glavama 'modrih' izbrisana je kao da se nikad nije ni dogodila, no zagrebački navijači itekako se sjećaju te utakmice. Upravo zato ne bi bilo naodmet da se dinamovci malo prisjete kako to izgleda kad se u utakmicu uđe neozbiljno i opušteno. Pred utakmicu u Erevanu to bi moglo biti jako značajno.

Europske ambicije 'modrih' i ove godine su jednake dosadašnjima. Prolaz u Ligu prvaka ako je ikako moguće, a ako ne, onda u Europsku ligu, po mogućnosti konačno i dočekati proljeće u Europi, to su ciljevi koji se svake godine iznova ponavljaju. Armenski Pjunik u tom smislu, baš kao nekad Hazar, Domžale i ostali bolje ili lošije znani klubovi, predstavlja prvu prepreku, koju Dinamo jednostavno mora proći. Nitko Jurčićevim trupama ne može i ne smije staviti teret prolaza Milana, Werdera, Šahtara, kijevskog Dinama, ali Pjunika, to definitivno.

Upravo zato, zbog povijesti u kojoj je Dinamo sam sebi komplicirao život i zbog tereta ambicija, pomalo je neshvatljivo da nogometaši Dinama skoro i nemaju pojma kamo idu i protiv koga igraju. To što je u pitanju prvak Armenije, klub za koji su čuli tek najluđi nogometni znalci i kladioničari, to ih ne opravdava da očito podcijene Pjunik i u Erevan stignu poput kofera.

Na stranu kvaliteta hrvatskog prvaka, milijuni ponovno utučeni u jačanje momčadi te samouvjerenost i dobro odrađene pripreme, Kruno Jurčić i njegovi puleni imat će zanimljiv ispit protiv Pjunika. Novi Brazilac u momčadi, Marcos, i dosta uigranih starosjedioca, po mnogima bi mogli uzdrmati ambicije Dinama. Barem u prvoj utakmici. Uostalom, sjetimo li se kako je slabo odigrao Slaven Belupo protiv Birkirkare, tad je jasno da se i najmanje opuštanje itekako može osvetiti. To što su Koprivničani na kraju uspjeli doseći iduće pretkolo Europske lige, ne znači da će se i oni neki drugi idući put provući.

U Erevanu će Kruni Jurčiću nedostajati ozlijeđeni Robert Kovač, Calello i Ante Tomić, pa treba očekivati da će u 17 sati po hrvatskom vremenu na travnjak nacionalnog stadiona u Erevanu istrčati Butina - Etto, Bišćan, Lovren, Carlos - Sivonjić, Vrdoljak, Badelj, Sammir - Mandžukić, Papadopulos.