upitan NASTuP NA SP 2018.

Pitali smo dr. Nemeca o Pjacinoj ozljedi; iznenadio nas je odgovorom!

30.03.2017 u 11:20

Bionic
Reading

Doktor Boris Nemec za tportal.hr komentirao je tešku ozljedu hrvatskog reprezentativac Marka Pjace zadobivenu tijekom prijateljske utakmice protiv Estonije (poraz 3:0). Podsjetimo, magnetska rezonanca potvrdila je puknuće prednjeg križnog ligamenta što znači da 21-godišnjeg ofenzivca Juventusa čeka jako dug oporavak u kojem se nikako ne smije napraviti kriv korak

Ubrzo nakon što su stigli nalazi za 21-godišnjeg Marka Pjacu bilo je jasno kako je zbog puknuća prednjeg križnog ligamenta za njega sezona završena. Međutim, postavlja se pitanje kada bi Pjaca mogao ponovno na teren sto posto fizički i psihički spreman. Svoje viđenje slučaja dao je i liječnik hrvatske nogometne reprezentacije dr. Boris Nemec koji iza sebe ima puno operacija koljena, za što je stručnjak:

>> Potvrđene loše vijesti: Za teško ozlijeđenog Pjacu sezona je gotova!

'Teško je nakon ovakve ozljede precizno reći kada će se Pjaca vratiti na travnjak. Iskustvo i ono što ja stalno ponavljam kaže kako pacijent nakon operacije kreće na fizikalnu terapiju i tek nakon negdje tri mjeseca smije početi s tzv. pravocrtnim trčanjem, dakle bez promjena smjera. Za najranije šest mjeseci Pjaca bi se mogao vratiti na travnjak, ali naravno da o tome odlučuju liječnici i fizioterapeuti u Juventusu koji je poznat po sjajnoj skrbi o zdravstvenom stanju igrača. Ondje će Marko svakodnevno biti na terapiji pet-šest sati što je sjajno i takve uvjete recimo nema većina naših klubova', kazao je za tportal.hr dr. Nemec.

Na pitanje je li moguće da Marku Pjaci u pitanje dođe i nastup na Svjetskom prvenstvu u Rusiji koje počinje sredinom lipnja kazao je sa zadrškom:

'Teško je sada o tome govoriti jer to ovisi o puno faktora, ali nikako se ne smije požurivati s povratkom Marka na travnjak kako se ozljeda ne bi pogoršala što ne bi bio prvi slučaj, uz napomenu kako se mojim pacijentima takvo što još nije dogodilo. Upravo su mi javili kako metoda kojom se služi legendarni talijanski ortoped dr. Pier Paolo Mariani, koji će u petak operirati Pjacu, omogućava igraču da se vrati na travnjak već nakon četiri mjeseca što je fantastično. Međutim, preporuka Fife govori kako je nakon takvih ozljeda oporavak u trajanju od sedam, osam mjeseci. Dakle, ako se Pjaca vrati za osam mjeseci, to će biti oko Nove godine i trebat će mu barem dva, tri mjeseca da dohvati staru formu i mjesto u momčad. Sve to treba imati na umu jer pripreme za SP počinju već u svibnju i zbog toga treba ići korak po korak te tako nitko ne može reći kako će Pjaca sto posto biti spreman za reprezentaciju', dodao je dr. Nemec.

Za kraj je dr. Nemec otkrio i jedan detalj koji svakako treba imati na umu i kojim je mnoge iznenadio. Naime, na pitanje može li se igrač koji je snažnije fizičke građe, kao što je primjerice Marko Pjaca, brže od ostalih pacijenata vratiti u formu kazao nam je:

'Marko je po svim parametrima jedan od fizički snažnijih i izdržljivijih naših igrača što je naslijedio od roditelja koji su bili vrhunski sportaši u borilačkim sporovima, ali u ovoj priči jako je važna anatomija koljena. Dakle, laički rečeno, igrač može biti jak kao slon, ali ako anatomija koljena nije dobra, moguća je nova ruptura koja može biti pogubna. Zato sam i sugerirao liječnicima Juventusa da nikako ne požuruju Pjacin povratak na travnjak', za kraj je kazao dr. Nemec.

Njegovim riječima u prilog ide i poruka trenera Juventusa Massimiliana Allegrija koji je putem Twittera poručio Pjaci:

'Ova nesreća neće zaustaviti tvoju karijeru. Sretno!'