OD RATA DO SP-A

Pet stvari koje morate znati o Kosovu i njegovoj reprezentaciji

06.10.2016 u 11:18

Bionic
Reading

Početkom svibnja 2016. na kongresu Uefe Kosovo je postalo 55. članom čelne europske nogometne organizacije i toga dana počelo je stvaranje kosovske nogometne reprezentacije o čemu su generacije Kosovara godinama maštale. Desetak dana kasnije Međunarodna nogometna federacija Fifa službeno je primila Kosovo kao svog novog člana, a već početkom lipnja Kosovo je odlukom Uefe naknadno uvršteno u skupinu s Hrvatskom za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji

Uoči kvalifikacijske utakmice za SP 2018. između Kosova i Hrvatske (20.45 sati, četvrtak), koja se igra u albanskom gradu Skadru, prisjetimo se kako je ova mlada i malena država došla u priliku igrati u kvalifikacijama odlukom Uefe.

1.BORBA ZA NEOVISNOST

Bivša srpska pokrajina Kosovo bilo je poprište oružanih sukoba (1998-1999) između boraca za neovisnost i snaga službenog Beograda, a u veljači 2008. albanska većina na Kosovu je proglasila neovisnost koju Srbija odbija priznati. Od toga dana počelo je lobiranje u Uefi i Fifi za zeleno svjetlo kosovskoj nogometnoj reprezentaciji. Prema službenim podacima, Kosovo ima oko 1,8 milijuna stanovnika.

2.PRVA UTAKMICA FIFE 2014.

Od 2014. Fifa je – nakon nekoliko prolongiranja svoje odluke - Kosovu dopustila igranje prijateljskih utakmica, uz dodatak kako službene utakmice još ne može igrati na stadionu u Prištini jer ne zadovoljava stroge uvjete. Prvu utakmicu pod okriljem Fife Kosovo je odigralo u ožujku 2014. u Kosovskoj Mitrovici na stadionu Adem Jashari pred više od 17 tisuća ljudi protiv Haitija (0:0). Velika želja čelnika Kosova je bila da prvi protivnik bude Hrvatska, ali do Uefa i Fifa zabranile su im igrati protiv zemalja bivše Jugoslavije.

Na Kosovu ne znaju za koga bi navijali

Posebna su priča navijači. Naime, Kosovari su kroz godine borbe za samostalnost vlastite države razvili i navijačke osjećaje prema reprezentaciji Albanije, koja je ovoga ljeta prvi put nastupila na velikom nogometnom natjecanju – Euru u Francuskoj. S obzirom na to da Kosovo odnedavno igra u kvalifikacija za SP, dogodilo se kako mnogi Kosovari ne doživljavaju reprezentaciju Kosova kao svoju nego su i dalje vjerni – Albaniji. O toj temi čitajte OVDJE.

3. ZBRKA OKO DOVOĐENJA IGRAČA


Kada su igrači koji mogu igrati za Kosovo u pitanju, tu su pravila bila vrlo jasna. Naime, pravila Fife nalažu da nogometaš koji je nastupao za jednu reprezentaciju ne smije nastupati za drugu reprezentaciju pa su tako neki igrači trebali dobiti posebnu dozvolu. Fifa je tako uoči početka kvalifikacija za SP dala odobrenje sljedećim igračima: Fanol Perdedaj i Enis Alushi koji su prije nastupali za Njemačku, Valon Berisha, Bersant Celina i Elbasan Rashani (Norveška), Hekuran Kryeziu i Albert Bunjaku (Švicarska), Sinan Bytyci (Austrija), Vedat Muric ( Albanija) te Erton Fejzullahu (Švedska).
Naravno, velika želja Kosovara bile su i nogometne zvijezde kao što su Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka ili Valon Behrami, koji trenutačno čine okosnicu švicarske reprezentacije, ali to se ipak nije dogodilo. Jedan od razloga je i taj što su se igrači morali izjasniti odmah nakon primanja u Fifu tj. u svibnju (prije Eura u Francuskoj!). Tako je početkom rujna nastala prva zbrka.

4. MLADE ZVIJEZDE U REPREZENTACIJI

Po mišljenju bivšeg hrvatskog reprezentativca Ardiana Koznikua, koji je rodom s Kosova, trenutačno su najveće zvijezde kosovske reprezentacije Valon Berisha iz austrijskog Red Bull Salzburga, koji je dao povijesni gol Fincima u kvalifikacijama te mladi stoper Dinama Amir Rahmani. Tu su još igrač nizozemskog Vitessea Milot Rashica, koji ima tek 20 godina te 19-godišnji Bersant Celina, igrač Manchester Cityja (posudili su ga u nizozemski FC Twente gdje igra sjajno!). Nema sumnje kako će ova reprezentacija u kvalifikacijama za Euro 2020. biti itekako konkurentna.

5. PREDSJEDNIK VOKRRI OBEĆAO BOGATU NAGRADU

Fadil Vokrri, predsjednik Kosovskog nogometnog saveza, obećao je nagradu od 100.000 eura svakom reprezentativcu ako se Kosovo plasira na SP 2018. U skupini s Hrvatskom, Turskom, Islandom i Finskom to bi zaista bila svjetska senzacija.