izjava za pamćenje

Ovog trenera Hrvati pamte zauvijek, a nakon ove izjave zna ga i cijeli svijet: Zbog izostanka nogometa, neki su se moji prijatelji rastali...

28.06.2020 u 10:24

Bionic
Reading

Brazilski nogometni trener Rene Simoes, koji se ovim poslom bavi još od 1978. godine, ostao je u sjećanju hrvatskih ljubitelja nogometa kao izbornik prvog suparnika na utakmicama svjetskog prvenstva. Naime, on je 1998. godine vodio Jamajku, koju je Hrvatska u svom premijernom mundijalskom nastupu svladala 3:1 golovima Stanića, Prosinečkog i Šukera

Rene Simoes dakle ostaje zapisan kao izbornik prvog suparnika Hrvatske na SP-ima, ali ostat će zapamćen i zbog ove izjave koju je dao za Radio Central. Naglasio je Simoes kako su u ovoj koronakrizi, bez sporta i nogometa, stradale brojne obitelji i da je za dobrobit svih da se on u potpunosti vrati.

'Razgovarat ćemo o nogometu kao društvenom fenomenu kako bismo pomogli ljudima koji su kod kuće poludjeli. Ovdje imam prijatelje koji su se već rastali, neki su tukli ženu, drugi su pak tukli djecu, poludjeli su među svoja četiri zida. Dakle, ako igrate nogomet, možda će vam nešto pomoći', rekao je ovaj nogometni trener.

Bivši trener, koji je vodio Botafogo, Coritibu, Vitóriju, Vila Novu, Portuguesu i reprezentacije Hondurasa, Trinidada i Tobaga, Jamajke i Kostarike, brazilske U-17 i U-19 reprezentacije i mnoge druge, sportaše doživljava kao 'izuzetno zdrave ljude' kojima koronavirus ne može ništa.

'Pozitivnih na koronavirus već smo imali preko 100 brazilskih igrača. Svi su oni, koji su bili pozitivni, vrlo brzo bili i zdravi, i nitko od njih nije bio hospitaliziran. U cijelom svijetu znam samo jedan slučaj koji je izbjegao pravilo, a to je bio Juventusov Dybala koji je testiran pozitivno, 14 dana kasnije opet pozitivan, 14 dana opet pozitivan, ali to se sve riješilo. Ovaj virus nije opasan za zdrave ljude, već samo za ljude koji imaju većih zdravstvenih problema'.

Činjenica da se nogomet opet igra, ne znači da se situacija vratila u normalu, budući da su se promijenili uvjeti za igru, ali ima i svoje prednosti.

'Naravno da nije sve kao što je bilo, pa nema ni navijača na stadionima, radi se po nekim posebnim pravilima, ali barem po kućama ljudi ne moraju pričati samo o koronavirusu već mogu razmišljati o nećem lijepom, normalnijem', zaključio je ovaj 67-godišnji trener.