IZBOR HOO-a

Ovo su najbolji sportaši Hrvatske za 2023. godinu, jedna stvar se ponovila

20.12.2023 u 21:52

Bionic
Reading

Džudašica Barbara Matić i tekvondašica Lena Stojković podijelile su naslov najbolje sportašice Hrvatske u predolimpijskoj 2023. godini po izboru Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), dok je kod sportaša laureat strijelac Giovanni Cernogoraz.

Jubilarni 30. put Hrvatski olimpijski odbor (HOO) priredio je završnu godišnju svečanost - Veliki dan hrvatskog sporta, s dodjelom nagrada najuspješnijim sportašicama, sportašima i trenerima u godini na izmaku te zaslužnim sportskim dužnosnicima za životno djelo.

Nagrade su podijeljene u 14 kategorija, dodijeljeno je i nekoliko posebnih priznanja HOO-a, a svečanosti je nazočio i hrvatski premijer Andrej Plenković, resorna ministrica Nikolina Brnjac, ministar obrane Ivan Anušić, članica MOO-a Kolinda Grabar Kitarović te brojni drugi uglednici.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša ove godine je odlučio da na svečanosti govore samo laureati pa je izostao i njegov pozdravni govor iz pozicije domaćina svečnosti koja je održana u Kristalnoj dvorani hotela The Westin Zagreb.

HOO-ova kategorija sportašice godine ni ove godine nije imala samo jednu laureatkinju. One najuspješnije dolaze iz borilačkih sportova, a to su svjetska prvakinja u tekvondou u kategoriji do 46 kg Lena Stojković i vlasnica svjetske i europske bronce u kategoriji do 70 kg džudašica Barbara Matić, obje Splićanke.

  • +52
Veliki dan hrvatskog sporta, HOO 2023. Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

"Drugu godinu zaredom sam tu i to je dokaz da idem u dobrom smjjeru. Ovo je bila prva godina da sam uspjela spojit svjetsku i europsku medalju. Nadam se da ćemo u Parizu konačno osvojiti povijesnu olimpijsku džudašku medalju", kazala je Matić. "I ja sam opet drugu godinu zaredom na ovom proglašenju. Povezala sam pet uzastopnih zlata na svjetskoj pozornici i to je dokaz dobrog rada mene i mog kluba Marjana", kazala je Lena Stojković.

Za razliku od prošle godine, laureat u pojedinačnoj muškoj konkurenciji je samo jedan. Godinu je rezultatski obilježio svjetski i europski prvak u gađanju letećih meta (trap) Giovanni Cernogoraz.

"Bila je to sjajna godina, skoro bolje da nije moglo jer sam prvi puta osvojio svjetsko zlato, a kasnije je stiglo i europsko zlato. Sada slijede pripreme za Pariz, gdje ću nastojati ponoviti London 2012 i opet osvojiti zlato", kazao je Cernogoraz, kome je nagradu uručio premijer Plenković.

"Čestitam svim dobitnicima na njihovu uspješnu radu. Hrvatska vlada voli sport i mislim da smo u proteklih osam godina to pokazali, ne samo rastom proračunskih sredstava za sport, pa smo tako u ovoj predolimpijskoj godini izdvojili za sport 50 milijuna eura, a dogodine čak 110 miljuna eura. To je naše poštovanje prema vašem trudu. Imamo novi Zakon o sportu, a Hrvatska je domaćin brojnih međunarodnih natjecanja, brinemo o trenerima, gluhim sportašima i drugima. Posebna zahvala našim nogometašima na kojima mi jako zavide ostali čelnici država", kazao je premijer Plenković.

Naslov najuspješnije muške sportske ekipe drugu godinu zaredom ponijela je hrvatska nogometna reprezentacija koja je osvojila drugo mjesto u Ligi nacija, te izborila plasman na EURO 2024. "Vatreni" su "obranili" i prošlogodišnji naslov najvećeg sportskog promicatelja Hrvatske u svijetu. Nagrade je primio izvršni direktor HNS-a Tomislav Svetina.

Najuspješnija ženska ekipa dolazi iz karatea. Sjajni kvintet karatašica - Sadea Bećirović, Lucija Lesjak, Lea Vukoja, Nikolina Golomboš - osvojio je europsko srebro i svjetsku broncu, nastavivši kontinuitet uspona na pobjednička postolja iz prethodnih godina.

U konkurenciji najuspješnijih sportskih parova, štafeta i posada laureati su „pretplatnici“ na ovu HOO-ovu nagradu - europski prvaci i svjetski doprvaci,članovi bratskog veslačkog dvojca na pariće Martin i Valent Sinković. Poput nogometaša, i Sinkovići su dvostruki laureati u ovogodišnjem izboru HOO-a.Uručeno im je i posebno priznanje za promociju sporta.

"Možda i nismo tako stari da nastupimo u LA-u 2028. Promijenili smo disciplinu, koja je prikladnija za naše godine pa ćemo vidjeti kako će to izgledati u Parizu. Po prvi puta smo dobili nagradu za promicatelje sporta i to nam je posebno drago", kazao je Valent Sinković.

Unatoč bogatstvu vrhunskih sportskih rezultata u godini na izmaku, naslov najuspješnijeg trenera ponio je samo jedan laureat - Valter Cernogoraz. U konkurenciji je imao fantastične trenerske veličine Nikolu Bralića, Zlatka Dalića, Jozu Jakelića, Lucijana Krcu, Veljka Lauru, Vladimira Preradovića…

U novoutemeljenoj kategoriji za izuzetne rezultate u neolimpijskim sportovima i neolimpijskim disciplinama nagrade su dobili svjetski i europskiprvak u obaranju ruke Rino Mašić (kat. do 110 kg) i kickboksačica Lucija Bilobrk, svjetska prvakinja u K1 iznad 70 kg.

  • +10
Veliki dan hrvatskog sporta u Westinu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Dobitnik Nagrade za fair play ni jednog trenutka nije bio dvojben - atletičar Dino Bošnjak je nesvakidašnjim činom pomoći kolabiranom slovenskom kolegi Vidu Botolinu tijekom utrke na 5000 metara na Europskim igrama u Poljskoj - osvojio sportsku javnost i izvan granica dviju država. Uz HOO-ovu nagradu, dobio je i priznanje Europskog fair play pokreta „Spirit of fair play“ koje je također ovom prigodom uručeno, ali, nažalost, ne Bošnjaku osobno nego njegovu izaslaniku. Sportaši su poznati po sudjelovanju u humanitarnim akcijama svih vrsta, a jedan od njih je vlastitom zakladom za pomoć djeci napravio i iskorak više. Tako je posebno HOO-ovo priznanje za humanitarni rad uručeno jednom od najvećih hrvatskih tenisača u povijesti Marinu Čiliću.

"Iskreno, kako se bliži kraj moje karijere, raduju me još uvijek sportski uspjesi, ali posebno i humanitarni rad i osjećaj da mogu nekome pomoći. Ove godine sam izostao sa sportskih terena, ali nadam se da još nije kraj", kazao je 35-godišnji Čilić.

Posebno HOO-ovo priznanje za izdavački projekt godine, knjigu "Hrvatski sportski dužnosnici“, dobio je splitski publicist i kroničar sporta Jurica Gizdić. Nagradu Matija Ljubek, koju HOO dodjeljuje sportskim zaslužnicima za životno djelo, ove godine su dobili: Jurica Carić (bridž), Tomislav Čuljak (džudo), Zlatko Žagmešter (rukomet), Ivica Lazić (paraolimpizam), Morana Paliković Gruden (klizanje) te posthumno preporoditelj hrvatske odbojke Ante Baković.