ususret prvoj utakmici Play-offa

Ovo je dokaz da će Dinamo s norveškim Rosenborgom imati itekako težak posao

19.08.2019 u 08:56

Bionic
Reading

Nakon prolaska protiv mađarskog Ferencvarosa u 3. pretkolu nogometaši Dinama stigli su na korak do ulaska u najelitnije klupsko natjecanje, Uefinu Ligu prvaka. A posljednja prepreka pred Bjeličinom momčadi norveški je Rosenborg

Iako se norveški nogomet ne može pohvaliti velikim uspjesima na međunarodnoj sceni, posebice u reprezentativnom smislu, svatko tko pomisli da će Rosenborg biti lagan suparnik Dinamu i tek usputna stanica prema Ligi prvaka nije u pravu.

Naime, Rosenborg je klub koji ima tradiciju, a svojedobno je čak osam godina u nizu igrao u grupnoj fazi Lige prvaka.

Istina je da posljednjih sezona i ne uspijevaju ući u 'elitu', već svoje najbolje dane u ovom natjecanju pamte s kraja devedesetih i početkom novog tisućljeća, a ostaje u sjećanju to kako je Rosenborg izbacio Milan na San Siru 1997. godine i prošao u četvrtfinale Lige prvaka.

Na svom stadionu u Trondheimu tih sezona svladao je i Real Madrid te osam godina u nizu igrao grupnu fazu Lige prvaka, jednom završio i prvi u skupini, a 13 godina u nizu bio prvak države. Također, u zadnje četiri sezone apsolutni je vladar Eliteseriena.

  • +12
Dinamo - Odd Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Ono što je zanimljivo jest to da Dinamo i Rosenborg još nikad nisu igrali u službenim utakmicama, ali da je 'modrima' problem igrati s Norvežanima, potvrđuju sljedeći podaci.

U pet dosadašnjih ogleda Dinamo je tek jednom upisao pobjedu. I bilo je to u sezoni 2017./18., kada je u prvoj utakmici 3. pretkola Europske lige svladao ODD Skien 2:1. Iz te Dinamove momčadi trenutno su na Maksimiru šestorica igrača - Livaković, Stojanović, Lešković, Moro, Gojak i Zagorac.

Uzvrat u Norveškoj te godine završio je 0:0, pa je na kraju Dinamo prošao u sljedeću rundu natjecanja. Bila je to ujedno jedna od tri utakmice koje su završile remijima. Dramatično je bilo i u sezoni 2015./16., kada je Dinamo igrao protiv Moldea. Nakon zagrebačkih 1:1 u uzvratu je bilo 3:3 te je zbog većeg broja golova u gostima prošao dalje, s time da je u tom uzvratu već do 22. minute Dinamo, koji je s klupe vodio Zoran Mamić, imao vodstvo 3:0.

Do kraja prvog dijela domaćini su smanjili na 1:3, a onda s još dva gola do 75. minute posve zakomplicirali utakmicu. Ipak, rezultat se nije više mijenjao pa je Dinamo prošao dalje, a potom i stigao do skupina Lige prvaka.

Jedini poraz u ogledima s Norvežanima Dinamo je doživio u sezoni 2007./08., kada je igrao u skupini Europske lige. S time da je tada igrana samo jedna utakmica. Protivnik 'modrima' bio je Brann iz Bergena, a domaćini su slavili 2:1. Bila je to Dinamu druga utakmica u skupini i već nakon tog poraza bilo je jasno da je neće moći proći.

Prema tome, koliko god imali visoko mišljenje o hrvatskom nogometu ili, bolje reći, podcjenjujemo norveški, ovi rezultati samo potvrđuju da će Dinamo imati težak posao u ogledima s Rosenborgom.

Međutim, sigurni smo da je toga svjestan i trener Nenad Bjelica te da će od svojih igrača izvući maksimum kako bi ove jeseni u Zagreb dovukli najveće europske klubove.