OKRŠAJ U RIGI

Ovo je Dalićevih 11; jedan povratnik kreće odmah, a hoće li priliku dobiti i debitant?

18.11.2023 u 08:16

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija ove subote od 18 sati u Rigi igra kvalifikacijsku utakmicu za odlazak na Euro 2024 protiv Latvije. Nakon listopadskih loših rezultata, Dalićeva vrsta sada je u situaciji da nema pravo na kiks, ali se mora nadati i da Wales neće uzeti sve bodove.

Bolni su bili porazi u Osijeku od Turske i Cardiffu od Walesa. I ne samo da su bili bolni, nego su Hrvatsku doveli u situaciju da od sigurnog putnika na završnicu Eura sada više ne ovisi sama o sebi. No, isto tako, naučila nas je nogometna reprezentacija da se uvijek dočeka 'na noge', te će - sigurni smo - tako biti i ovog puta.

Ali za početak večeras, od 18 sati, u Rigi mora igrati puno bolje te pobijediti Latviju.

Ne bi Dalićeva momčad trebala imati problema, jer u rujnu je na Rujevici pokazala da je ipak prevelika razlika u kvaliteti između ovih dviju reprezentacija. Bez obzira na to što se izmijenilo podosta igrača. Posebno u hrvatskim redovima. Jer prije nešto više od dva mjeseca u momčadi su bili i Petković, Perišić, Juranović, Vlašić, Barišić, Musa... Tada je na raspolaganju bio i Kovačić.

No, u nogometu se stvari ekspresno mijenjaju, a sada je Dalić morao 'promiješati karte', te je nakon 11 mjeseci, odnosno od SP-a u Katru, u kadar vratio Antu Budimira. Pozvao je i Martina Baturinu.... Na svu sreću, oporavili su se i Andrej Kramarić te Luka Ivanušec, pa Dalić ipak ima puno više mogućnosti nego prije mjesec dana.

Naravno, kome će izbornik dati priliku od prve minute, još uvijek se može nagađati, ali čini se da zasad najviše upitnika ima za mjesto na lijevom krilu. Iako je za tu opciju u reprezentaciju vratio jedno staro lice, odnosno Marka Pjacu. No, dok će Pjaca vjerojatno čekati svoju priliku na klupi, posve je jasno da će Ante Budimir, igrati od prve minute.

Također, nakon što je otpao Kovačić, ali i Sučić, postavlja se pitanje tko bi mogao krenuti u veznom redu, odnosno hoće li priliku dobiti debitant Martin Baturina.

Tportal SPORT je i na WhatsAppu

Želite li pogledati VIDEO svih golova iz SuperSport HNL-a i Kupa te dobivati najvažnije vijesti iz sporta: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'

Rekao je to i Dalić.

'Naša igra mora se njemu prilagoditi. Musa i Beljo nisu dobivali lopte, kako će dati onda golove. Mi za takvog napadača moramo napraviti dodavanje i centaršut, bez toga, on neće biti na razini. Dobro je da je u odličnoj formi, rekao sam mu da tražim u ovom ciklusu napadača koji će biti ubuduće u reprezentaciji. Nitko nije napravio više od Budimira. On je strpljivo radio i opet se nametnuo. Očekujemo da će opravdati svoj poziv, ali bez igre momčadi i pravih lopti, neće biti ništa!', rekao je izbornik te dodao kako će prilagoditi igru.

'Cijela igra mora se prilagoditi tome da na bekovima imamo prostora. Stanišić je jako dobro to radio protiv Turske, imat ćemo rješenja, cijela momčad mora biti okomitija. Moramo biti bolji i u situacijama jedan na jedan. Ne sjećam da je ijedan igrač bio bolji u takvoj situaciji u prošlim utakmicama. Kada nam zablokira veznog reda, mi nemamo rješenja. Lopta je išla samo natrag, natrag, natrag. To je bio veliki problem. Nitko drugi nije preuzeo odgovornost, išao napraviti razliku jedan na jedan, pa makar deset puta izgubili loptu, treba preuzeti taj rizik'.

Vjerojatni sastav: Livaković - Stanišić, Erlić, Šutalo, Gvardiol - Modrić, Brozović - Kramarić, Majer, Ivanušec - Budimir

  • +45
Hrvatska nogometna reprezentacija, trening, Riga, 17.11.2023. Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

Više pronađite OVDJE.