ekskluzivno

Ovakvog Kramarića trebamo na Euru i da opet zabije na Wembleyju: Imam još prostora za napredak

01.12.2019 u 10:15

Bionic
Reading

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić u subotu je doznao protiv kojih će momčadi igrati na Euru 2020. godine, ali i još jednom spoznao kakve igrače ima u svojim redovima. Jer u strijelce su se upisali Andrej Kramarić i Mario Pašalić

Hrvatska nogometna reprezentacija, uz nešto malo drame, ali na što smo već i navikli, prošla je kvalifikacije te će sljedećeg ljeta po šesti put igrati na Europskom prvenstvu.

Subotnji ždrijeb Hrvatskoj je dodijelio skupiniu u kojoj su Engleska (14. lipnja), Češka (19. lipnja) te pobjednik play-offa C, a to mogu biti Norveška, Izrael, Škotska ili Srbija.

No, s obzirom na iskustvo s prošlogodišnjeg svjetskog prvenstva i osvojenog srebra, optimizam ali i oprez te skromnost kojim zrači izbornik Zlatko Dalić, jasno je da od Hrvatske i sljedećeg ljeta možemo očekivati - dosta.

>> Češki 'učenik' Nenada Bjelice najavljuje neuspjeh Hrvata: Nikad nisu povezali dva uspješna turnira

Važnu ulogu u Dalićevom sastavu na tom bi turniru trebao imati i Andrej Kramarić, 28-godišnji Zagrepčanin, koji se ove jeseni borio s ozljedom koljena, ali i u utakmicama u kojima je igrao za svoj Hoffenheim, uredno zabijao. A da taj posao itekako dobro odrađuje, potvrdio je i u subotu, kada je već u šestoj minuti zabio za vodstvo protiv Fortune iz Düsseldorfa.

'Zabio jesam, ali nije to još to. Nemam bolova, ali koljeno je malo natečeno. Na svu sreću, normalno treniram i igram, a to mi je u ovom trenutku najvažnije', javio nam se Andrej Kramarić u nedjelju ujutro iz klupskog kampa, nakon doručka, gdje nakon utakmice dolaze na 'rekuperaciju'.

Vi i s takvim problemima, jer operirali ste krajem kolovoza koljeno, pa prolazili terapiju, ali i novu upalu, u svakoj utakmici u kojoj igrate postižete po gol, što je izniman postotak.

'Naravno da sam sretan i zadovoljan zbog toga, ali više bih volio da sam bio zdrav i više igrao. Nakon prvog povratka na teren krajem listopada nisam očekivao nove probleme, ali što je tu je. Na svu sreću, koljeno je sada puno bolje reagiralo. A ja sam svjestan da mogu puno bolje, samo da uhvatim ritam jer još uvijek nisam 100 posto fit'.

A na koliko ste posto?

'Pa na nekih 70, eventualno 80 posto. Ponavljam, sretan sam što normalno treniram, ali ja itekako dobro poznajem svoje tijelo i znak koliko još imam prostora. Sada treniram s ekipom, ali nisam radio individualno, jer sam morao biti oprezan'.

  • +7
Andrej Kramarić Izvor: EPA / Autor: NIGEL RODDIS

Možda je i trener trebao biti oprezniji, s obzirom da ste nakon dugog mirovanja odmah u prve dvije utakmice igrali po 90 minuta. Sada ste pak odradili u prošlom kolu poluvrijeme?

'Da, u prošloj utakmici ušao sam tek u drugom poluvremenu, i iskreno nisam očekivao da ću već u ovoj utakmici biti svih 90 minuta na terenu. Ali, hvala Bogu, ispalo je OK, koljeno je izdržalo. Nadam se da će se tako i nastaviti'.

Nadamo se i mi, ali i izbornik Dalić, kojem ćete trebati za Euro. Suparnike znate jako dobro?

'Imali smo ih prilike upoznati u zadnje vrijeme prilično. Sve znamo, zadovoljni jesmo, ali znamo da će biti teško proći skupinu. Prva utakmica protiv Engleza, na Wembleyju, a oni željni osvete za poraz u polufinalu SP-a. Istina, igrali smo već nakon toga u Ligi nacija, ali nije to isto, jer to natjecanje nije baš svima sjelo'.

Vi ste im zabili na Wembleyju, što napadaču svakako daje dodatnu dozu optimizma?

'Da, zabio sam im, bio je to čak i lijep gol. Ali ovo će biti posve drugačija utakmica. Oni će sigurno biti još 30, 40 posto žešći, pred svojim navijačima. Ipak je to prva utakmica u skupini, a u njoj je jako važno doći do pobjede, a posebno njima pred svojim navijačima, puni entuzijazma'.

S Česima se znate s posljednjeg Eura u Francuskoj?

'Na papiru jesmo favoriti, ali sigurno će i ta utakmica biti teška. Najbolji dokaz tome je tih 2:2 iz St. Etiennea. Imam u Hoffenheimu odličnog Čeha, Pavela Kaderabeka, koji je sjajan na desnom beku, što u ofenzivnom, što u defanzivnom dijelu igre, juri 'k'o metak'. Bit će teško, ali ako budemo pravi, onda sam ipak uvjerenja da možemo do pobjede'.

A koga bi za kraj natjecanja u skupini?

'Teško mi je prognozirati, ali vidim da se dosta priča o Srbiji. Oni mogu biti odlični, ali znaju i posve podbaciti. Tako da mi je teško nešto najavljivati. Ali bez obzira koga dobijemo, svaki će se protivnik htjeti na Euru dokazati, što znači da i protiv svakog trebamo igrati maksimalno'.

Ova Hrvatska doživjela je laganu rekonstrukciju, ali mladi su igrači pokazali da se izbornik i na njih može osloniti?

'Definitivno. Hrvatska je pokazala da ima sjajne mlade i talentirane nogometaše. Bitno je samo da svi dođemo zdravi na pripreme, a onda ćemo se znati postaviti i biti stabilni na terenu', završio je u optimističnom raspoloženju Andrej Kramarić.