FIFA_SP_2018.svg

sve vam je oprošteno

Ovako su odigrali hrvatski vitezovi koji su pobijedili Rusiju i izborili polufinale Svjetskog prvenstva

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 08.07.2018 00:28
  • Objavljeno 07.07.2018 u 23:54
Bionic
Reading

Hrvatska je u polufinalu Svjetskog prvenstva! Nakon još jedne drame jedanaesteraca izbacili smo domaćina Rusiju i idemo u Moskvu gdje ćemo igrati protiv Engleza. Evo kako su sraz s Rusima u Sočiju odigrali naši nogometaši

Sve analize padaju u vodu jer Hrvatska je izborila polufinale SP-a u Rusiji, no red je da ocijenimo kako su izabranici Zlatka Dalića odigrali ovaj šokantan susret...

DANIJEL SUBAŠIĆ - do 30. minute utakmice bio je praktički bez posla, a onda je Čeriševu sjeo onaj šut za 1:0. Istina stajao je Suba na petercu, no i da je bio na crti ne bi ga mogao obraniti. Problem je što je praktički cijelo vrijeme igrao stopera, više je imao loptu u nogama nego što je branio. Toliko su Rusi bili neopasni, a mi bezidejni... U 90. minuti sve nas je presjeklo, činilo se da zbog ozljede neće moći nastaviti... No, stisnuo je zube i u produžetku bio naš junak bez obzira na primljeni gol za 2:2. Skidao je Suba četiri puta strašne udarce Rusa, a onda veliki finale u jedanaestercima! Odmah je na startu obranio Smolovu, pa uplašio Fernandesa i još jednom bio jedan od najvećih junaka naše pobjede.

ŠIME VRSALJKO - još jedna sigurna utakmica. Prodoran na boku, opasan u napadu, siguran u obrani. Uskakao je i pomagao Lovrenu i Vidi, krpao je rupe. Nesretni Kudrijašov pamtit će 65. minutu, 'izvozao' ga je Vrsaljko, 'prodao' mu tunel. Ovaj se od toga nije oporavio. Sudjelovao je u sjajnoj akciji u 60. minuti, probio je bok, proigrao Kramarića koji je uposlio Perišića. No, njegov je udarac zaustavila vratnica... Zbog ozljede izašao u 97. minuti, stradalo je koljeno, nadamo se da nije strašno i da će biti spreman za Engleze.

DOMAGOJ VIDA - ušao je malo mekano u utakmicu, pomalo nesiguran na startu. No, kako je utakmica odmicala bio je to dobri stari Domagoj Vida, neprelazan, siguran u paru s Lovrenom. Gol Čeriševa? Dečki su se malo 'zagubili', no onako se ne zabija svaki dan... Za iskupljenje je Vida zabio u 101. minuti, a onda je bio siguran i u raspucavanju jedanaesteraca. Uz sve to je i izlaskom Vrsaljka sjajno pokrio desni bok... Naš bećar i dika!

DEJAN LOVREN - još jedna utakmica bez veće zamjerke. Ponavljamo, on i Vida su 'pustili' Čeriševa, nisu ga stigli pokriti na vrijeme, ali i njegov je udarac bio majstorski. Još je jednom Lovren kiksao u 99. minuti, 'prodao' je jednu loptu na nekih 25 metara, no iza sebe je imao Ćorluku koji ga je spasio. Bespotrebno mu se stalno traži 'dlaka u jajetu', a Lovren to nije zaslužio jer je bez sumnje i dalje stup naše obrane, čvrst u duelu, siguran u ispucavanju, skoku... Malo je takvih, jako malo.

  • +38
SP u nogometu, četvrtfinale: Rusija - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

IVAN STRINIĆ - taj se dečko napatio, svi ga suparnici proglašavaju našom slabom točkom, jurišaju na njega i preko njega. No, Strina se i sada dobro držao. U prvih 45. minuta nedovoljno ofenzivan, patili smo na tom lijevom boku prema naprijed, no dio krivnje snosi i indisponirani Ivan Perišić. Kasnije im je u pomoć stigao Mario Mandžukić i odmah je to izgledalo bolje. Izašao je Strinić u 74. minuti, umjesto njega je ušao Josip Pivarić.

IVAN RAKITIĆ - 'žrtva' taktičke postave u prvih 45 minuta, totalno je bio nevidljiv prema naprijed, vezni red nije funkcionirao, slično kao i protiv Danske. No, Raketa je u nastavku živnuo, povukao je kad je bilo najpotrebnije, bio opasan, razigravao. I da, još je jednom zabio odlučujući jedanaesterac. Nakon što je u crno zabio Dance, sad je presudio i Rusima! Ivan Veliki ili Ivan Grozni, kako za koga!

LUKA MODRIĆ - kapetan je odigrao kapetanski! I njega baš nije bilo za vidjeti u prvih 45 minuta. Puno je radio, pogotovo u defenzivi, trošio se tamo gdje ne bi trebao. Morao je tražiti loptu, a kad ju je imao nije bilo slobodnih suigrača. Matura svega, kad je kapetanski u 107. minuti sprintao po jednu naizgled izgubljenu loptu. I spasio ju je! Koliko snage ima taj Luka Modrić. I sreće, jer u raspucavanju penala Akinfejev mu je imao loptu 'na ruci', a ona se od stative odbila u gol. Nema veze - glavno da je ušla! Kako god bilo, bila je ovo još jedna u nizu sjajnih partija Luke Modrića na ovom SP-u jer kad te ne ide onda loptu 'gurneš' prema njemu, on će već nešto smisliti. I smišljao je, kao i uvijek do sada. Bravo, kapetane! Naklon do poda!

ANDREJ KRAMARIĆ - do 30. minute nije ga bilo, a onda je Dalić malo 'zarotirao' našu formaciju. Kramarića je gurnuo u špicu, a Mandžukića na lijevi bok kao pomoć Striniću i Perišiću. I kako je završilo? Da, zabio je Krama u 39. minuti za 1:1! I to kako - na Mandžukićev ubačaj između čak petorice ruskih igrača! U 60. je bio pokretač akcije kad je Perišić pogodio stativu, a u 52. minuti pokušao je sjajnim škaricama. Bio je opasan, tražio je loptu, no čini se kako mu nedostaje malo više odlučnosti. Ili da opali prema golu ili da asistira, svejedno, oboje radi sjajno. Samo se mora odlučiti na vrijeme. Kako god bilo, odigrao je sjajnih 88 minuta protiv Rusa, opravdao je Dalićevo povjerenje.

ANTE REBIĆ - koliko samo snage ima taj momak! Nešto nevjerojatno! Naš najaktivniji igrač, protivnici su u strahu kad Ante krene. Sjajna utakmica, još jedna u nizu. Konstantna je opasnost taj Ante Rebić, nije mu bitno igra li lijevo, desno, u sredini... Ma bilo ga je svugdje, njegovi čuvari bili su na konstantnim mukama. Za savršenu utakmicu nedostajao mu je samo gol, ali doći će i to. Pamtimo mu onaj protiv Argentine...

  • +28
Hrvatska - Rusija, navijači na stadionu u Sočiju Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

MARIO MANDŽUKIĆ - velik, ma najveći! Asistirao za gol Kramariću, skakao i borio se s ruskim 'drvosječama' u napadu, vraćao se u obranu, 'čistio' kod svakog prekida... Koliko je samo prekršaja izborio. Još jedna sjajna Mandžina utakmica, možete misliti što god hoćete ali bez njega ova reprezentacija ne bi bila to što je. Ratnik, najveći ratnik od svih naših vitezova na terenu.

IVAN PERIŠIĆ - nije ovo bila njegova večer. Neće ga gol, u 60. minuti pogodio je stativu, to ga je dotuklo... Nema popularni Koka tu probojnost na boku, istina je da nije imao ni dobrih lopti, da je više pomagao Striniću u defenzivnim zadacima, trošio se u oba pravca, a ovo je bila jako teška utakmica. U 63. minuti zamijenio ga je Brozović.

MARCELO BROZOVIĆ - to je ono što se od njega i očekuje. Ušao je umjesto Perišića kako bi rasteretio Luku Modrića i otvorio mu put prema ofenzivi. I uspio je. Brozović je dovoljno čvrst i siguran, može držati sredinu terena, dobro je odradio svoju rolu, a zabio je i jedanaesterac u raspucavanju. Pokazao je da se na njega može računati. Takav nam Broz i treba.

JOSIP PIVARIĆ - zamijenio Strinića u 74. minuti kako bi dodao više ofenzive na taj lijevi bok. I donio je nekoliko proboja, dobrih ubačaja, podigao je pritisak prema naprijed. No, njegov nepromišljen potez u 115. minuti koštao nas je gola za 2:2. Igrao je Pivarić rukom na samom rubu šesnaesterca, iskosa s desne strane. Nakon tog ubačaja Fernandes zabija za izjednačenje.

MATEO KOVAČIĆ - u 88. minuti zamijenio je Kramarića, trebao nam je netko da poveže linije u veznome redu, da 'čuva' loptu, bude opasan prema naprijed. No, Kovačiću očigledno nedostaje samopouzdanja, premekan je u duelima, češće je bio na travi nego na nogama, a loptu zadržati nije uspio. I onda je još zapucao penal, Akinfejev mu je obranio traljavi i nesigurni udarac. Dalić s njime mora raditi, ali na psihološkoj pripremi, fizički Mateo djeluje sjajno, ali glavom nije skroz 'unutra' i to mora pod hitno promijeniti jer nam treba pravi Kova.

VEDRAN ĆORLUKA - sjajni rutiner Čarli. Ušao je u 97. minuti umjesto Vrsaljka i odradio svoj dio posla. Mirno i sigurno, kako i priliči tako iskusnom igraču. Svi će se pitati je li mogao bolje reagirati kod gola Fernandesa. Možda i je, ali u skoku su bili i on i Mandžukić, a Brazilac s ruskom putovnicom uletio je iz drugog plana, teško da se tu dalo napraviti nešto više... Ćorluka je svoju rolu odradio kako i doliči, bez previše drame.