FRANCUZI ISTRAŽILI

Otkriveno je koliko milijuna eura troše košarkaški euroligaši; na prvom mjestu je iznenađenje

10.01.2019 u 12:43

Bionic
Reading

Za razliku od košarkaške NBA lige, gdje su budžeti klubova i plaće igrača transparentni, u Europi gotovo svi klubovi taj podatak skrivaju. No francuski novinari ipak su uspjeli doći do budžeta košarkaških euroligaša

Tako je francuski košarkaški magazin Basket napravio opsežno istraživanje kada su u pitanju budžeti 16 klubova koji ove sezone igraju u Euroligi, a usprkos mišljenju kako su u vrhu sigurno ruski CSKA i grčki Olympiacos, ipak je malo iznenađenje da najviše novca troši aktualni prvak Europe Real Madrid.

No ako su primjerice godišnje plaće Sergiju Llullu i Rudyju Fernandezu zaista između tri i tri pol milijuna eura, onda je jasno zašto Real troši tako puno. Tu su još bivši NBA igrači Gustavo Ayon i Edy Tavares koji su jako skupi…

Tako se doznaje kako Real Madrid ove sezone ima ukupni budžet od čak 42 milijuna eura, uz dodatak kako na plaće igrača i stručnog stožera otpada oko 31 milijun eura.

Drugo mjesto na ovoj listi dijele Barcelona i CSKA koji na raspolaganju imaju svaki po 36 milijuna eura, a tek na četvrtom mjestu nalazi se moćni turski klub Fenerbahče, koji vodi najtrofejniji europski trener Želimir Obradović, kojem je budžet 30 milijuna eura.

Na dnu ove zanimljive ljestvice nalazi se podgorička Budućnost, koju odnedavno vodi Jasmin Repeša, s budžetom od 5,8 milijuna eura, od čega oko 3,5 milijuna eura otpada na plaće igrača i stručnog stožera.

Dodajmo još kako je prosječni budžet klubova 20,8 milijuna eura, a prosječna plaća igrača i trenera 12,6 milijuna eura.