Nelly Korda

Otac joj je bio teniski broj 2, a nju zovu ženskim Tigerom Woodsom - dominira i ima milijune

06.04.2024 u 17:43

Bionic
Reading

U sportu pauze i prekid kontinuiteta i najboljima mogu izbiti pobjede iz ruku. No ima onih kojima to odgovara. Posljednji takav primjer je Nelly Korda, najbolja golferica današnjice. Hladnokrvno je uzela sedmotjedni odmor nakon pobjede u siječnju i potom ostvarila deseti trijumf na LGPA Touru te ukupno petnaestu pobjedu na profesionalnim turnirima

Očito je za Nelly Korda na snazi tzv. taktika manje je više, pa je nakon pobjeda na Drive On Championshipu u Bradentonu na Floridi i Fir Hills Seri Pak Championshipu u Palos Verdesu u Kaliforniji nakon pola godine ponovo dosegla ono što joj već neko vrijeme pripada - prvo mjesto prema svjetskom rankingu. Pritom je u spomenutih sedam tjedana pauze uspjela ugurati i dva i pol tjedna obiteljskog odmora u Pragu te nijednom nije uzela u ruku palicu za golf.

'Provela sam vrijeme s obitelji u Pragu i bilo je divno biti tamo po hladnom vremenu, doista sam uživala. Ne sjećam se kad sam posljednji put potpuno zaboravila na palice, sasvim se opustila i oslobodila se stresa', izjavila je kad se vratila u SAD.

Otac joj je osvajač Australian Opena

Inače, odmor u Pragu nije stvar slučajnog odabira, nego putovanja u zemlju iz koje potječe. Ako vam njezino prezime nije odmah 'zazvonilo', vrijedi podsjetiti da joj je otac Petr Korda, odličan tenisač i osvajač Australian Opena 1998.

Istina, na samom početku povratničkog turnira djelovala je malo 'zahrđalo' i trebalo je vremena da se 'zahukta'. A onda je na zadnje dvije rupe uspjela postići ulazak u doigravanje. Tada je na prvoj dopunskoj rupi postigla birdie (jedan udarac manje od predviđenog broja udaraca za pojedinu rupu) i odnijela pobjedu pred Ryann O'Toole.

Takvi šokantni preokreti očito su joj pomalo ušli u naviku jer je i na Floridi u siječnju tek na zadnjoj rupi svladala Lydiju Ko.

'Izgleda kao da uvijek želim stvari učiniti zanimljivima, to mi je postalo normalno', ležerno je komentirala takvu igru.

Nije ni čudo što je zovu ženskim Tigerom Woodsom

Zasluge za to pripisuje treneru Jamieju Mulliganu, kojega hvali da je majstor u opuštanju, obično šalama i ležernim razgovorom prije turnira. Uostalom, rezultati pokazuju koliko dobro funkcioniraju zajedno, inače se Korda vjerojatno ne bi šesti put u karijeri dokopala svjetskog broja jedan, pozicije koju je ranije u karijeri držala punih 37 tjedana, a dosad je na turnirima zaradila skoro deset milijuna dolara. Nije ni čudo što je zovu ženskim Tigerom Woodsom, bez obzira što ni izbliza nema njegovu široku popularnost među ljudima koji prate golf samo površno ili možda nikako.

  • +17
Nelly Korda - američka profesionalna igračica golfa Izvor: EPA / Autor: DAVID MARIUZ

Jasno, 25-godišnjakinja je superzvijezda golfa te se profesionalno bavi tim sportom od punoljetnosti, a u LPGA-i (Ladies Professional Golf Association) je od 2017. Kako smo rekli, u karijeri ima ukupno 15 profesionalnih pobjeda, od čega deset na LPGA Touru.

No ona ima i nešto što nema puno igračica i igrača golfa - zlatnu olimpijsku medalju s Olimpijskih igara u Tokiju. Jasno, razlog za to što je taj trofej tako rijedak jest ogromna pauza u olimpijskom statusu golfa. Bio je tako zastupljen 1900. i 1904., a onda ponovo tek 2016. i 2020. Tko zna, možda obrani titulu u Parizu ove godine.

Nije joj to bio prvi reprezentativni nastup jer je sa sestrom Jessicom 2019. i 2021. sudjelovala na Solheim Cupu, nadmetanju reprezentacija Europe i SAD-a, a onda se prošle godine pojavila i u pojedinačnoj konkurenciji.

Već kao juniorka bila je veliki talent

Da je u pitanju veliki talent, Korda je pokazala još kao juniorka, kad je osvajanjem više turnira za svoju starosnu skupinu dobila pravo nastupiti i na ženskom US Openu mjesec dana prije 15. rođendana. No pravi uzlet uslijedio je ulaskom u profesionalne vode jer je već u prvoj sezoni bila deveta po zaradama i dobila pozivnicu za elitu, LPGA Tour. A odmah potom osvojila je prvi turnir i počela svoj put prema svjetskom vrhu.

Sport joj je u genima. Osim oca, vrsnog tenisača koji je 1998. bio drugi igrač svijeta, njezina majka Regina Rajchrtová također je bila profesionalna tenisačica, čiji je najbolji plasman na WTA ljestvici bilo 26. mjesto. I brat Sebastian je tenisač, a lani je dogurao do 23. mjesta na ATP ljestvici. Starija sestra Jessica pak utrla je put za Nelly u golfu, a ostvarila je solidnu karijeru koja uključuje šest pobjeda na LPGA Touru, uz najbolji ranking na 18. mjestu.

Među prvih deset na svijetu Nelly se probila u sezoni 2019./20., ali prekretnicu i konačan ulazak u svjetski vrh označila je 2021. Tada je osvojila četiri turnira (kao prva Amerikanka kojoj je to uspjelo od 2012.), uz prvi trijumf na velikom turniru, da bi onda osvojila i spomenuto olimpijsko zlato (znamo svi da je Tokio 2020. bio odgođen na godinu dana zbog pandemije) i prvi put se popela na prvo mjesto prema svjetskom rankingu.

I baš kad je bila na vrhuncu i kad je s 29 uzastopnih tjedana na broju jedan postala najuspješnija američka golferica u povijesti, došli su problemi. U ožujku 2022. na svom profilu na Instagramu objavila je da ima začepljenje vena u ruci, pa je propustila nekoliko važnih turnira i nakratko izgubila prvo mjesto. Ključna riječ je 'nakratko' jer se iste godine vratila na mjesto koje joj - svaka čast konkurenticama - pripada. Dapače, konačno je po zaradi dostigla i sestru Jessicu, i to kako: za prvih zarađenih 7,5 milijuna dolara od turnirskih nagrada trebalo joj je upola manje nastupa nego njoj (109 prema 227).

Prošla godina, međutim, protekla je uz manje nastupa zbog bolnih leđa, ali gdje god je igrala, bila je uspješna i održavala se pri vrhu, završivši sezonu na petom mjestu. A onda je došla 2024. i spomenute dvije pobjede u dva nastupa, čime se opet popela na poziciju koja joj pripada.

S 25 godina već je pokazala da je jedna od najboljih golferica, možda i najbolja među onima koje danas nastupaju. Uz nešto sreće s izbjegavanjem ozljeda, još ima puno vremena da se uvrsti među najbolje svih vremena.