NAPOKON

Osnovan Sindikat igrača HNL-a

19.04.2011 u 13:41

Bionic
Reading

Krajem ove sezone i službeno bi trebao biti predstavljen hrvatski Sindikat nogometnih igrača i trenera koji će imati tešku zadaću uvođenja reda u odnos između klubova i njihovih predstavnika na terenu

Tko iole prati hrvatski nogomet zna da je takav potez jednostavno neophodan. Igrači u nekim sredinama mjesecima ne primaju plaću i iz takvih situacija proizašla je afera Ofsajd te pad popularnosti nogometa u Hrvatskoj.

'1. prosinca prošle godine osnovali smo sindikat i registrirali ga, a u najskorije vrijeme svoje ćemo prijedloge uputiti i Hrvatskom nogometnom savezu s kojim očekujemo plodonosnu suradnju', za tportal govori Mario Jurić, idejni začetnik te inicijative.

Predsjednik će biti Dario Šimić, a Jurić, koji trenutno nastupa za Istru 1961, preuzet će ulogu glavnog tajnika. Među osnivačima su Ivan Landeka i Miro Jurić, a iskra koja je zapalila tu inicijativu bila je afera Ofsajd, kada su zbog namještanja rezultata neki igrači završili u pritvoru.

'Pripremamo materijal da bismo s čelnicima HNS-a što bolje usuglasili djelovanje, a istaknut ću da i u njima i u klubovima ne vidimo oponente nego suradnike. Jedini cilj nam je zaštita interesa igrača i trenera, a metode nam neće biti nimalo radikalne. Evolucija, a ne revolucija. Ne bih želio više pričati dok službeno ne kontaktiramo s HNS-om, nije korektno. Za mjesec dana ćemo, nadam se, sazvati presicu i službeno pokrenuti inicijativu', kaže za tportal Mario Jurić, koji je u bogatoj karijeri u HNL-u nastupao za Šibenik, Dinamo, Slaven Belupo i Istru.

Na tom polju već se istaknuo javnom raspravom na Facebooku, gdje je pod imenom i prezimenom kontrirao posjetiteljima koji su zagovarali visoke zatvorske kazne za igrače koji su uhvaćeni u namještanju utakmica. Apelirao je da se svatko stavi u poziciju da mjesecima, nekad i godinama, ne prima plaću za svoj rad, a da je po zakonu dužan svakoga mjeseca plaćati po 3.000 kuna osiguranja i dodatne namete.

Osnivanjem sindikata, nadajmo se za dobrobit hrvatskog nogometa, takvi slučajevi trebali bi se postati rjeđi, sve dok na kraju ne odu u ropotarnicu povijesti.