NISU SVI ZADOVOLJNI

Organizatori otkrili olimpijsku baklju

08.06.2011 u 15:40

Bionic
Reading

Organizatori Olimpijskih igara u Londonu otkrili su olimpijsku baklju, ali ona nije energetski učinkovita kako se očekivalo

Nakon što je nedavno otkrivena ruta kojom će se 70 dana olimpijska baklja nositi po Velikoj Britaniji, sada je poznat i njezin izgled.

No, nije moglo bez problema. Naime, tvorci baklje 2007. obećali su da će plamen gorjeti, a da se koristi manje ugljika, što na kraju nije ostvareno. Dizajneri se pravdaju manjkom vremena, ali dobili su jezikovu juhu.

'Razočarani smo što Locog i njezin partner EDF Energy nisu uspjeli napraviti baklju s manjom razinom korištenja ugljika. Doprinos bi možda na prvi pogled bio mali, ali bi imao snažnu poruku za cijeli svijet', rekao je predsjednik Komisije koja nadzire 'zelene' Shaun McCarthy te je dodao:

'Obećanje o baklji s manje ugljika dano je 2007. i nema isprike da nije bilo dovoljno vremena.'

Što se tiče baklje, ona ima osam tisuća rupica, napravljena je od aluminija i obojena zlatom. Njegove tri strane predstavljaju tri olimpijade u Londonu – 1908, 1948. i sada, 2012, kao i olimpijski moto 'brže, više i jače'. Za paljenje baklje koristit će se mješavina butana i propan plina. Teška je 800 grama, a dužina je 80 centimetara.

Baklja se još testira kako bi se osiguralo da izdrži nezgodno britansko ljeto.