JAR DOBIO 2:1

Očerupani i osramoćeni 'pijetlovi' putuju kući

22.06.2010 u 17:44

Bionic
Reading

Novi poraz Francuske, odlučujući za konačni plasman u skupini A, znači da dječaci Raymonda Domenecha mogu početi s pakiranjem kofera. Osramoćeni 'tricolori' vraćaju se iz JAR-a s dva poraza i remijem te nizom tučnjava, skandala i svađa iza sebe

Francuzi će Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici pamtiti još godinama, ali ne po dobrome. Baš kao u Japanu i Južnoj Koreji 2002, ni u JAR-u 'tricolori' nisu ostvarili pobjedu, a uz očajnu igru i još gori rezultat pamtit će se svađe u reprezentaciji, tučnjave igrača i trenera, izbacivanje Nicolasa Anelke iz momčadi i još puno toga negativnoga.

Da bi stvar bila gora, Francuzi su u posljednjem kolu protiv domaćina imali priliku visokom pobjedom, uz uvjet da u susretu Urugvaja i Meksika netko pobijedi, osvojiti drugo mjesto u skupini A, no ne samo da to nisu učinili, nego su doživjeli još jednu sramotu u Johannesburgu.

Južnoafrička Republika već je u prvom poluvremenu zabila dva pogotka, a uz to u 25. minuti Francuzima je zbog laktarenja isključen Gourcuff. Jasno, kako je istodobno Urugvaj vodio protiv Meksika 1:0, tako su tisuće vuvuzela stvorile takvu buku da je čudo što Francuzi vrlo brzo nisu primili i treći pogodak. To mogu ponajprije zahvaliti izvrsnom golmanu Llorisu.

Pogodak Maloude u 70. minuti za 1:2 nogometašima omraženog izbornika Raymonda Domenecha dao je barem malu nadu da se s juga Afrike neće vratiti posve posramljeni. Ipak, s dva poraza i remijem ostvarenim u susretu s Urugvajom, 'tricolori' će po povratku u domovinu svojoj javnosti polagati račune, kako za očajan rezultat, tako i za sramotu koju će nogometni svijet pamtiti još godinama.

S druge strane, domaćini su se baš protiv Francuske razigrali, prikazali su vrlo dobar nogomet i zaista je šteta što nisu do vrha napunili suparničku mrežu. Bila bi to barem moralna zadovoljština za osvajanje tek trećeg mjesta u skupini i ispadanje iz daljnjeg tijeka natjecanja. Ipak, i skalp Francuza izvrstan je melem za domaćine SP-a, jer činjenica je da su 'galski pijetlovi' još uvijek aktualni viceprvaci svijeta.

FRANCUSKA - JUŽNA AFRIKA 1:2
BLOEMFONTEIN. Stadion Free State, gledatelja 39.415; Sudac: Oscar Ruiz (Kolumbija);

Strijelci: 0:1 Khumalo (20), 0:2 Mphela (37), 1:2 Malouda (75)

Francuska: Lloris - Sagna, Gallas, Squillaci, Clichy - Alou Diarra (od 82. Govou), Diaby, Gourcuff, Ribery - Gignac (od 46. Malouda), Cisse (od 55. Henry)
JAR: Josephs - Ngcongoa (od 55. Gaxa), Khumalo, Mokoena, Masilela - Sibaya, Khuboni (od 78. Modise), Pienaar, Tshabalala - Mphela, Parker (od 68. Nomvethe)