KNJIGA GODINE ZMAJA

Objavljeni dosad nepoznati detalji o karijeri Dražena Petrovića!

01.03.2017 u 10:24

  • +8

Promocija knjige o Draženu Petroviću 'Godine zmaja, - nikad ispričana priča'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Radiša Mladenović

Bionic
Reading

U zagrebačkom muzeju Mimara održana je promocija knjige o legendarnom i nikad prežaljenom Draženu Petroviću po nazivom 'Godine zmaja, Dražen - nikad ispričana priča'. Autori ove knjige u izdanju Večernjeg lista i Zaklade Dražen Petrović su Marjan Crnogaj i novinar tportala Vlado Radičević. Ova knjiga posebna je po tome što, osim poznatih činjenica iz karijere jednog od najvećih košarkaša svih vremena, donosi i puno dosad nepoznatih detalja

Promocija knjige 'Godine zmaja' bila je zaista posebna, a po želji Biserke Petrović započela je kratkim filmom o košarkaškom Mozartu uz glazbu našeg poznatog pijanista i skladatelja Matije Dedića.

Na promociji su o knjizi osimDraženove majke Biserke Petrović, koja je iznimno ponosna na ovu knjigu prepunu dosad nepoznatih informacija, govorili Draženov brat Aco Petrovićpredsjednik HOO-a Zlatko Mateša, glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, urednik knjige Bože Rudež te autori Marjan Crnogaj i Vlado Radičević.

Nije tajna kako se zadnjih dvadesetak godina o Draženu Petroviću stvorio mit. I dok je o nekim poznatim osobama mit s godinama prerastao u nešto znatno veće, tako da je moguće dobiti krivu sliku, kod Dražena je sve ostalo na samo dvije riječi: talent i rad.

U knjizi 'Godine zmaja', prepunoj detalja s naglaskom na živoj riječi sugovornika, dobiva se jasna slika kako je mali iz Šibenika uspio postati najboljim. Dražen je bio igrač koji je rušio pravila, probijao granice nemogućeg. Ali ono što je najdragocjenije jest činjenica da je virusom košarke zarazio na tisuće mladih košarkaša koji su željeli biti kao – Dražen. Zanimljivo je spomenuti kako je već pokazan interes za prijevod na grčki jezik jer vrlo važno poglavlje u knjizi zauzima Draženova želja za povratkom u Europu, točnije u grčki Panathinaikos. Naravno, vrlo brzo očekuje se i prijevod na engleski jezik što je dokaz koliko je trag u svega četiri NBA sezone ostavio Dražen Petrović 'The Dragon' - kako su ga zvali.

Autor se toliko uživio u istraživanje u kojem bi NBA klubu Dražen volio igrati nakon Netsa da je došao do zaključka kako su to – Boston Celtics. Naravno, uz nekoliko izjava, svjedoka i sve što uz to ide.

'Knjiga detaljno opisuje Draženov put uz živu riječ i anegdote tako da se na osnovi nje možda jednoga dana snimi i film', kazao je između ostalog rednik knjige Bože Rudež

Novinar tportala Vlado Radičević tijekom desetak posjeta SAD-u imao je priliku razgovarati s mnogim bivšim i sadašnjim NBA zvijezdama na temu Dražena Petrovića, a s obzirom na to da za koji dan započinje veliko NBA finale Golden State Warriorsa i Cleveland Cavaliersa, istaknuo je izjavu ponajboljeg igrača svijeta LeBrona James, zvijezde Clevelanda:


'Kada je Dražen igrao bio sam još klinac, ali stvarno sam ga volio gledati. Bio je neviđen šuter, igrač kakav dotad nije viđen u NBA-u, što se stranaca tiče. Kada je zabio Houstonu 44 koša, bio sam ushićen. Sjećam se da me znao oduševljavati i svojim asistencijama, a to je dokaz da je itekako razumio igru. Bio je talent iz Europe kakav NBA liga do tada nije vidjela. Dražen je bio nešto novo, danas je nekome možda normalno vidjeti strane igrače kako igraju glavne uloge u svojoj momčadi, ali Dražen je svima njima otvorio vrata. I to treba cijeniti. Uostalom, Netsi su mu umirovili broj tri, što govori koliko su ga cijenili', kazao je o Draženu LeBron James, četverostruki MVP i osvajač dvije titule NBA prvaka s Miami Heatom.

Upečatljiva je i izjava legendarnog Tima Duncana, legende San Antonio Spursa i vlasnika pet titula NBA prvaka:

'Dražen Petrović najbolji je europski košarkaš u NBA-u! On je bio čudo. Nemojte misliti da sam vam to rekao jer ste iz Hrvatske. Zaista tako mislim jer znam kako je europskim igračima bilo zabijati 22 koša svake večeri prije deset godina. Danas kada im treneri vjeruju, situacija je sasvim drukčija. To je ogromna razlika.'

Nema sumnje kako će ova knjiga mladim košarkašima i općenito sportašima širom otvoriti oči. Jer Dražen je dokazao kako se napornim radom može doći do statusa najboljeg na svijetu.
Ova opširna knjiga na gotovo 500 stranica detaljno opisuju Draženov put od Šibenika do NBA lige gdje se nametnuo kao jedan od najboljih igrača na svojoj poziciji, a od subote se može kupiti na svim prodajnim mjestima po cijeni od 99 kuna.