TU NEMA POMOĆI

Novi udarac za Svjetski kup; alpsko skijanje pati, a čelnici FIS-a mogu samo nemoćno promatrati

21.12.2019 u 11:43

Bionic
Reading

Klimatske promjene utječu na mnoge zimske sportove, a među njima i na alpsko skijanje

Već je postalo uobičajeno da vrijeme kroji raspored Svjetskog skijaškog kupa. Iz godine u godinu sve je više otkazivanja utrka ili njihovog prebacivanja s jednog mjesta na neko drugo ili iz jednog termina u drugi...

Magla, vjetar, previše ili premalo padalina... Problemi koji su zadnjih desetak godina sve učestaliji. Klima se promijenila, a pate zimski sportovi.

U Svjetskoj skijaškoj federaciji svjesni su takvih problema, ali su im ruke vezane i ponekad mogu samo gledati u nebo i pratiti vremensku prognozu.

I ove sezone bilo je svega, a najnoviji udarac stigao je ovog vikenda. Naime, organizatori skijaških utrka u talijanskoj Val Gardeni nemaju sreće s vremenskim prilikama, te su morali otkazati subotnju utrku spusta skijaša za Svjetski kup. Dan ranije jedva su uspjeli održati muški superveleslalom, utrka je nekoliko puta prekidana zbog guste magle.

  • +5
Skijanje, slalom, Val-d'Isere Izvor: EPA / Autor: SEBASTIEN NOGIER

Zbog jakog vjetra i obilnih snježnih padalina upitan je i subotnji spust skijašica za Svjetski kup u francuskom Val d'Isereu. Organizatori se još uvijek nadaju da će se prilike popraviti te je start utrke pomaknut za dva sata, odnosno na 12.30 sati.