POKUŠAVA SE POBOLJŠATI

Nove drastične promjene s kojima se pokušava probuditi zanimanje za ugledno tenisko natjecanje koje ima sve manje smisla

19.01.2021 u 08:06

Bionic
Reading

Završni turnir Davis Cupa 2021. trajat će 11 dana, a ne sedam, a gotovo sigurno igrat će se u tri grada, a ne samo u Madridu, objavila je Međunarodna teniska federacija (ITF)

Ovogodišnje izdanje finala Davis Cupa održat će se od 25. studenog do 5. prosinca, a ne kao što je prvotno određeno od 22. do 28. studenog.

ITF je potvrdio da se traže još dva europska grada koja će se pridružiti Madridu u organizaciji turnira. Po novom prijedlogu o kojem je izvijestio ITF, Madrid bi na završnom turniru Davis Cupa ugostio dvije skupine, a pored toga, i dva susreta četvrtfinala, oba polufinala i finale.

Novi europski gradovi domaćini ugostili bi po dvije skupine u prvom dijelu natjecanja, a nakon toga i po jedno četvrtfinale.

Potvrđeno je i da će se broj sudionika sljedeće godine smanjiti sa sadašnjih 18 na 16.

Izmjene je predložio ITF-ov partner Kosmos Tennis, španjolska investicijska tvrtka koja će tijekom 25 godina uložiti tri milijarde dolara, a složio se ITF-ov odbor.

'Želimo učiniti natjecanje boljim za igrače, boljim za navijače i boljim za ekipe', kazao je Kris Dent, viši izvršni direktor ITF-a za Reuters.

'Ljudi vole kada se najbolje momčadi na svijetu okupljaju na jednom događaju, ali sedam dana, pogotovo nakon ATP finala, to jednostavno nije moguće pa će ove promjene učiniti da veliko natjecanje bude još veće', dodao je.

Podsjetimo, na završnom turniru Davis Cupa igrat će i Hrvatska. Naša je reprezentacija osigurala plasman na završnicu pobjedom nad Indijom u kvalifikacijskom susretu lani u ožujku u Domu sportova u Zagrebu, a nakon toga Hrvatska je smještena u skupinu D u kojoj su i Australija i Mađarska.

Hrvatski tenisači su u tom društvu trebali igrati u završnici prošle sezone, ali je turnir zbog koronavirusa odgođen za 2021.

'Vjerujemo da smo napravili sjajan događaj u 2019. godini, ali bilo je i stvari koje moramo poboljšati, poput rasporeda i posjeta na tribinama', rekao je direktor turnira Albert Costa.

'S novim formatom i novim projektom koji imamo, vjerujem da ćemo riješiti sve te probleme. Tri države domaćina znače širu publiku i više navijača moći će vidjeti svoje igrače kod kuće i to je nešto što se igračima i navijačima sviđa', dodao je Španjolac.

U prvom izdanju novog formata Davis Cupa 2019. Španjolska je u finalu pobijedila Kanadu. Španjolcima je to ujedno bila šesta titula u ovom natjecanju nakon što su bili najbolji 2000., 2004., 2008., 2009., i 2011. godine.

Hrvatska je zapela u skupini izgubivši od Španjolske i Rusije sa po 0-3.