teške optužbe

Nitko nikada ovakvim riječima nije napao MOO: Novac kupuje licemjerje koje miriše na krv

30.01.2023 u 16:52

Bionic
Reading

Ukrajinsko predsjedništvo optužilo je u utorak Međunarodni olimpijski odbor (MOO) da je 'promotor rata' jer razmatra mogućnost da odobri ruskim sportašima sudjelovanje na Olimpijskim igrama 2024. pod neutralnom zastavom

'MOO je promicatelj rata, ubojstava i razaranja. MOO sretno gleda Rusiju kako uništava Ukrajinu, a zatim nudi Rusiji platformu za promicanje genocida nad Ukrajincima', napisao je na svom tweeteru savjetnik predsjednika Mihailo Podoliak, osobno ciljajući na Thomasa Bacha, predsjednika MOO-a.

'Očito je da novac kojim se kupuje olimpijsko licemjerje ne miriše na ukrajinsku krv. Zar ne, gospodine Bach?', nastavio je.

Ukrajina je od veljače 2022. pod ruskom invazijom, a službeni Kijev zahtijeva da se sportašima iz Rusije i Bjelorusije, saveznice Kremlja, zabrani sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Ali MOO je u srijedu rekao da 'razmatra' mogućnost da im se dopusti sudjelovanje pod neutralnom zastavom, dok su Rusi i Bjelorusi isključeni iz većine međunarodnih natjecanja od početka invazije.

Ovi su prijedlozi izazvali bijes Ukrajinaca. Predsjednik Volodymir Zelenskij u petak je osudio 'licemjerje' MOO-a i pozvao Thomasa Bacha da posjeti Bahmut, jedno od žarišta u ratu s Rusijom.

U nedjelju je u svom dnevnom obraćanju rekao da je o tome napisao pismo francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu.

'Olimpizam i terorističke države ne smiju se križati', rekao je Zelenskij kada mu je ukrajinski ministar sporta u četvrtak zaprijetio da će bojkotirati Olimpijske igre 2024.