odlične vijesti

Slavni njemački proizvođač automobila na mala vrata ulazi u Formulu 1, ali za tri godine misli pokoriti konkurenciju

30.01.2023 u 12:41

Bionic
Reading

Njemački proizvođač automobila Audi kupio je manjinski paket dionica Sauber Grupe, objavila je ta švicarska kompanija u ponedjeljak.

Sauber je inženjerska tvrtka koja je u u automobilističkom svijetu od 1970., a 1993. je ušla u natjecanje Formule 1. Od 2018. se Sauberovi bolidi natječu pod imenom Alfa Romeo Racing.

Audi će od 2026. ući u svijet Formule 1 sa svojom tvorničkom momčadi za koju motor razvija Volkswagen, a konstrukcija bolida je povjerena Sauberu.

'Ovo je važan korak na putu ulaska Audija u Formulu 1, predviđenog za 2026., u kojem će Sauber Grupa biti strateški partner njemačke marke', priopćili su iz Saubera.

Prema medijskim napisima Audi će postpuno kupovati pakete dionica Saubera, dok ih ne bude imao 75 posto u svom vlasništvu.

Sauber je svoje najuspješnije godine u natjecanju Svjetskog prvenstva Formule 1 imao tijekom partnerstva (2006. - 2009.) s drugim njemačkim automobilskim divom, BMW-om, kad je 2008. momčad završila kao druga u redoslijedu konstruktora, a godinu prije osvojila treće mjesto. Iz 2008. datira i jedina pobjeda Saubera, a ostvario ju je Poljak Robert Kubica na Velikoj nagradi Kanade.

Audi je priključenje natjecanju u Formuli 1 najavio prošle godine, kad je objavljeno da će od 2026. na snagu stupiti nova tehnička pravila prema kojima će bolidi biti jednako snažni, ali štedljiviji i ekološki prihvatljiviji, jer će njihova emisija ugljičnog dioksida biti svedena na nulu.