liga prvaka

Nikad slabiji Dinamo stradao u Milanu i doveo se u vrlo tešku poziciju

26.11.2019 u 22:57

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama u utorak su u Milanu gostovali kod Atalante, u sklopu 5. kola C skupine Lige prvaka, a primarni cilj zagrebačke momčadi bio je osvajanje barem jednog boda, kojim bi potvrdili nastup u tzv. europskom proljeću. No, Atalanta je imala drugačijih planova, pobijedila je 2:0 te se i ona vratila u igru za mjesta koja osiguravaju igranje i u proljetnom dijelu euro-sezone

Dinamo je uz glasnu podršku više od četiri tisuće navijača, bez prevelikog rezultatskog imperativa ali dojma smo, i malo umišljeno stigao u Milano, gdje ga je na kultnom San Siru dočekala Atalanta. Istina, s bodom ili pobjedom, Dinamo bi već kolo prije kraja natjecanja osigurao nastup u tzv. 'europskom proljeću', no nakon poraza prisiljen je spašavati se u zadnjem kolu 11. prosinca protiv Manchester Cityja.

Za razliku od rujanskog okršaja, u kojem je Dinamo iznenadio promjenom sustava te pregazio Atalantu 4:0, trener Bjelica nije mogao računati na Nikolu Moru, pa je umjesto njega ušao Luka Ivanušec. Gasperini je pak u ovaj ogled ušao s čak četiri nova igrača. A bili su to Kjaer, Palomino, Pašalić i Muriel.

Domaćini su pak bili pod velikim pritiskom, jer samo im je pobjeda ostavljala nadu u europsko proljeće. I nije bilo ni čudo da su Atalantini igrači jurnuli od prve sekunde. Krajem prve minute Muriel je odlično pronašao Hateboera, a potom je 30-tak sekundi kasnije pucao i Pašalić. Na Dinamovu sreću, neprecizno.

Nova opasnost po Livakovića stigla je u četvrtoj minuti, kada je Muriel pucao, no Dinamov je golman bio na pravom mjestu.

Gosti iz Zagreba do zraka su stigli tek nakon pet, šest minuta igre, kada su i povezali nekoliko dodavanja, nakon kojih je stigao ubačaj Oršića, ali neupotrebljiv za Stojanovića.

  • +13
Atalanta - Dinamo, 5. kolo Lige prvaka Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Evidentno je bilo da je Atalanta iz tog prvog dvoboja nešto i naučila te je ona bila ta koja je pritiskala prvu Dinamovu liniju.

I baš kada je Dinamo uspostavio terensku ravnotežu, Stojanović je izgubio loptu na sredini, pa su domaćini jurnuli u kontru, koju je prekršajem za žuti karton napravio Theophile-Catherine, što je bio dodatni pritisak na Dinamovog braniča.

Novi problem za Bjelicu stigao je u 19. minuti kada je i Dino Perić, zbog povlačenja Gomeza, dobio žuti karton. Osim što su u ovoj utakmici Dinamovi stoperi bili opterećeni kartonima, zbog njih će morati propustiti ogled protiv ManCityja.

Vrlo brzo u novoj se, opasnoj prilici, našla Atalanta, ali Pašalić je promašio sa 3, 4 metra.

Nova nevolja za Dinamo stigla je u 26. minuti, kada je Gosens pogodio prečku, a na odbijenu loptu krenuo je Muriel. Međutim, Perić ga je srušio, što je za suca Karaseva bilo dovoljno da pokaže na bijelu točku. Muriel je preuzeo odgovornost i u 27. minuti pogodio za 1:0.

Sve to očito je ostavilo traga i na Perića, koji je u 32. minuti na sredini terena izgubio loptu a nakon čega se Muriel sjurio u kontru. Na svu sreću, Kolumbijac je bio neprecizan.

Domaćini su zaredali s prilikama, a novu im je poklonio Livaković. Ipak, Hateboer se smotao kao i na samom početku utakmice.

Dinamo je svoju priliku čekao u kontri i polukontri, a nakon jedne takve Mislav Oršić sjajno je prošao Hateboera i lijepim udarcem u suprotni kut već i prevario Gollinija, ali na njegovu žalost, ispriječila se vratnica.

Redale su se prilike, uglavnom pred Dinamovim golom, a novu je pet minuta prije odlaska na odmor zapucao Muriel. I dojma smo da je zagrebačka momčad jedva dočekala poluvrijeme.

Početak drugih 45 minuta bio je šokantan. Gomez je promiješao Dinamovu obranu i jakim udarcem s ruba 16-erca, iskosa, matirao je Livakovića za 2:0.

Nažalost, nastavak je donio presliku igre iz prvog dijela, pa je Livaković bio jedan od najzaposlenijih gostujućoj momčadi, jer Atalantini su igrači 'osjetili krv' te su krenuli loviti Dinamovih četiri gola iz prve utakmice.

Gomez i Freuler 'zakuhali' su opasnost u 53. minuti, a koju minutu kasnije i Pašalić je natjerao Livakovića na izlazak s gola.

Ponadali smo se da će Dinamo od 60. minute, nakon što je zbog ozljede Muriel morao prepustiti mjesto Slovencu Iličiću, moći odahnuti, ali prevarili smo se. Uslijedila je i dvostruka promjena, kod Atalante je ušao Castagne umjesto Hatbeoera, dok je Bjelica na teren umjesto Ivanušeca poslao Amera Gojaka.

No, te promjene nisu donijele ništa novog na terenu, jer Atalanta je i dalje bila puno opasnija, što potvrđuje i stativa Iličića.

15-tak minuta prije kraja, nakon što je Petković izgubio loptu na sredini terena, Pašalić je odlično povukao kontru, dodao do usamljenog Gomeza, ali udarac Argentinca, koji je bio u 100-postotnoj prilici, zaustavio je hrvatski reprezentativni golman.

Rezultatski ali ni na terenu do kraja utakmice nije se promijenilo više ništa, što je jasno promijenilo sliku u skupini, odnosno stavilo 'modre' pod dodatni pritisak, jer želi li ovisiti samo o sebi, morat će tražiti bod(ove) protiv Manchester Cityja.

Skupina C
AtalantaDinamo Zagreb2:0
Manchester CityŠahtjor Donetsk1:1
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Manchester City532011
2.Šahtjor Donetsk51316
3.Dinamo Zagreb51225
4.Atalanta51134
Sljedeće utakmice
11.12.Šahtjor DonetskAtalanta
11.12.Dinamo ZagrebManchester City