vrhunac drame

Neviđeni skandal potresa Formulu 1 uoči utrke za VN Brazila; Hamilton je već kažnjen, a sad se sumnja da mu je Verstappen 'sabotirao' bolid

13.11.2021 u 12:01

Bionic
Reading

Lewis Hamilton (Mercedes) kažnjen je s pet mjesta unazad na startu za Veliku nagradu Brazila koja se vozi u nedjelju zbog promjene motora iznad dopuštene kvote za sezonu. No, ta se kazna neće primijeniti na startu kvalifikacijske sprint utrke u subotu na stazi Interlagos u Sao Paulu. Na žalost, podmetanjima u dramatičnoj borbi za naslov prvaka tu nije kraj...

Nakon što su u petak odvozili kvalifikacije, FIA-in tehnički delegat Jo Bauer objavio je da bi Lewis Hamilton i Max Verstappen mogli biti kažnjeni zbog kršenja Tehničkog pravilnika.

Hamilton je s novim motorom, koji mu je donio pet mjesta kazne na startu utrke, odvozio najbrže vrijeme u kvalifikacijama, više od četiri desetinke brže od Verstappena u Red Bullu.

No, nakon pregleda bolida objavljeno je da bi Lewis Hamilton mogao biti diskvalificiran iz kvalifikacija za VN Brazila zbog prevelikoga vertikalnog razmaka između elemenata stražnjega krila u trenucima kad je DRS otvoren. Pojednostavljeno, elementi stražnjeg krila se previše otvaraju, što Hamiltonovom bolidu daje dodatnu brzinu.

Ako suci diskvalificiraju Hamiltona, aktualni svjetski prvak sprint kvalifikacijsku utrku startat će s posljednjega mjesta, a uz sve to ga za nedjeljnu utrku očekuje pet mjesta kazne zbog promjene motora koja će se dodati rezultatu koji ostvari u sprintu.

  • +12
Formula 1, VN Meksika, 2021. Izvor: EPA / Autor: Jose Mendez

No, u međuvremenu su se pojavili novi dokazi koji sugeriraju da je Hamiltonov izravni konkurent u borbi za naslov prvaka, Max Verstappen iz Red Bulla, možda 'sabotirao' njegov bolid!

VIDEO TRENUTKA KAD VERSTAPPEN 'SABOTIRA' HAMILTONOV BOLID POGLEDAJTE OVDJE

Objavljen je video kojeg su snimili gledatelji s tribina u kojem se jasno vidi da je odmah nakon kvalifikacija Max Verstappen prišao Hamiltonovom bolidu i malo 'prčkao' baš po kontroverznom stražnjem krilu! Nizozemac je prišao Mercedesovom bolidu i promatrao ga, što nije zabranjeno. Ali, bilo kakvo dodirivanje, popravljanje, namještanje, povjeravanje, ne na tuđem već i na vlastitom bolidu, strogo je zabranjeno bez dozvole tehničkih delegata FIA-e.

I tu je problem jer Verstappen je par sekundi vidljivo nešto pipkao po stražnjem krilu Hamiltonovog bolida! I zbog toga bi mogao dobiti tešku kaznu!