I DALJE JE TO PREMALO

Nešto se treba hitno promijeniti dok nije kasno; Hrvati su čudo u sportu, a po ovome smo na dnu

07.12.2018 u 18:50

Bionic
Reading

Na 21. sjednici Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), održanoj u petak u Zagrebu prihvaćen je prijedlog proračuna HOO-a za iduću godinu u iznosu od oko 170 milijuna kuna (169.920.325 kn), što je povećanje za 9,49 posto u odnosu na 2018. godinu

'Eurostat je objavio da je sa 0,07 posto BDP-a Hrvatska po izdvajanjima za sport na dnu ljestvice europskih država, a kad se uzme u obzir da je tijekom nogometnog Mundijala uprihodovano 13 milijardi kuna, odnosno 5 milijardi kuna više nego obično, s pravom se nameće zahtjev da sportu treba više dati i iz državnog proračuna', naglasio je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Financije su bile glavna tema i zahtjeva Hrvatskog veslačkog saveza za prenamjenu novca iz ovogodišnjeg redovnog programa za kupnju trenažne i natjecateljske opreme. Procijenjena vrijednost opreme je oko 767.000 kuna.

Iz dvaju nacionalnih sportskih saveza stigle su zamolbe za promjenu statusa, što je i usvojeno, pa Hrvatski savez za obaranje ruku postaje punopravni, a Hrvatski ju-jitsu savez pridruženi član HOO-a. S druge strane - zbog neaktivnosti ili nemogućnosti djelovanja, članstvo u HOO-u prestaje Hrvatskom kasačkom i Hrvatskom kriket savezu.

Prihvaćeni su i brojni normativni akti - od Pravilnika o kategorizaciji sportaša, dopunjenih pravila za korisnike razvojnih programa HOO-a, kao i o kvalifikacijskim kriterijima za nove sportove koji će biti na programu OI u Tokiju 2020.

U Olimpijski program Tokio 2020. sa statusom predolimpijskog kandidata od 1. prosinca uvršten je biciklist Marin Ranteš (BMX), a od istoga datuma potencijalna olimpijska kandidatkinja je i taekwondašica Matea Jelić.

  • +74
SP u nogometu, finale: Hrvatska - Francuska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Pozitivno mišljenje za prijam u hrvatsko državljanstvo dobio je Hrvatski kuglački savez za Makedonca Bojana Vlakevskog, kao i Hrvatski kickboxing savez, Hrvatski orijentacijski savez i Hrvatski savez za obaranje ruku za domaćinstva međunarodnih natjecanja u RH tijekom 2019. i 2020. godine.

Pokroviteljstvo HOO-a dobili su Hrvatski kickboxing savez za Karlovac Open iduće godine, te Hrvatski auto i karting savez za organizacijske projekte u Hrvatskoj u iduće tri godine.

  • +3
Sandra Perković na Hanžeku Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Nakon izrečenih pohvala na račun HOO-ova Godišnjeg kongresa trenera, koji je na Sportskoj televiziji dosegnuo dosad rekordnu gledanost, predsjednik HOO-a najavio je punu potporu hrvatskim trenerima u rješavanju njihova (mirovinskog) statusa. Za početak je predložio osnivanje trenerske udruge, preko koje bi se lakše borili za svoja prava.

Vijeća HOO-a potvrdilo je da će se svečanost Velikog dana hrvatskog sporta, na kojoj će biti nagrađeni najuspješniji sportaši, treneri i dužnosnici, održati 19. prosinca, a skupština HOO-a sutradan u Zagrebu.