srijeda, 21 sat

Nenad Bjelica i igrači znaju kako srušiti Rosenborg, a u tome će im pomoći i krcati Maksimir

21.08.2019 u 09:28

Bionic
Reading

Pred nogometašima Dinama posljednja je prepreka na putu do Lige prvaka. Večeras od 21 sat na svom stadionu 'modri' dočekuju norveški Rosenborg, a prema raspoloženju u i oko zagrebačke momčadi, čini se da bi već u prvoj utakmici igrači Nenada Bjelice mogli do rezultata koji bi osigurao prolazak do najelitnijeg klupskog natjecanja

Dinamo je svoju europsku jesen osigurao eliminacijom Ferencvarosa u 3. pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka. No, sad se igrači Nenada Bjelice bore hoće li na jesen igrati s najvećim europskim momčadima i svojim navijačima priuštiti oglede protiv, recimo Reala, Barcelone, Bayerna, Liverpoola ili Chelseaja, ili će igrati u Europskoj ligi, gdje bi s obzirom na prošlogodišnje iskustvo, možda bili i još konkurentniji.

Naravno, rezultatski apetiti sportaša uvijek rastu, pa je i logično da bi svi htjeli 'velike', ali ako kojim slučajem zapnu protiv Rosenborga, ne bi smio nitko očajavati. Jer i pobjede u Europskoj ligi nosile su radost i veselje.

  • +13
Trening Dinama uoči Rosenborga Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Kod trenera Bjelice sve je kristalno jasno, mjesta u momčadi je popunio i zna koje zadatke je igračima podijelio.

'Spremni smo za utakmicu i željno ju iščekujemo. Nakon prošlogodišnjeg poraza i neulaska u Ligu prvaka, ovo je velika šansa da pokažemo da smo zreliji i bolji godinu dana te da zaslužujemo ulazak u Ligu prvaka. Pred nama su dvije teške utakmice, morat ćemo biti dobri kao i u Budimpešti. Svi igrači su spremni, na raspolaganju. Luka Ivanušec je također prijavljen, moći će konkurirati za utakmice. Svi smo željni igre, analizirali smo protivnika. Imamo puno informacija o njima i vjerujem da ćemo im se dobro suprotstaviti i biti bolji od njih', rekao je u najavi utakmice Nenad Bjelica.

I trener i igrači svjesni su da između Ferencvarosa i Rosenborga postoji velika razlika. Ali samo s izdanjem iz Budimpešte, gdje je Dinamo slavio s velikih 4:0, može se preko Norvežana.

'Rosenborg je puno iskusniji od Ferencvarosa u ovakvim utakmica, a i stariji su. Postoje razlike i u sustavima, jako se dobro brane. Isto tako, na krilima imaju jako opasne nogometaše. Njihov napadač Soderlund je za dva koplja bolji od napadača Ferencvarosa.'

Kapetan Arijan Ademi, koji je u Budimpešti odigrao sjajnu utakmicu, te po tko zna koji put bio 'motor ekipe', otkrio je u čemu leži razlog velikom optimizmu.

'Veselimo se ovoj utakmici pred našim navijačima. No, čekaju nas dvije jako teške utakmice, protiv neugodnog suparnika. Tvrdi su, dosta čvrsti u duelu, ali i taktički dobri. Mi se spremamo za njih i neće biti problema. Idemo na pobjedu. Sigurno smo bolja momčad, duže smo zajedno kao ekipa, već skoro godinu dana smo skupa. Zajedništvo je razlog zašto smo prošle godine ispisali povijest. Ove godine želimo otići stepenicu više', rekao je Ademi.

Trening GNK Dinamo uoči utakmice protiv Rosenborga Izvor: Pixsell / Autor: pixsell

Prilikom najave dvoboja, Bjelica je naglasio da ima na raspolaganju cijeli kadar osim beka Moharramija i napadača Andrića koji treniraju smanjenim intenzitetom nakon oporavka od ozljeda. U konkurenciji za nastup je i novopridošli veznjak Ivanušec, no teško je vjerovati da će mu Bjelica dati priliku već protiv Rosenborga. Veća iznenađenja u sastavu Dinama se ne očekuju, a uz Oršića i Olma vrataru Rosenborga najviše bi trebao prijetiti istureni napadač Petković.

Rosenborg je svoj put u Ligi prvaka započeo početkom srpnja s dvije pobjede nad Linfieldom, no nakon toga norveški se prvak dobrano namučio da iz natjecanja izbaci bjeloruski BATE. Bjelorusi su pobjedili pred svojim navijačima, no Rosenborg je u uzvratu zahvaljujući dva kasna gola uspio preokrenuti rezultat u svoju korist. Očekivalo se da će se Rosenborg mučiti i protiv Maribora, no u oba je susreta sa slovenskim prvakom Hornelandova momčad upisala uvjerljive pobjede. Dok u Ligi prvaka Rosenborg bilježi sjajne uspjehe, u nacionalnom prvenstvu za sada ne brilijira i nakon 18 odigranih utakmica zauzima skromnu čevrtu poziciju s čak 10 bodova manje od vodećeg Moldea.

Horneland je biranim riječima govorio o Dinamu:

'Uspjeli smo pobijediti Maribor, ali Dinamo je nešto sasvim drugo. To je momčad koja dugo igra u Europi i stalno igra na visokoj razini, stoga očekujem od svojih igrača još više nego u dosadašnjim utakmicama kako bismo mogli napraviti rezultat. Rezultati govore za sebe, Dinamo je bio među 16 u Europskoj ligi prošle sezone i jedva je ispao od Benfice. Ne trebam dalje pričati, to govori sve o Dinamovoj snazi. Svjestan sam da su očekivanja i dalje velika i da treba pronaći nekakav balans između mirnoće i opuštenosti, te nekog pozitivnog uzbuđenja. Na tome se uoči ovakvih utakmica i temelji trenerov posao, najveći je zadatak psihološki pripremiti momčad za ovako zahtjevnu utakmicu'.

  • +5
Trening Rosenborga uoči Dinama Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

U posljednjoj je prvenstvenoj utakmici trener Horneland odmarao većinu igrača koje je koristio u utakmicama protiv Maribora. Gosti bi na Maksimiru trebali zaigrati u 4-3-3 formaciji s isturenim napadačem Soderlundom koji je poput braniča Reginiussena, veznjaka Konradsena i Lundema, te napadača Adegbenra prvenstvenu utakmicu protiv Odda započeo na klupi za pričuve.

Na treninge Rosenborga posljednjih se dana vratio najskuplji igrač Bendtner, no nekadašnji napadač Arsenala i Juventusa neće biti u konkurenciji za nastup protiv Dinama budući da ga se klub želi riješiti nakon što je zbog lanjske tučnjave bio osuđen na kućni pritvor. Pred utakmicom s Dinamom Rosenborg je iz Partizana doveo pojačanje za napad budući da je realizirao transfer Ožegovića, igrača koji je prošlu sezonu proveo na posudbi u ruskom Arsenalu.

Trening Rosenborg BK uoči utakmice protiv GNK Dinamo Izvor: Pixsell / Autor: pixsell