IGA SWIATEK

Nedodirljiva Poljakinja predodređena je za velike trofeje, suparnice uništava, a jedno veliko rivalstvo u tenisu nažalost nije bilo suđeno

06.06.2022 u 12:48

Bionic
Reading

Šteta što je Ashleigh Barty ponovno otišla u mirovinu jer bi inače gledali novo dugogodišnje rivalstvo Barty - Swiatek, ovako Iga konkurenciju praktički nema

'Vidite da je Iga sigurna na terenu i to joj daje prednost. Ona igra na visokoj razini od početka do kraja gotovo svakog meča. Vjeruje u svoje sposobnosti i to je ključ uspjeha. Danas joj ne vidim konkurenciju. Ima cura koje mogu dobro igrati, ali ovo još uvijek nije Igin nivo', rekla je bivša poljska tenisačica Agnieszka Radwanska.

Radwanska bila je godinama pri vrhu WTA ljestvice. Doduše nije nikad bila Grand Slam pobjednica, nikad prva tenisačica svijeta, ali je zato jako dugo bila druga i osvojila pet Masters 1000 turnira.

Imali su se Poljaci čime ponositi, međutim kad je nakon udaje 2018. otišla u mirovinu, zabrinuli su se da takvu tenisačicu više neće imati. No, dvije godine kasnije pojavila se Iga Swiatek, trenutno prva tenisačica svijeta i osvajačica dva Roland Garrosa.

Rijetki su slučajevi kada tenisaču ili tenisačici prvi naslov bude Grand Slam. Jedan od takvih je i Iga. Do listopada 2020. čekala je na prvi trofej, a onda je kao 54. tenisačica svijeta s 19 godina osvojila prvi Roland Garros koji je te godine zbog koronavirusa bio pomaknut sa svibnja na listopad.

Tada je u sedam mečeva izgubila svega 35 gemova, a u finalu je pomela Amerikanku Sofiju Kenin (osvajačicu Australian Opena 2020. i danas 328. tenisačicu svijeta) 6-4 i 6-1.

Njih dvije su tada zajedno imale 40 godina, a u ovogodišnjem finalu s još jednom Amerikankom Coco Gauff na terenu je stajalo ukupno 39 godina jer je mlada Amerikanka tek nedavno postala punoljetna.

  • +6
Iga Swiatek - Coco Gauff Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

'Neće ti puno poklanjati. Gledajući je kako igra, mislim da odrađuje odličan posao mijenjajući smjer loptice i pogađanja teških kutova izvan terena', ukratko ju je opisala Gauff.

Prošle sezone Swiatek je osvojila Adelaide i Rim, bila je uvjerljivo prva favoritkinja prošlogodišnjeg RG-a, no zapela je od Marije Sakkari u četvrtfinalu. Nakon niza slabijih rezultata mnogi su pomislili da će i Swiatek biti jedna od onih kojima su ta dva tjedna na RG-u 2020. bila 'pet minuta slave', a ostatak karijere ništa, a takvih je sve više, no Iga je to ove sezone demantirala.

Doha, Indian Wells, Miami, Stuttgart, Rim i na posljetku novi Roland Garros Igini su trofeji. Uz to ima i još uvijek aktivan niz od 35 pobjeda, a u svim ovosezonskim finalima nijednoj protivnici nije prepustila više od pet gemova. Mnogi su mišljenja da bi redovito idućih dugo godina pratili veliki rivalitet između Ige Swiatek i Australke Ashleigh Barty da se Australka kao 25-godišnjakinja po drugi put u karijeri nije odlučila za mirovinu.