kako dalje?

Rafa Nadal otvorio dušu; u emotivnom je istupu otkrio kakvu dramu proživljava te namjerava li se umiroviti: Ne mogu više ovako...

06.06.2022 u 07:43

Bionic
Reading

Osvojio je Rafael Nadal svoj 14. Roland Garros te ukupno 22. Grand Slam turnir u karijeri. Sad ima dva Grand Slama više od Rogera Federera i Novaka Đokovića, ali i dalje je pitanje hoće li 'kralj zemlje' zbog kronične ozljede moći nastaviti karijeru

'Iz poštovanja prema protivnicima za vrijeme turnira nisam želio pričati o svojim problemima sa stopalom, ali sad ću reći sve', kazao je Rafa Nadal nakon što je osvojio svoj 14. Roland Garros te 22. Grand Slam trofej u karijeri. No, stanje njegovog ozlijeđenog stopala nije nimalo obećavajuće.

'Očito je da u ovim uvjetima u kojima sam sad igrao više ne mogu nastaviti. Trudit ćemo se da pronađemo rješenje za problem koji me ovdje doveo do ekstremne situacije', započeo je Nadal te pojasnio.

'Dobivao sam injekcije anestezije direktno u dva živca, što je 'umrtvilo' stopalo. Da, liječnik je uspio postići to da uopće ne osjećam stopalo. Ali osim što taj tretman uklanja osjećaj boli, istovremeno stvara veliki rizik jer bez osjećaja lako možete izvrnuti gležanj.'

Stanje je u prije Roland Garrosa bilo zabrinjavajuće, ali Rafa nije želio odustati...

'Htio sam si dati šansu, a to je bio jedini način da mogu igrati. I ne mogu biti dovoljno zahvalan liječniku, ne samo za to nego za sve što je napravio u mojoj karijeri. Ali ovako se više ne mogu natjecati. Razgovarali smo o opcijama i pokušali isplanirati tretman koji bi trajno uklonio bol. To planiramo napraviti idući tjedan. Teško mi je na engleskom objasniti kakav je to točno zahvat, no trebao bi spaliti živac i stvoriti dugoročni efekt koji bi mi omogućio da igram', objašnjavao je Nadal.

  • +25
Rafa Nadal - Casper Ruud, Roland Garros, finale, 5.6.2022. Izvor: EPA / Autor: CHRISTOPHE PETIT TESSON

Ako će taj zahvat biti uspješan, Nadal je uvjeren da će moći nastaviti karijeru. Ako ne…

'Onda će to biti druga priča i zapitat ću se jesam li spreman napraviti drastičnu stvar, a to je operacija. Jer oporavak bi trajao jako dugo. Injekcije su napravile čudesnu stvar, pomogle mi da osvojim trofej, no ovakav rizik više ne želim poduzimati. Teniska karijera uvijek mi je bila prioritet, ali nikad mi nije bila ispred sreće i svakodnevnog života. Ako se neću osjećati sretno, radit ću druge stvari', odlučan je Nadal koji ne odustaje od nastupa na Wimbledonu:

'Ne samo ja, mislim da ga nitko ne želi propustiti. Volim Wimbledon, tamo sam napravio puno uspjeha, ali ne mogu dati jasan odgovor hoću li nastupiti. Želim li igrati? Naravno. Pod injekcijama? Ni slučajno. U obzir dolaze samo protuupalni lijekovi. Jednom sam prošao kroz ovo, ali to nije filozofija života kojom se želim voditi', kaže tenisač koji je u karijeri osvojio 22 Grand Slam turnira.

  • +32
Rafael Nadal - Alexander Zverev, polufinale Roland Garrosa, 3.6.2022. Izvor: EPA / Autor: YOAN VALAT

Pa ima li još koji cilj koje nije ostvario?

'Vrlo je jednostavno. Nije to cilj da budem 'GOAT', najveći u povijesti, nego jednostavno volim to što radim. Volim igrati tenis i natjecati se. Roger, Novak i ja ostvarili smo snove, stvari koje nikad nismo očekivali da ćemo postići. Ali ne vodim se misijom da imam više Grand Slamova od njih, nego strašću prema igri. Želim proživljavati trenutke koji će zauvijek ostati u meni. Igrati pred najboljim navijačima i na najvećim stadionima', nabrajao je Rafa koji se i dalje svakom trofeju raduje kao da mu je prvi:

'Ako vas 14 Roland Garrosa i 22 Grand Slama ne iznenađuje, onda ste super arogantna osoba. A ja nisam takav tip. Nikad nisam sanjao da ću postići takve stvari. Nisam se smatrao toliko dobrim. Samo idem korak po korak, trening po trening, uvijek s jasnim ciljem da popravim nešto u igri. To je jedini način na koji doživljavam sport. I iz svake situacije sam naučio, ne samo o tenisu nego i o životu', zaključio je Rafael Nadal.

Podsjetimo, pobjedom u finalu Roland Garrosa protiv Norvežanina Caspera Ruuda, Nadal je stigao do rekordnog 22. Grand Slam naslova u karijeri. Bio je to Nadalov 14. naslov pobjednika Roland Garrosa, četiri puta je osvojio US Open, a po dva puta Australian Open i Wimbledon.

Na drugom mjestu ljestvice osvajača Grand Slama su Švicarac Roger Federer i Srbin Novak Đoković s po 20 titula na četiri najveća svjetska turnira.

Slijedi Amerikanac Pete Sampras s 14, te Australac Roy Emerson s 12 osvojenih Grand Slamova

OSVAJAČI GRAND SLAMOVA

  • 22 - Rafael Nadal (Špa)
  • 20 - Roger Federer (Švi), Novak Đoković (Srb)
  • 14 - Pete Sampras (SAD)
  • 12 - Roy Emerson (Aus)
  • 11 - Rod Laver (Aus), Bjorn Borg (Šve)
  • 10 - Bill Tilden (SAD)