konferencija za medije

Navijači Cibone ovo su čekali; kreće preoblikovanje kluba, a poznat je i ukupan dug

11.09.2023 u 11:51

Bionic
Reading

Košarkaški klub Cibona zakazao je za ponedjeljak konferenciju za medije na temu preoblikovanja Kluba i buduće strategije razvoja. Nakon dugog izlaganja poznati su i detalji

S velikim nestpljenjem čekala se ta konferencija za medije obzirom na sve probleme koje posljednjih godina ima košarkaški klub Cibona, dvostruki prvak Europe. Ubrzo nakon konferencije stiglo je i službeno priopćenje kluba u kojem piše kako KK Cibona službeno započinje s procesom preoblikovanja u sportsko dioničko društvo.

To je na konferenciji za medije najavilo vodstvo Kluba, a ujedno je i prezentirano aktualno stanje te plan osiguravanja dugoročne održivosti funkcioniranja. Također je vodstvo kluba istaknulo kako je za pokretanje pozitivnih promjena u KK Cibona potrebna sinergija svih dionika u domaćoj košarci i sportu, kao i potencijalnih investitora te aktualnih vjerovnika.

Prilikom prezentacije planova razvoja posebno je istaknuto kako je ovaj način preoblikovanja nužan za buduće financiranje i održivost Kluba, ali i saniranje stanja u kojem se našao proteklih godina te kako bi se uvela maksimalna transparentnost poslovanja, vratila snaga brenda te osiguralo preduvjete za jačanje sportske infrastrukture i rezultata.

Najavom pokretanja ovog procesa vodstvo Kluba na čelu s direktorom Tomislavom Šerićem, želi ostvariti preduvjete za privlačenje svih zainteresiranih investitora iz Hrvatske, kao i izvan granica te tako osigurati financijsku održivost i daljnji rad KK Cibona. Govoreći o potencijalu te privlačnosti za investitore istaknuto je kako prema istraživanju tržišta, koje je provela i ustupila agencija Ipsos, za KK Cibona danas navija čak 17,7% ispitanika. Istraživanje je ujedno pokazalo kako je KK Cibona danas treći po redu klub prema broju navijača među općom populacijom u Hrvatskoj, dok su ispred njega samo nogometni velikani. Navedeno je jasna potvrda snage i vrijednosti brenda Cibone, koji je i danas prepoznatljiv među sportskom publikom te ljubiteljima košarke.

'Klub trenutno ima jasno definiranu strategiju razvoja na tržišnim osnovama, a što podrazumijeva i profesionalno upravljanje. Jedino uspostavom transparentnog poslovanja od procesa donošenja odluka do financijske odgovornosti u poslovanju mogu se ostvariti preduvjeti za buduće sportske rezultate koji će biti na razini koja odgovara renomeu KK Cibona. Klub je uputio poziv vjerovnicima za iskaz interesa u procesu preoblikovanja te potpis sporazuma, za što je već zabilježen značajan interes', kazao je direktor KK Cibone, Tomislav Šerić.

Dolaskom novog vodstva, dug KK Cibona značajno je smanjen te u ovom trenutku iznosi ukupno pet milijuna eura. Dodatno, zahvaljujući iskazanom interesu za pretvorbom dva milijuna eura duga u dionice budućeg sportskog dioničkog društva, ta će se brojka vrlo izvjesno smanjiti na tri milijuna eura, što je potvrda strateškog pristupa i konkretnih koraka aktualnog vodstva, koje ima isključivi cilj povratku Kluba na svoj povijesni status, koji mu oduvijek i pripada.

'U jeku procesa preoblikovanja KK Cibona i poduzimanju koraka koji će osigurati konačni spas Kluba, u ime cjelokupne zajednice posebno zahvaljujem Gradu Zagrebu i Ministarstvu sporta na kvalitetnoj suradnji, Erste banci na neizmjernoj podršci, navijačima na vjernosti i razumijevanju te svima onima koji strpljivo čekaju na novac koji im pripada, u prvom redu bivšim igračima i dobavljačima', zaključio je direktor Kluba, Tomislav Šerić.

Za potrebe ovog procesa pokrenute su pripremne radnje, pa je tako KK Cibona u skladu sa Zakonom o sportu započela izradu elaborata o preoblikovanju u sportsko dioničko društvo, a koje se priprema prema Pravilniku o preoblikovanju sportskog kluba – udruge za natjecanje u sportsko dioničko društvo. Navedeni proces preoblikovanja Klubu otvara mogućnost prikupljanja svježeg kapitala, dok vjerovnicima nudi opciju pretvaranja potraživanja u dionice budućeg sportskog dioničkog društva, ovisno o vlastitoj želji, pri čemu Klub ne traži od vjerovnika nikakva otpisivanja vlastitih potraživanja, piše u priopćenju kluba.

Još su naglasili iz kluba sljedeće:

'Govoreći o zatečenom stanju, aktualno vodstvo Kluba istaknulo je kako se tijekom posljednjih nekoliko godina KK Cibona u više navrata našla pred pokretanjem stečaja, kao i mogućem gašenju Kluba, koje je izbjegnuto zahvaljujući ulaganjima od strane privatnih investitora. Unatoč velikim naporima te ulaganju značajnih financijskih sredstava i dalje je pred Klubom izazovno razdoblje, u kojem su mogući scenarij poput stečaja zbog dugova prema vjerovnicima koje se poziva na dijalog te iznalaženje rješenja koje će biti u korist svih aktera, ali i nastavka postojanja ovako značajnog sportskog i košarkaškog diva kao što je to KK Cibona.'