DEČKI, OČEKIVALI SMO VIŠE

Napokon su progovorili Roger Federer i Rafael Nadal; s nestrpljenjem se čekalo njihovo obraćanje o skandalu koji je ujedinio teniski svijet

21.11.2021 u 09:42

Bionic
Reading

Roger Federer i Rafael Nadal oglasili su se povodom nestanka kineske tenisačice Peng Shuai te se tako pridružili nisu vrhunskih sportaša koji su zabrinuti za sigurnost njihove kolegice

Podsjećamo, velik skandal uzdrmao je Kinu nakon što je Peng, bivša pobjednica Wimbledona i Roland Garrosa u parovima, skupila hrabrost i na društvenoj mreži objavila da ju je bivši zamjenik premijera Zhang Gaoli 'natjerao na seks dok je njegova žena bila ispred sobe'.

Napisala je i da je s njim kasnije imala sporazumni odnos. Kineski online cenzori brzo su izbrisali objavu s platforme Weibo, uklonili sve inkriminirajuće dokaze o optužbama protiv utjecajnog člana kineske vlade, a Peng je preko noći nestala i doslovno je nastao užas.

Sadašnji i bivši tenisači izrazili su zabrinutost za njezinu sigurnost, u javnost su istupali Novak Đoković, Serena Williams, Naomi Osaka, Billie Jean King, Chris Evert, a sada su se o toj bolnoj temi oglasila još dva velikana Roger Federer i Rafael Nadal čija riječ ima možda najveću težinu u svijetu tenisa.

'Nadam se da je sigurna. Oko nje se okupila cijela teniska obitelj. Nadam se da je dobro, i da će ta vijest stići od nje same i nadam se da je dobro i da će s nama podijeliti vijest,' rekao je Švicarac.

'Pratim vijesti i čitam članke o Peng Shuai. Iako nemam sve informacije, najvažnije je je li ona dobro. Svi mi u teniskoj obitelji nadamo se da ćemo je uskoro vidjeti s nama.', izjavio je Španjolac.

Inače, javnost je dobila e-mail koji je navodno poslala nestala tenisačica, ali svi sumnjaju da ga je ona napisala svojevoljno.

'Teško mi je povjerovati da je Peng Shuai zapravo napisala e-mail koji smo primili ili da vjeruje u ono što joj se pripisuje. Peng Shuai mora biti dopušteno da govori slobodno, bez prisile ili zastrašivanja iz bilo kojeg izvora. Njezina tvrdnja o seksualnom napadu mora se poštovati, istraživati ​​potpuno transparentno i bez cenzure', rekao je predsjednik WTA Steve Simon, a teniska zajednica čak je zaprijetila oduzimanjem svih turnira na kineskom tlu.

'Spremni smo zaustaviti sve poslove s Kinom, makar će nam to donijeti ogromne komplikacije. Ali, ovo što se događa je daleko veće od biznisa.'