NADA POSTOJI

Nakon debakla hrvatske košarke iz Fibe stigla dobra vijest; je li ovakav scenarij moguć?

27.02.2019 u 11:38

Bionic
Reading

Usprkos velikom broju poraza koje je hrvatska košarkaška reprezentacija doživjela u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, na najnovijoj ljestvici Fibe situacija se nije značajno promijenila

Naime, Međunarodna košarkaška federacija (FIBA), kao što je najavljeno, objavila je ljestvicu najboljih reprezentacija svijeta.

Na prvom mjestu su očekivano Sjedinjene Američke Države, a među prvih deset smjestila se i Hrvatska, koja je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo – na kojem će igrati 32 reprezentacije - upisala svega četiri pobjede i čak osam poraza.

Dakle, usprkos neuspjehu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, koje Bojan Bogdanović, Dario Šarić i društvo neće vidjeti, jedina dobra vijest jest podatak kako je Hrvatska deveta na svijetu prema Fibinom rankingu!

To u prijevodu znači kako bi Hrvatska ipak mogla, ako ključan bude Fibin ranking, izboriti putem dodatnih kvalifikacija plasman na Olimpijske igre koje se održavaju u Tokiju 2020. Dakle, takav scenarij je zaista moguć i bio bi spas za hrvatsku košarku koja je dotakla dno.

Na sličan način Hrvatska se plasirala na Olimpijske igre 2016. u Rio de Janieru.

Dodajmo još kako se među prvih deset reprezentacija na najnovijoj ljestvici Fibe nalaze samo dvije selekcije koje nisu izborile plasman na Svjetsko prvenstvo. Osim Hrvatske, to je sedmoplasirana Slovenija, aktualni europski prvak.

No treba reći kako će Fibina ljestvica prije svega poslužiti za utvrđivanje nositelja uoči ždrijeba Svjetskog prvenstva koji će se održati 16. ožujka u Shenzhenu.

Prije spomenutog ždrijeba čelni ljudi HKS-a Stojko Vranković, Josip Jerko Vranković i ostali doznat će hoće li najnovija ljestvica Fibe biti mjerodavna i uoči pozivnica za dodatne kvalifikacije za Olimpijske igre.

Prije toga, točnije u četvrtak 28. veljače, bit će poznata i sudbina izbornika Dražena Anzulovića jer je na tu temu, kako nam je potvrdio predsjednik HKS-a Stojko Vranković, sazvan sastanak u prostorijama Hrvatskog košarkaškog saveza.

'Kada obavimo sastanak s Anzulovićem, o svemu ćemo izvijestiti javnost', kratko je kazao Vranković.

  • +20
Kvalifikacije za SP u košarci: Hrvatska - Poljska Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX