nfl

Nakon 88 godina postojanja Washington Redskinsi su prisiljeni mijenjati ime kluba

  • Autor: Ivan Žurić/Hina
  • Zadnja izmjena 04.07.2020 11:49
  • Objavljeno 04.07.2020 u 11:48
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Greenwood/IPS / Shutterstock Editorial / Profimedia

NFL klub Washington Redskins priopćio je u petak kako razmatra promjenu imena uslijed zahtjeva glavnih sponzora kluba u sklopu borbe protiv rasizma

Iako vlasnik kluba Daniel Dan Snyder nije pokazao volju promijeniti ime otkako je kupio Redskinse 1999. godine, nedavna događanja i antirasistički protesti potakli su sponzore da se oglase, dok već desetljećima to pokušavaju američki starosjedioci indijanskog porijekla, koji smatraju da je ime kluba 'crvenokošci' uvredljivo.

Promjenu su zatražili najveći sponzori FedEx i Pepsi, a FedEx je dao svoje ime stadionu Washingtona za što je 1999. godine platio 205 milijuna dolara.

Pepsi je naveo da je 'vrijeme za promjene', dok je znakovito da je tvrtka Nike u četvrtak uklonila svu opremu Redskinsa iz online-prodaje.

'U svjetlu skorašnjih događaja širom naše države i povratnih informacija koje smo dobili od naše zajednice, Washington Redskinsi priopćavaju da će tim krenuti u proces razmatranja promjene imena', piše u priopćenju tima iz glavnog grada.

U ovom trenutku nema potvrda da će do promjene i doći, ali su šanse za to velike. U tom slučaju, bit će zanimljivo vidjeti koje će biti novo ime.

Inače, klub je originalno osnovan u Bostonu 1932. godine pod imenom Boston Braves, već sljedeće je preimenovan u Boston Redskins, a od 1937. godine 'preseljen' je u Washington. U 88 godina dugoj povijesti Redskinsi su osam puta osvajali naslov prvaka, a od toga tri u eri Super Bowla (1982., 1987., 1991.).