HRVATSKI PIKADO CENTAR

Nakon 20 godina djelovanja dobili svoj dom!

26.10.2012 u 15:07

Bionic
Reading

Taekwondo reprezentativka Martina Zubčić, osvajačica brončane olimpijske medalje u Pekingu 2008, postala je kuma Hrvatskog pikado centra

Uz brojne uzvanike i u svečarskom raspoloženju u četvrtak navečer je u zagrebačkoj Dubravi otvoren Hrvatski pikado centar, reprezentativan sportski objekt veličine oko 100 m2.

'Ovo je godina u kojoj slavimo 20. godišnjicu službenog igranja pikada u Hrvatskoj i konačno smo dočekali taj dan da dobijemo vlastiti dom. Nakon što smo u prosincu 2005. godine primljeni u članstvo Hrvatskog olimpijskog odbora, ovo je najvažniji trenutak u povijesti hrvatskog pikada. Želim se prije svega zahvaliti Gradu Zagrebu od kojega smo dobili prostor na korištenje i koji smo vrhunski uredili i opremili s osam pikado aparata. Ovdje ćemo konačno moći ostvariti projekte koje imamo u planu već nekoliko godina, ali do sada nismo imali mogućnost provesti ih u djelo', rekao je Mate Vukoja, predsjednik Hrvatskog pikado saveza.

Na otvorenju se okupilo oko 50 uzvanika među kojima su bili predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, zatim Grada Zagreba, Hrvatskog olimpijskog odbora te Zagrebačkog športskog saveza. Hrvatski pikado centar je bacanjem triju strelica službeno otvorenim proglasila Martina Zubčić, taekwondo reprezentativka i osvajačica olimpijske medalje koja je tako postala kuma HPC-a.

'Ja živim ovdje u blizini i počašćena sam što je baš meni pripala čast da otvorim ovaj objekt. Pikado mi je baš fora, mislim da ću često dolaziti ovdje', izjavila je Zubčić.

Pikadisti su u goste pozvali i Branku Pereglin, najbolju svjetsku samostrelašicu koja je došla u društvu kćerke Valentine, svjetske juniorske prvakinje u samostrelu te supruga Branka koji im je trener. U ime Grada Zagreba skup je pozdravio Željko Kvesić, načelnik za sektor sporta u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, dok je ispred HOO-a sve najbolje u radu HPC-a poželio Robert Gojević, pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za programe nacionalnih športskih saveza.

Vukoja je istaknuo da je pikado najtrofejniji hrvatski sport u posljednjem desetljeću dodavši kako je naša muška pikado reprezentacija proteklog ljeta u Turskoj osvojila svoj četvrti uzastopni naslov europskih prvaka, dok je kapetan reprezentacije, Zagrepčanin Boris Krčmar, najbolji igrač elektroničkog pikada na svijetu o čemu svjedoče dva naslova svjetskog te tri europskog prvaka u pojedinačnoj konkurenciji. Također je istaknuo da Hrvatska u juniorskoj konkurenciji ima aktualnog prvaka svijeta, Josipa Ljubasa iz Kaštel Kambelovca, kao i prvaka Europe u liku Matije Gazibare iz Zagreba.

'To nam je posebno važno jer su kvalitetni mladi igrači jamac da možemo nastaviti iznimno uspješni rezultatski niz koji traje već pet-šest godina. Uz to smo u suradnji s Kineziološkim fakultetom u Zagrebu uspjeli na Studijskom centru za izobrazbu trenera po prvi put otvoriti smjer pikado. Planiramo da se već ove godine upiše desetak naših polaznika koji će za tri godine, kada završe studij, postati prvi diplomirani treneri pikada uopće jer nigdje na svijetu ne postoji sličan akademski program', zaključio je Vukoja.