KVALFIKACIJE ZA OI

Najveći uspjeh afričke košarke, ispali Grci i Makedonci

07.07.2012 u 10:14

Bionic
Reading

Grčki košarkaši, jedna od najboljih svjetskih reprezentacija, neće vidjeti niti nastupati na Olimpijskim igrama u Londonu. Za to su krivci ni manje ni više, nego Nigerijci. A kako su Nigerijci pokopali Grke, tako su i košarkaši Dominikanske Republike zaustavili Makedonce

U četvrtfinalu kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre, koji se održava u Venezueli, Nigerija je u dramatičnoj završnici pobijedila Grčku 80:79 i plasirala se u polufinale, gdje će igrati protiv Rusije. Upisala je time Nigerija najveću košarkašku pobjedu u afričkoj povijesti!

Grčka je imala 12 poena prednosti na poluvremenu. Imala je i vodstvo gotovo tijekom cijelog susreta, no u samu završnicu su momčadi ušle izjednačene, a nigerijski su se košarkaši pokazali spremnijima u svakom pogledu da dobiju tu utakmicu.

Polovicom treće četvrtine Grčka je imala 13 poena razlike, no dvije minute prije kraja Nigerija je povela 73:71, prvi put nakon 15:14 u sedmoj minuti. Koban je za Grke bio Ade Dagunduro, organizator igre, koji je ubacio sedam posljednjih poena za Nigeriju.

Grčka je imala nekakvu šansu u zadnjem napadu, ali nemoguću tricu nije ubacio Vasilis Spanoulis. Tako se sada moglo shvatiti da nigerijska pobjeda u skupini protiv Litve nije bila slučajnost.

Ike Diogu je kod Nigerije ubacio 17 poena uz 12 skokova. Spomenuti Dagunduro je dodao 14, a Aminu 13. Kod Grčke je najbolji igrač bio Spanoulis sa 25 poena, sedam skokova i pet asista.

U polufinalu, dakle, igraju Nigerija i Rusija, a pobjednik tog ogleda ide na OI. U drugom će polufinalu igrati pobjednici utakmica Dominikanska Republika, koja je sa 86:76 svladala Makedoniju, te Litva, koja je sa 76:72 bila bolja od Portorika. Uz finaliste, London će ugledati i pobjednik utakmice za treće mjesto.

Kvalifikacije za OI, četvrtfinale:

Rusija - Angola 80:65
Nigerija - Grčka 80:79
Makedonija - Dominikanska Republika 76:86
Litva - Portoriko 76:72