KRAJ RASPRAVE

Najgore se dogodilo; veliki udarac za Zimske olimpijske igre

04.04.2017 u 08:57

Bionic
Reading

Vodstvo američko-kanadske profesionalne lige u hokeju na ledu (NHL) objavilo je u ponedjeljak kako neće sudjelovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu sljedeće godine i kako raspravo po tom pitanju smatra okončanom

Vodstvo američko-kanadske profesionalne lige u hokeju na ledu (NHL) objavilo je u ponedjeljak kako neće sudjelovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu sljedeće godine i kako raspravo po tom pitanju smatra okončanom Ovo je veliki udarac za organizatore Zimskih igara, ali glavni ljudi NHL lige su ostali čvrsti u svojem stavu.

'I ranije smo jasno naznačili da smo, bez obzira što je većina klubova protiv prekidanja sezone zbog sudjelovanja nekih igrača za Olimpijskim igrama, otvoreni za slušanje prijedloga drugih zainteresiranih strana (MOO, IIHF, NHLPA itd.). Prošlo je više mjeseci bez ikakvog smislenog dijaloga, već je samo MOO uvjetovao nastupanje NHL igrača u Pekingu 2022. time da nastupe i u Pyeongchangu 2018. NHLPA je službeno potvrdio kako nema namjeru uplitati se u rasprave koje bi mogle nastup na ZOI učiniti atraktivnijim. Kako bismo razjasnili situaciju, potvrđujemo kako ćemo raspored za sezonu 2017/18. napraviti bez stanke za ZOI i ovime slučaj smatramo službeno zatvorenim', stoji u priopćenju NHL-a.

Iz NHL-a su objavili da prema provedenim anketama među navijačima 17-dnevnu stanku u veljači 2018. zbog ZOI podržava 73 posto ljubitelja hokeja u SAD-u, ali samo 47 posto u Kanadi.

Igrači iz NHL-a nastupili su na svim ZOI od Nagana 1998. naovamo, a osim duge stanke usred sezone, vlasnici klubova prigovarali su i zbog brojnih ozljeda koje su igrači zadobivali tijekom nastupa za svoje reprezentacije.

Prošloga tjedna Međunarodni olimpijski odbor (MOO) objavio je kako je Međunarodni savez hokeja na ledu (IIHF) pristao platiti putne troškove i osiguranje za NHL igrače kako bi oni nastupili u Pyeonghchangu. Dosada je te troškove za posljednjih pet ZOI na kojima su igrali NHL igrači plaćao MOO, ali iz krovne svjetske sportske organizacije su objavili kako ovoga puta to neće učiniti.

Bez obzira na ishod pregovora između IIHF-a i NHL-a, neki igrači su već najavili kako će sigurno nastupiti u Pyeongchangu.