KAO NA IGRICI

Mudri Slaven Bilić ispunio maštarije virtualnih kolega

14.03.2016 u 12:05

Bionic
Reading

Uspjeh Slavena Bilića u West Hamu vruća je tema i u Hrvatskoj i u Britaniji, a danas nudimo sasvim drugačiji pogled na ovu lijepu priču čekičara. Sve je zapravo kao na popularnoj igrici...

Prvo, moram se posipati pepelom. Jedan sam od onih, piše Tribinin analitičar Ray Ray,  koji su na spomen imena sadašnjeg trenera West Hama u ne tako dalekoj prošlosti odmahivao glavom i dotičnog svrstavao u kategoriju precijenjenih trenera, ponajviše zbog neuspjelih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i neuspješne klupske epizode u Rusiji.

No, kako većina osoba s iskustvom i godinama ipak postaju pametnije, to se i meni dogodilo. Jednostavno sam nakon niza dobrih rezultata i dobro obavljenog posla u Besiktasu i West Hamu shvatio kako je Slaven Bilić ipak iznad crte koja dijeli dobre i loše (prosječne) trenere.

Football manager preslikan u stvarnosti

Kao što velika većina Football manager igrača i fanova dotične igrice radi u virtualnom svijetu, to je Bilić napravio u stvarnosti. Za one koji nisu igrači FM i ne shvaćaju paralelu, pojasnit ću.


Pravi FM igrači uvijek uzimaju slabije klubove iz liga petica ili još ekstremnije iz manjih liga kao što su poljska, hrvatska ili štajaznam korejska. Jednostavno, nema nikakve zabave uzeti najbogatije klubove poput Barcelone ili Bayerna jer te ekipe imaju top 5 rostere i usput 50+ milijuna funti za pojačanja, ne računajući buduće prihode od eventualnih prodaja.

E sad, West Ham spada u kategoriju klubova s kojima ljudi žele početi i napraviti na igrici nekakav skok koji je praktički nemoguć u stvarnosti jer se uvijek istih 5 klubova vrti na prva 3 mjesta. Znači, Bilić je preuzeo ekipu koja spada u sredinu tablice i otprilike ima 10 milja za transfere uz solidan roster. I Bilić izvlači maksimum iz njega. No, ima prostora za napredak, pogotovo ako će klub stati iza Bilića i omogućiti mu novce za prava pojačanja, posebice ako uđe u Europsku ligu.

Također, Bilić je i kupovao poput pravog FM igrača, mlade i(li) ne toliko razvikane igrače koji ujedno u pravom sistemu i s pruženom prilikom u najgorem slučaju vraćaju uloženo. Kao primjeri se ističu Pedro Obiang (došao za 4.5 mil funti iz Sampdorije), Angelo Ogbonna (Juventus, 8.25 mil. funti) te Dimitri Payet (Ol. Marseille, 11.25).

Govorimo o 24.5 milijuna funti za 3 igrača koja uz nekolicinu starosjedioca praktički nose West Ham ove sezone. To je otprilike cifra koju je Chelsea platio za Pedra. A opet, Pedro je ove sezone nevidljiv i uklopio se u loše izdanje Chelsea.

Slaven kao taktički genijalac

Ono što me ipak najviše iznenadilo kod West Hama ove sezone je činjenica da se prilagođavaju svakom protivniku i da se jako puno truda i vremena ulaže u skauting protivničkih igrača i načina igre. Bilić je ove sezone mijenjao formacije kao da ne postoji sutra, od 4-4-2, preko 4-5-1, 4-3-3, pa do 3-5-2 formacije s kojom je pobijedio Tottenham prije nekoliko dana.

No ono što me najviše oduševilo je što ne igra protiv 'slabijih' otvoreno, a protiv 'jačih' povučeno. Svaka ekipa protiv koje igra ima svojstven način kako funkcionira protiv određenih formacija i postavki. Liverpool i Chelsea, po igračkom kadru i imenima superiornije ekipe nisu nužno bolje na terenu, i to je Bilić dokazao. Pogotovo ako je ekipa u rasulu i igraju preko one stvari, te usput još gore na terenu izgledaju protiv ekipa s 3 napadača, Slaven će to iskoristiti.

Igrački kadar

Da na brzinu preletimo preko igračkog kadra kojeg Bilić posjeduje.

Golmani: Adrian, Randolph, Spiegel
Ovdje je sve jasno, Adrian je 'jedinica' i ove sezone odrađuje odličan posao. Ima 29 godina i još nekoliko dobrih sezona pred sobom.

Stoperi: Reid, Ogbonna, Tomkins, Collins, Oxford, Henry
Prva trojica su standardno dobri ove sezone, Collins je već u godinama i nebi bilo loše tražiti zamjenu, dok je Oxford veliki talent i kroz koju godinu mogao bi postati stup obrane. Henry je mlad i mogao bi postati dobar član rotacije.

Bekovi: Creswell, Hendrie / Byram, O'Brien
Creswell je neupitni starter na lijevom beku, dok novopridošli Byram starta na desnom. Hendrie i O'Brien su zamjene koje odigraju poneku kup utakmicu.

Zadnji vezni: Kouyate, Song
Ok, ova dvojica su kičma West Hama, veliki radnici i trkači, bez njih West Ham nebi bio ono što je danas.

Centralni vezni: Obiang, Noble
Obiang je vrhunsko pojačanje, Noble je kapetan ekipe i od neprocjenjive je važnosti za West Ham.

Ofenzivni vezni i krila: Payet, Lanzini, Antonio, Moses
Payet je vjerojatno najbolji igrač West Hama, praktički je Bilić napravio pljačku kad ga je doveo iz Marseillea za u današnjem nogometu smiješnih 11 mil. funti. Lanzini i Antonio su mladi i kvalitetni igrači koje treba zadržati u klubu, odnosno otkupiti prvoga od Al-Jazire. Moses će odigrati ovu sezonu do kraja pa će se vratiti u Chelsea radi slanja na novu posudbu.

Napadači: Valencia, Carroll, Sakho, Emmenike
Ovo su sve redom dobri igrači, ali nijedan od njih nije igrač koji će zabiti 20 golova u sezoni, a to je ono što West Hamu treba. Emmenike je na posudbi, ali ukoliko odigra još 6 utakmica u prvenstvu, WH mora otkupiti njegov ugovor za 8.25 mil. funti što bi samo izbilo dio sredstava za pojačanja.

Kako dalje?

Svaki FM igrač dođe do trenutka kada njegova ekipa koju je složio treba napraviti korak više. U 99,9% slučajeva to se odnosi na kupnju kapitalca koji će ekipu podići na razinu više. Slaven Bilić je došao do te razine. Svaka čast Payetu, ali klub kojemu je on najbolji strijelac sa 7 golova nema kapacitet za napraviti nešto posebno.


Tako da je prva stavka koju Bilić mora ispuniti na ljeto je kupnja novog napadača. I to ne nekoga tipa Emmenike, koji praktički samo podebljava rotaciju već postojećih prosječnih napadača, njemu treba killer. Naravno, to je lakše reći nego napraviti.

Realna meta: Odion Ighalo
Ighalo je član Watforda i ove sezone je zabio 14 pogodaka u Premier ligi. S obzirom da se Watford nalazi na 12. mjestu i da će ostati bez europskih natjecanja, Bilić bi mogao pogledati prema Ighalu kao budućem spasitelju. Trenutno procijenjen na 9 milijuna funti, između 15 i 20 bi trebalo izdvojit za usluge 26-ogodišnjeg Nigerijca.

Malo mašte: Michy Batshuayi
Mladi napadač Marseillea meni osobno bi bio prva meta. Dobar, mladi napadač koji se podjednako dobro služi s obje noge i dobar je u igri glavom. Marseille se trenutno nalazi bliže dnu nego vrhu u Francuskom prvenstvu i mogućnost igranja u Premier ligi, kao i nastup u Europi mogao bi zainteresirati Batshuayia. Trenutno procijenjen na 10.5, ispod 20 nebi išao. Plus, zadnji igrač kojega je Bilić doveo iz OM pokazao se kao pun pogodak.

Jackpot: Alexandre Lacazette
Vrlo poznato ime u svijetu nogometa, Lacazette bi bio veliki boom za West Ham. Dokazano sposoban zabiti 20+ golova u sezoni, Lacazette bi riješio pitanje manjka golova napadača i opasno gurnu West Ham u borbu za Ligu prvaka. Samo, problem je što će Lacazettea htjeti i puno veća imena od West Hama, a i početna cijena od minimalno 30 mil. funti mogla bi usmjeriti Lacazettea na drugu stranu Londona.

Wild card:
Wilfried Bony
Bjelokošćanin otvoreno negoduje manjom prilika u Manchester Cityu i vjerojatno nebi imao ništa protiv dolaska u West Ham s obzirom da bi bio dočekan kao ogromno pojačanje. Bony je već bio u situaciji gdje klub ovisi o njegovim golovima, i Swansea je dobro gurala dok je Bony bio ispred gola. Promjena bi godila Bonyu, a Bilić bi dobio nabrijanog i kvalitetnog napadača.

Naravno, postoji i šansa da Bilić dovede nekoga na posudbu uz mogućnost otkupa ugovora (primjeri su Lukaku u Evertonu i Džeko u Romi) što također ne bi bio loš potez, no pitanje je postoji li dovoljno kvalitetan napadač kojega bi trenutna ekipa pustila na posudbu jer im ne treba. Takve inače pokušavaju svim silama zadržati.

No, kako bilo, Slaven radi majstorski posao i iskreno se nadam kako će klub pratiti majstoriju trenera i omogućiti mu borbu za Ligu prvaka. Za Slavena, kojega sam posprdno nazivao Debilić, istog onoga koji je nepune tri godine kasnije pobijedio igricu.

Bilić je dovođenjem Payeta podigao momčad na višu razinu. Slijedi nova nadogradnja...