kapetani-logo

KAPETANI BIRAJU

Može li Marko Livaja ispisati povijest? Ovu nagradu još nitko nije osvojio tri puta

  • V. R.
  • Zadnja izmjena 08.12.2023 11:27
  • Objavljeno 08.12.2023 u 08:18
Bionic
Reading

Prvi dio sezone 2023./24. u utrci za naslov prvaka SuperSport Hrvatske nogometne lige bliži se kraju. A prema tradiciji dugoj dva desetljeća, ponovno biramo najboljeg nogometaša najjače hrvatske lige. Glavnu riječ u izboru imaju kapetani momčadi, što ovom izboru daje na dodatnoj vrijednosti. Samo da podsjetimo, u posljednje dvije godine za najboljeg igrača HNL-a izabran je napadač Hajduka Marko Livaja

Nakon što smo izbor za najboljeg nogometaša 2022. godine 'prebacili' na siječanj ove godine, a razlog tome bio je iznimno uspješan nastup Vatrenih na Svjetskom prvenstvu u Katru, kojem su velik doprinos dali i (tadašnji) igrači SuperSport HNL-a, poput Mislava Oršića i Dominika Livakovića, naravno i Brune Petkovića i Marka Livaje, ove smo se godine vratili u standardni termin, odnosno sredinu prosinca, kada završava i prvi dio sezone.

Ove godine nismo imali SP, ali smo imali završnicu Lige nacija, u kojoj je Hrvatska igrala u finalu, a pratili smo i uzbudljive kvalifikacije za odlazak na Euro 2024. u Njemačkoj.

Što se domaćeg nogometa tiče, kraj prošle sezone bio je stresan, ali i sretan za Dinamo, jer u strahu od mogućeg gubitka naslova prvaka početkom travnja smijenjen je Ante Čačić, a umjesto njega na klupu je sjeo Igor Bišćan. Smjena je stigla nakon Dinamova poraza od Šibenika u polufinalu SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa, čime su igrači Hajduka praktički 'na pladnju' dobili mogućnost obrane naslova pobjednika u ovom natjecanju.

Dinamo je na kraju ipak obranio naslov prvaka, baš kao i Hajduk naslov pobjednika Kupa. S time da je taj finalni sraz na Rujevici donio neželjenu scenu, odnosno nepotrebno Livajino pogrdno pjevanje na račun Šibenika, a što je naknadno utjecalo i na hrvatsku reprezentaciju. Jer vrlo brzo nakon tog finalnog okršaja, Livaja se s reprezentacijom vratio na Rujevicu, gdje su se opet čuli neprimjereni povici. Ovog puta s tribine upućeni tom igraču. On se zbog toga odlučio povući s Final Foura Lige nacija, a potom je u listopadu dodatno šokirao javnost definitivnim povlačenjem iz reprezentacije.

Dio navijača Hajduka blagonaklono je prihvatio njegovu odluku, jer Livaja će se tako sada moći posvetiti samo splitskoj momčadi.

Svi oni stresovi koje su Modri proživljavali krajem prošle sezone gotovo su zanemarivi spram onoga što ih je 'pogodilo' početkom (n)ove. U kvalifikacijama za Ligu prvaka Dinamo je prošao Astanu, ali onda je šokantno ispao od atenskog AEK-a. Taj je neuspjeh donio smjenu Bišćana, ali i nevjerojatan transfer Sergeja Jakirovića s klupe Rijeke u Dinamo. Ispali su Modri potom od praške Sparte u kvalifikacijama za Europsku ligu, ali su nastavili međunarodno natjecanje u najslabijem rangu, odnosno Konferencijskoj ligi.

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

Ni ostali hrvatski klubovi ne mogu se pohvaliti europskim uspjesima. Rijeka i Osijek prošli su drugo pretkolo Konferencijske lige, a u trećem im se pridružio Hajduk - ali Splićani su ispali od PAOK-a, Osječani od Adane Demirspor dok je Rijeka pak zapela u play-offu Konferencijske lige od Lillea.

Svi ti Dinamovi problemi samo su se nadovezali na loše odrađen prijelazni rok, jer odlazili su reprezentativci Josip Šutalo, Luka Ivanušec i Livaković, a stizale su neadekvatne zamjene. Pritom se dogodio i peh s ozljedama Luke Stojkovića i Lukasa Kačavende.

I dok je Dinamo 'kašljucao' u tom poslovnom segmentu, Hajduk se bolje snašao i doveo je Uremovića, Žapera, Šarliju, Moufija, Dajakua, Odjidja-Ofoea i Dialloa.

Odličan posao napravila je i Rijeka. Stigli su Marco Pašalić, Pjaca, Fruk, Yansane, Ivanović, Janković, Čabraja...

Zato sada imamo izuzetno izjednačeno i neizvjesno prvenstvo.

Šteta je samo što je novi prvoligaš Rudeš već sad s povećim zaostatkom i što se momčadi sa zapadnog dijela Zagreba nije osmjehnula sreća u utakmicama u kojima su bili posve ravnopravni svojim suparnicima. No, tko zna, kako se Gorica prošle sezone spasila iz jednako teške situacije, možda i Rudeš doživi isto.

U svakom slučaju, sigurno smo da će nastavak sezone, a koji kreće već zadnjeg vikenda u siječnju, biti vrlo uzbudljiv, ali i da će njen vrhunac ipak stići na Europskom prvenstvu u srpnju.

  • +26
'Kapetani biraju 2022' - Marko Livaja izabran za najboljeg nogometaša HNL-a Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric

Ali prije toga, kao i prethodnih 20 godina, tportal će sredinom prosinca 2023. proglasiti najboljeg igrača SuperSport Hrvatske nogometne lige, a izabrat će ga kapetani naših prvoligaša po jednostavnom ključu: nominirani igrači za prvo mjesto dobivaju deset bodova, za drugo osam, za treće šest itd. Na kraju se bodovi zbrajaju, a pobjednik je naravno onaj tko prikupi najviše bodova.

Ako dva ili više igrača imaju isti broj bodova, onda se gleda tko je imao više prvih mjesta ili mjesta s višim plasmanom. S izborom krećemo od subote 9. prosinca, a pobjednika ćemo znati u ponedjeljak 18. prosinca.

'Za razliku od nekih prijašnjih godina, kada je prvak bio odlučen već početkom listopada, posljednjih sezonu, dvije prvenstvo je ipak više izjednačeno. Samim time i neizvjesnije. Naravno, koliko je kvalitetno, to bolje mogu procijeniti ljudi koji se bave strukom, ali činjenica je da na međunarodnoj sceni klubovi i nemaju nekih značajnijih uspjeha. Ipak, bez obzira na sve, i ovakva liga stvara igrače za hrvatsku reprezentaciju. Tako su premijerne minute nedavno upisali Martin Baturina i Marco Pašalić. Na Dalićevoj listi igrača bili su i Nediljko Labrović te povratnik u reprezentaciju Marko Pjaca, dok se na popisu s pretpozivom našao i Dario Melnjak. Među kandidatima sigurno bi bio i Bruno Petković, ali je zbog ozljede morao otkazati posljednje akcije. Podsjetimo da je i Livaja još donedavno bio standardni reprezentativac. Prema tome, još uvijek HNL ima dovoljno klasnih igrača, a među kojima će kapetani morati izabrati najbolje. Ono što daje vrijednost ovom izboru jest žiri, odnosno to što najboljeg biraju sami igrači. I znamo da je laureatima nagrada jako draga jer će je dobiti od igrača s kojima se susreću tijekom igre, ali na suprotnim stranama', rekao je Silvijo Škrlec, novinar tportala i idejni začetnik ove akcije koja je s obzirom na vijek trajanja postala možda i najrelevantnija kada je u pitanju izbor najboljeg nogometaša SuperSport Hrvatske nogometne lige, dodavši:

Tportal SPORT je i na WhatsAppu

Želite li pogledati VIDEO svih golova iz SuperSport HNL-a i Kupa te dobivati najvažnije vijesti iz sporta: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'

'Do 2021. godine Hajdukovi igrači nisu osjetili slast pobjeđivanja u ovom izboru, a onda se ukazao Marko Livaja i bez premca dvije godine odnosio ovu nagradu. I ove godine Hajdukov igrač imao je blistavih izdanja, ali bilo je i perioda u kojima ga se nije vidjelo. No, bez obzira na skromniji Livajin doprinos, zabljesnuli bi Pukštas ili Sahiti. Baš kao što je i Rijeka živjela od poteza i golova Jankovića, Pašalića, Fruka, Ivanovića i Pjace. Klasa Brune Petkovića je neupitna i čim se pojavi na terenu, iako još uvijek nije dohvatio formu u kojoj smo ga znali gledati, Dinamo je jači za barem 20 posto. I ono što je do odlaska u Kinu bio Ademi, sada je postao Petković. U Dinamu gledamo kako stasa i Martin Baturina, kojem mnogi predviđaju veliku karijeru. Dalje od tih najava ipak nećemo ići da mladom igraču ne bismo stavili prevelik teret na leđa. Dovoljna bi mu bila ova nagrada. Ali o tome tko će pobijediti ipak odlučuju kapetani, kojima neće biti jednostavno, ali sigurno će opet pobijediti - najbolji.'

Svi dosadašnji pobjednici

  • 2003. Niko Kranjčar (Dinamo)
  • 2004. Tomislav Erceg (Rijeka)
  • 2005. Eduardo da Silva (Dinamo)
  • 2006. Eduardo da Silva (Dinamo)
  • 2007. Luka Modrić (Dinamo)
  • 2008. Mario Mandžukić (Dinamo)
  • 2009. Ermin Zec (Šibenik)
  • 2010. Sammir (Dinamo)
  • 2011. Ivan Santini (Zadar)
  • 2012. Sammir (Dinamo)
  • 2013. Leon Benko (Rijeka)
  • 2014. Andrej Kramarić (Rijeka)
  • 2015. Marin Tomasov (Rijeka)
  • 2016. Franko Andrijašević (Rijeka)
  • 2017. El Arabi Hilal Soudani (Dinamo)
  • 2018. Daniel Olmo Carvajal (Dinamo)
  • 2019. Bruno Petković (Dinamo)
  • 2020. Arijan Ademi (Dinamo)
  • 2021. Marko Livaja (Hajduk)
  • 2022. Marko Livaja (Hajduk)
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal