HT PRVA LIGA

Može li Lokomotiva prouzročiti totalni tektonski poremećaj u Rijeci?

03.11.2017 u 10:13

Bionic
Reading

Pred ljubiteljima hrvatskog nogometa kolo je bez klasičnih derbija, no i 15. kolo Hrvatski Telekom Prve lige bit će zanimljivo. Jer zagrebačka Lokomotiva bi u slučaju pobjede (nedjelja, 15 sati, Arenasport 3) Rijeci nanijela i četvrti uzastopni prvenstveni poraz, što bi pak posla moglo koštati slovenskog stručnjaka Matjaža Keka

Rijeka je u posljednjem prvenstvenom kolu doživjela težak poraz (1:3) od Dinama u Zagrebu i aktualni prvak nakon 14 odigranih utakmica ima već devet bodova zaostatka za vodećom momčadi lige.

Naravno, svi koji prate nogomet znaju da devet bodova nije nedostižan zaostatak, no Rijeka osim za 'modrima' zaostaje za Osijekom, pa je time mogućnost obrane naslova još malo teža.

Ono što bi čelne ljude Rijeke trebalo najviše brinuti jest niz od tri uzastopna prvenstvena poraza (Istra, Osijek, Dinamo), a sada ih još čeka teško gostovanje kod Lokomotive.

Forma Lokomotive

Momčad kojoj znaju tepati da je 'Dinamova filijala' u prvenstvo je ušla loše te je nakon tri kola imala tek jedan osvojeni bod. Međutim uspio je Tokić razdrmati svoju momčad, potom su stigle i pobjede, ali i nesretni poraz upravo od Rijeke na Rujevici. Jer 'lokosi' su pružili dobru partiju, a pogodak koji je značio poraz primili su nes(p)retno tek u četvrtoj minuti sudačke nadoknade.

Uslijedio je potom očekivan poraz protiv Dinama, ali nakon toga krenula je pozitivna serija 'lokosa', u kojoj su Tokićevi igrači uspjeli remizirati na Poljudu. Ipak, da mlada momčad s Kajzerice još uvijek nije uhvatila kontinuitet te da je sklona oscilacijama, potvrđuje i poraz u posljednjem kolu od Osijeka. 

Naravno, glavne uzdanice domaćih su Lovro Majer i Luka Ivanušec, koji su u stanju svima kojima smiju 'napraviti nered', a Rijeka će im sigurno biti dodatni motiv. Najveći problem Lokomotive možda je i realizacija, jer u 14 kola zabili su tek 15 golova, a primili ih 19.

  • +5
Lokomotiva - Rijeka, 32. kolo MAXtv Prve lige Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Forma Rijeke

Spomenuti učinak Lokomotive možda je i jedina prednost Rijeke uoči nedjeljne utakmice. Jer Kekova momčad zabila je dvostruko više golova (30) od Tokićeve. Međutim Rijeka, bez obzira na taj statistički podatak, u posljednje vrijeme ne igra na nivou koji bi htjeli svi navijači, ali i trener Kek. Stoga je već nakon domaćeg poraza od Osijeka stavio svoj mandat na raspolaganje, ali je predsjednik Mišković presjekao tu neugodnu situaciju i rekao kako slovenski trener može mirno nastaviti s poslom.

Međutim uslijedio je i poraz od Dinama, što nikako ne podiže samopouzdanje momčadi s Rujevice, kojeg je uzdrmao i poraz od Austrije (1:4) u Europskoj ligi, gotovo smo sigurni da bi još jedan poraz Keka natjerao na uzmak.

  • +11
Hrvatski Telekom Prva liga, 6. kolo, HNK Rijeka - Lokomotiva Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Prognoza dvoboja

S obzirom na to da je Rijeka pod imperativom, ali i da je njezina momčad ipak sastavljena od jačih pojedinaca, gostima bismo dali laganu prednost. No nakon europskih ispita, a Rijeka je u četvrtak igrala protiv bečke Austrije, bit će upitno koliko se momčad potrošila psihički i fizički. Također, puno će toga ovisiti i o igračkom kadru s kojim će trener Kek krenuti u Kranjčevićevoj, odnosno hoće li ponajbolji igrač Rijeke, Mario Gavranović, biti u stanju igrati. 'Lokosi' su pak znali odigrati dobre utakmice čak i protiv Rijeke, a puno će toga odlučiti Lovro Majer, mladi nogometaš kojem predviđaju veliku karijeru.

Izjave aktera

Mario Tokić, Lokomotivin trener

Svjestan je trener domaćina toga da se broj individualnih grešaka mora smanjiti. Pa makar na drugoj strani bile i jače momčadi od njegove.

'Željeli smo u Osijeku nastaviti dosadašnju uspješnu seriju, ali imali smo previše individualnih pogrešaka protiv raspoloženog suparnika. Nadam se da smo u ovoj utakmici ispunili kvotu gluposti te da ih u utakmici protiv Rijeke nećemo ponoviti. Jer protiv Rijeke želimo do bod(ov)a', izjavio je trener Mario Tokić.

Matjaž Kek, Rijekin trener

Momčad s Rujevice u teškoj je situaciji jer u Kranjčevićevu dolazi nakon tri uzastopna prvenstvena poraza. Međutim očito se na Rujevici ne uzrujavaju previše, odnosno vjeruju kako prvenstvo nije riješeno. I zato Kek s puno samopouzdanja najavljuje uspjeh.

'U ovom trenutku nije bitna prednost Dinama i je li ona šest, devet ili 12 bodova. Moramo razmišljati o sebi i dignuti kvalitetu igre', rekao je nakon poraza od Dinama Matjaž Kek.

Posljednja međusobna utakmica

U dvoboju šestog kola HT Prve lige Rijeka je na Rujevici upisala pobjedu 2:1. U to vrijeme Kek je maštao o nastupu u Ligi prvaka te je pripremao igrače za okršaj s Olympiakosom i na teren je poslao momčad bez sedam standardnih prvotimaca. Lokomotiva je tu situaciju znala iskoristiti i već u 16. minuti stigla je u vodstvo. Svjestan da mu prijeti poraz, Kek je u nastavku ipak morao na teren poslati najjače igrače, Gavranovića i Hebera. Pri izjednačujućem golu Bradarića veliku je grešku napravio vratar gostiju Šemper, čime se Rijeka posve vratila u utakmicu. Ipak, Šemper se nešto kasnije iskupio obranjenim kaznenim udarcem Mateiu. No ni Rumunj nije ostao tragičar jer u četvrtoj minuti sudačke nadoknade zabio je za pobjedu Rijeke. 

Tradicija nije ničija prednost

Dvoboj Lokomotive i Rijeke ovog puta igrat će se u Kranjčevićevoj. Doduše, nije to velika novost jer već neko vrijeme Lokomotiva je preselila domaćinstvo iz Maksimira. Do ovog ogleda dva su se kluba 26 puta susrela u prvenstvu. S time da je Lokomotiva bila domaćin 12 puta. A u tih 12 ogleda 'lokosi' imaju pet pobjeda, baš kao i Rijeka, te dva remija.

Ono što je zanimljivo spomenuti iz te povijesti to je da je Lokomotiva u posljednjoj 'domaćoj' utakmici, u trenucima kada se Rijeka borila za naslov prvaka, upisala pobjedu i da je strijelac jedinog gola bio Lovro Majer. Dakle igrač koji je pokazao  i dokazao da voli igrati protiv Rijeke.

Lokomotiva-Rijeka 1:0, 32. kolo 2016./17. (sažetak)
Hrvatska 1. liga
Istra 1961Inter Zaprešić18:00
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb14104034
2.Osijek1476127
3.Rijeka1481525
4.Hajduk1474325
5.Lokomotiva1453618
6.Inter Zaprešić1352617
7.Slaven Belupo1435614
8.Cibalia1441913
9.Istra 1961132389
10.Rudeš141588
Sljedeće utakmice
3.11.Inter ZaprešićOsijek
4.11.CibaliaIstra 1961
4.11.HajdukRudeš
5.11.LokomotivaRijeka
5.11.Slaven BelupoDinamo Zagreb

Sadržaj omogućuje Prva sportska kladionica