trenerska psihologija

Matjaž Kek otkrio zašto je ponudio ostavku i hoće li preuzeti Sloveniju

26.10.2017 u 11:16

Bionic
Reading

Trener aktualnog hrvatskog prvaka Matjaž Kek prošlog vikenda nakon domaćeg poraza od Osijeka 2:1 čelnicima kluba ponudio je ostavku. Svi su u Rijeci ostali u čudu, njegova je reakcija uzburkala duhove na Rujevici, a slovenski je trener pojasnio svoje razloge...

Nogometaši Rijeke u prvih su 13 kola Hrvatski Telekom Prve lige ostvarili osam pobjeda, remi i čak četiri poraza. Usporedbe radi, prošlu su sezonu završili sa samo dva poraza... Iako situacija nije nimalo alarmantna jer Rijeka paralelno igra i u Europskoj ligi, a sezona je praktički tek započela, trener Matjaž Kek odlučio se za radikalan potez.

Nakon što je Rijeka na svojoj Rujevici u prošlom kolu izgubila od Osijeka 2:1 Kek je čelnicima kluba ponudio ostavku! Malo je reći da su svi ostali iznenađeni njegovom reakcijom. Srećom za Riječane, emocije su se ubrzo stišale, predsjednik kluba Damir Mišković porazgovarao je s Kekom i nagovorio ga da ostane.

A Matjaž Kek je sad u razgovoru za slovensku Večer otkrio razloge za svoje odluke prije nekoliko dana.

'Neke stvari ne idu onako kako sam zamislio i odlučio sam reagirati. Dva uzastopna poraza za klub poput Rijeke nisu prihvatljiva, čak i ako su sudačke odluke utjecale na rezultate', rekao je Kek i pojasnio:

'Izjava o ostavci nije bila potraga za osobnim priznanjem, već sam preuzeo odgovornost jer jedini ja odgovaram za rezultat. Izjavu sam dao u želji da se klub mobilizira, a ne da ispitam žele li čelnici da ga i dalje vodim.'

Isprva se, barem prema Kekovim izjavama i reakcijama, stekao dojam da se na Rujevici odjednom sve urušava...

'Na Rujevici se ne događa ništa posebno. Ustvari uopće nije loše, u prvenstvu smo drugi, u Europskoj ligi u igri za drugi krug natjecanja. No nakon niza poraza shvatio sam da treba reagirati kako bi se u momčad vratila energija koja nam nedostaje', priznao je slovenski trener, pred čijom je momčadi veliki derbi s Dinamom na Maksimiru (subota 28. listopada, 15 sati):

  • +13
Matjaž Kek, životna priča Izvor: Cropix / Autor: Davor Zunic/CROPIX

'Dinamo u ovom trenutku ima šest bodova prednosti, a mi smo u nizu teških utakmica. Uz sve to, Vešović neće igrati protiv Dinama jer je dobio žuti karton protiv Osijeka u čudnim okolnostima. Ali to nije ništa novo, uvijek netko nedostaje... Činjenica je da smo previše nervozno reagirali na neke stvari. Moramo razmišljati o svojoj igri i živjeti s tim što se, nažalost, događa u hrvatskom nogometu. Nekorektno bi bilo tražiti krivce u lošim sudačkim odlukama, najprije treba pomesti pred vlastitim pragom.'

Završetkom kvalifikacija za SP 2018. godine mnoge su reprezentacije krenule u potragu za novim izbornicima. Matjaž Kek spominjao se u kombinacijama za preuzimanje Hrvatske, ali i svoje Slovenije, koju je 2010. godine odveo na SP u Južnoafričkoj Republici.

  • +13
Austria Beč - Rijeka, 3. kolo Europske lige, 2017./18. Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

'Svi moji planovi u ovom trenutku su vezani samo uz Rijeku. Ne bih želio komentirati takva nagađanja a da se prije toga ne konzultiram s Damirom Miškovićem i ljudima koji vode Rijeku. Tu se radi o poštovanju prema klubu i prema navijačima', rekao je Kek i zaključio:

'Što se tiče mog odnosa prema slovenskoj reprezentaciji i toga koliko mi ona znači, svi sve znaju. Ako mogu pomoći, tu sam. Ne želim da se neke moje odluke, poput ove kad sam ponudio ostavku u Rijeci, povezuju s time da si otvaram prostor za mjesto slovenskog izbornika. To jednostavno nije istina, miješate kruške i jabuke...'