NOVI TRENERI - VELIKE AMBICIJE

Može li Hodgson bolje od Beniteza?

29.07.2010 u 10:58

Bionic
Reading

Rafael Benitez napustio je Anfield, a na njegovo mjesto stigla je otočka legenda Roy Hodgson. Može li Liverpool s njime stići barem nadomak toliko željenog naslova ili će se patnje navijača nastaviti i u narednim godinama

Iz Italije krećemo prema Otoku, prema bivšem klubu Rafe Beniteza - Liverpoolu. Klub ogromne nogometne tradicije i vjerojatno najpoznatije navijačke himne našao se u velikim financijskim i kadrovskim problemima. Stoga je doveden prošlogodišnji najbolji trener Premiershipa, Roy Hodgson, za kojeg navijači žele vjerovati da je kadar nakon dva desetljeća vratiti trofej engleske lige na Anfield.

Klub: FC Liverpool
Trener: Roy Hodgson
Prijašnji veći klubovi: Malmö, Inter, Blackburn, Grasshopers, Kopenhagen, Udinese, Fulham
Najveći trenerski uspjeh: finale Lige UEFA s Fulhamom 2010.

Općenito: Rafa Benitez je, generalno gledajući, napravio dobar posao s Liverpoolom. U pet sezona, koliko je vodio klub, niti jednom Liverpool nije propustio nastupiti u Ligi prvaka, jednom je i podigao taj trofej te jednom bio u finalu. Izgradio je vrlo dobru momčad, satkanu od igrača raznih nacionalnosti, koja u punom sastavu može parirati bilo kojoj ekipi. Međutim, Rafa nikako nije uspijevao donijeti na Anfield trofej za kojim vapi svaki Liverpoolov fan - trofej engleskog prvaka. Da stvar bude gora, Liverpool je prošle sezone osvojio tek peto mjesto (koje ne vodi u Ligu prvaka), većinom zbog loših igara u tzv. malim utakmicama. Nakon Rafinog odlaska, atmosfera u klubu nije nimalo zavidna: nakon niza godina nije se kvalificirao u natjecanje Lige prvaka, a od zadnjeg osvajanja prvenstva broji sada već dvadeset i jednu sezonu. Kako loše stvari dolaze na hrpi, uz sportske neuspjehe, klub i financijski stoji poprilično loše te trenutačni vlasnici važu ponude za prodaju. Pred Hodgsona je stavljen iznimno težak zadatak: bez značajnih financijskih izdataka potrebno je konsolidirati momčad, vratiti je među četiri najbolje ekipe u prvenstvu, a vrlo brzo bi i osvajanje prvenstva moglo postati imperativ.

Prednosti: iako se čini da bi za Liverpool moglo nastupiti crno razdoblje, teško da će to spriječiti slavni huk njegovih navijača koji, zajedno s antologijskom himnom, dovodi Liverpool do mitskog statusa među ostalim engleskim, čak i europskim klubovima. Unatoč najavi odlazaka, ključni igrači su i dalje u klubu, uključujući (sada već ikonu kluba) kapetana Stevena Gerrarda. Kada bi prošlogodišnja pojačanja, igrači Glenn Johnson, Alberto Aquilani i Maxi Rodriguez, ostali pošteđeni ozljeda, sasvim sigurno bi donijeli kvalitetu više za Liverpool, koja je izostala protekle sezone. Također je tijekom prijelaznog roka bez odštete doveden Joe Cole, vrlo kvalitetan i tehnički nadaren igrač, ali sa sličnim problemima prečestog ozljeđivanja. Upravo bi on trebao donijeti potrebnu kreativnu notu u igru Liverpoola, koja je često izostala kada je momčad vodio Rafa Benitez, naročito u slučaju Gerrardove ozljede. Dobra strana neigranja u natjecanju Lige prvaka jest to što se ekipa sada može u potpunosti koncentrirati na domaće prvenstvo, a možda se to pokaže kao ključan dio uspjeha.

Mane: najveći trenutni nedostatak nije igrački, već organizacijski. Vlasnici kluba žele što je moguće prije otići, a sam je klub zapao u poprilične dugove (preko 300 milijuna eura), koje samo potencira ovogodišnji izostanak plasmana u Ligu prvaka. Zbog svega toga, uključujući odlazak Rafe Beniteza, neki od igrača rado bi otišli. Tako su već nakon Svjetskog nogometnog prvenstva započele glasine o gubitku ključnih članova ekipe poput Torresa ili Mascherana - Mascheranov je odlazak gotovo izvjestan, dok je situacija s Torresom poprilično neizvjesna. Odlasci tih igrača predstavljali bi golem udarac za ekipu, pogotovo ako se uzme u obzir situacija u drugim klubovima; svi najjači engleski klubovi samo su pojačali igrački kadar (naročito Manchester City) pa se zbog toga očekuje dodatno zaoštravanje već ionako vrlo oštre konkurencije u Premiershipu. Kada bi Liverpool sudjelovao u nekoj drugoj nacionalnoj ligi, plasman u sam vrh ne bi bio upitan, ali ove će se sezone morati boriti za svaki bod da bi na kraju bio među prve četiri ekipe.

Značajnija pojačanja: J. Cole, M. Jovanović
Značajniji odlasci: A. Riera, Y. Benayoun

Prognoza: prema sadašnjem igračkom kadru, teško da će Liverpool moći konkurirati za naslov prvaka Engleske, a i jedno od prva četiri mjesta moglo bi biti nedostižno. Presudno će biti to koliko će imati sreće sa zdravljem igrača.