REAKCIJE IZ HRVATSKOG TABORA

Mladi Hrvati slomili Grke i stigli korak do Eura; još treba pobijediti San Marino

12.10.2018 u 20:03

Bionic
Reading

Nogometna U-21 vrsta Hrvatske pobijedila je u kvalifikacijskoj skupini 1 u Puli Grčku s 2-0 (1-0) i gotovo sigurno osigurala završnicu EURA koji će se sljedeće godine održati u Italiji i San Marinu

Hrvatska se pobjedom nad dosad neporaženom Grčkom bodovno poravnala s Grčkom (22) na vrhu ljestvice, a kako imaju bolji međusobni omjer prvo mjesto skupine i izravan odlazak na EURO će osigurati ukoliko u ponedjeljak pobijedi u gostima nejaki San Marino.

Hrvatska U21 je zadnji puta sudjelovala na završnici EURA daleke 2004. godine u generaciji u kojoj su bili Darijo Srna, Niko Kranjčar i Eduardo.

Inače, već u 5. minuti uslijedila je velika prilika za Grke - udarac Vergosa s pet metara vratar Posavec je čudesno obranio, a u nastavku akcije grčki stoper Pasalidis je udarcem glavom pogodio gredu. U 23. minuti ponovno je izglednu priliku imao Vergos, ali Posavec je i to zaustavio.

U 40. minuti ukazao se najbolji igrač Hrvatske Nikola Vlašić, primio je loptu desetak metara od gola, pucao je iz okreta, a lopta je pogodila braniča Tryantafylosa Pasalidisa i prevarila grčkog vratara.

U 45. minuti Halilović je sjajno izveo slobodan udarac s 18 metara, a grčki vratar je to jedva obranio, pa se na poluvrijeme otišlo s prednošću Hrvatske od 1-0.

Od 65. minute Grci su ostali s desetoricom igrača nakon što je crveni karton zbog prekršaja nad Jakolišem dobio stoper Nikolaou. Hrvatska je igrača više iskoristila tek u 94. minuti kada je Josip Brekalo iskosa snažnim udarcem postigao konačnih 2-0.

  • +4
Hrvatska - Grčka U-21, kvalifikacije za Euro Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

'Nećemo ništa prejudicirati, premda je razlika u kvaliteti ogromna. U igri su još tri boda, moramo biti koncentrirani i protiv San Marina te potvrditi prvo mjesto u skupini. Ova generacije je to zaslužila. Čestitam igračima koji su odigrali jednu tešku utakmicu protiv vrlo dobrih Grka koji su nas malo iznenadili na početku utakmice s jednim visokim pritiskom, tako da u prvih dvadesetak minuta naša igra nije bila na nekoj visokoj razini', kazao je izbornik mlade hrvatske reprezentacije Nenad Gračan dodavši kako je Hrvatska u tim trenucima imala puno sreće.

No, smatra Gračan, kako je utakmica odmicala tako su 'vatren'" uspostavljali svoju igru i na kraju zasluženo pobijedili.

'Vratar Posavec je bio na visini zadatka, no nikoga ne bi izdvajao. Ono što krasi ove dečke i ovu generaciju je veliko zajedništvo i momčadski duh. To su i danas dokazali. Važno je bilo pobijediti... Cijelu utakmicu odigrali smo disciplinirano, neovisno o nekim tehničkim greškama. Pritisak je bio veliki jer protivnik nije izgubio utakmicu u kvalifikacijama, čvrst i agresivan s dobrim pojedincima. Najvažnije od svega je da smo reagirali na pravi način', poručio je izbornik Gračan.

Nikola Vlašić je novinarima priznao kako je utakmicama doista bila teška odnosno čak i teža od očekivanog,

'Uspješno smo se branili na početku, no postigli smo gol kada je bilo najpotrebnije. To nas je podiglo tako da smo dominirali u drugom poluvremenu', kazao je Vlašić, dok je jedan od boljih u redovima hrvatske reprezentacije Alen Halilović ustvrdio kako je ova generacija zaslužila ovaj uspjeh.

'Prava smo klapa i ekipa te vjerujem da je publika u konačnici bila zadovoljna. Bila je to čvrsta i teška utakmica, znali smo što nas čeka, no protiv San Marina nema opuštanja', zaključio je Halilović.