legenda OTVORENO

Mirko Novosel iznenadio nas je odgovorom o Aci Petroviću kao izborniku Brazila

28.10.2017 u 09:37

Bionic
Reading

Nakon što je donedavni hrvatski izbornik Aleksandar Petrović imenovan novim izbornikom košarkaške reprezentacije Brazila za komentar smo zamolili legendarnog hrvatskog trenera Mirka Novosela

Nakon što s reprezentacijom Hrvatske nije uspio proći osminu finala na Eurobasketu (Rusija je slavila 101:78) 58-godišnji Petrović brzo je našao novi posao.

Odlučio je prihvatiti izazov i vodit će Brazil u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2019. u Kini te pripremati momčad za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. Prvu službenu utakmicu na klupi Brazila Petrović će imati 24. studenoga u Santiagu protiv Čilea.

>> Gdje su i što danas rade brončani Hrvati iz '95? Nećete vjerovati čime se neki bave!

'Ovo je za mene novi izazov, a imamo tri cilja - plasirati se na Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre te napraviti što veću bazu igrača. Radujem se poslu u Brazilu i obećavam da ću naučiti portugalski jezik', kazao je Petrović u sjedištu brazilskog saveza u Sao Paolu.

Odlazak u Brazil iznenadio je i 79-godišnjeg Mirka Novosela, koji je prvi uočio Petrovićev trenerski talent. No, kako nam je potvrdio, Petrović ga nije zvao za savjet…

Upravo je Novosel postavio Petrovića nedugo nakon što je okončao igračku karijeru na klupu Cibone te ubrzo poslije toga i na mjesto izbornika Hrvatske 1995.

'Za Acu je sigurno to dobar potez jer je ovdje prekinuo sve veze sa Savezom te prije toga s Cibonom. Kao košarkaški djelatnik u Hrvatskoj nije mogao egzistirati, a kada je već dobio ponudu Brazila, vjerojatno nije dugo razmišljao. Aco je u svakom slučaju kvalificiran da dobro obavi posao. Brazil je vrlo jaka svjetska košarkaška sila i ta zemlja, koja ima gotovo 200 milijuna stanovnika, ima jako puno kvalitetnih igrača', kazao je Novosel iznenadivši nas svojim iskrenim odgovorom.

Na naše pitanje kakva je razlika voditi reprezentaciju u odnosu na klub, trener poput Novosela - koji iza sebe ima ogromno iskustvo – kratko je rekao:

'Razlika je ogromna. Kad si izbornik reprezentacije, biraš svih 12 igrača po svom ukusu, a kada vodiš klub, to baš ne ide tako jer moraš razvijati mlade igrače i razmišljati dugoročno. Što se priprema tiče, o tome nema razloga raspravljati jer primjerice na Olimpijskim igrama ili svjetskim prvenstvima često imaš pet utakmica u prvih šest, sedam dana, za što su potrebne vrhunske pripreme. Iskreno mislim, a to sam i Aci rekao, da je on puno bolji kao izbornik. Prije Brazila sjajno je vodio reprezentaciju BiH te naravno Hrvatsku koju je odveo na OI u Rio. Želim mu da uspije i ostvari sve zacrtano s Brazilom.'

Za kraj je Novosel ispričao i nepoznatu anegdotu o svom angažmanu za reprezentaciju Belgije:

'U karijeri sam imao nekoliko ponuda drugih reprezentacija, ali nisam ih ozbiljno razmatrao. Malo ljudi zna kako sam sredinom 90-ih bio izbornik Belgije na izlučnom turniru u Irskoj, a taj posao prihvatio sam na molbu jednog mog prijatelja iz Fibe. Plan je bio da na turniru, na kojem su osim Belgije igrali Nizozemska, Norveška i domaćin Irska, izborimo drugi po jačini razred u Fibi i to smo uspjeli. Imao sam svega deset dana za pripremu i upoznavanje igrača, ali eto, odlučio sam napraviti uslugu prijatelju', sa smiješkom je završio Novosel, najtrofejniji hrvatski košarkaški trener u povijesti.

  • +10
Legendarni hrvatski košarkaši nekad i sad Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX