Prkačin sanjao ovaj dan

Milijunski posao Cibone; najveći hrvatski talent nakon dugih pregovora ipak potpisao ugovor iako svi znaju da uskoro odlazi u NBA, a poznato je i koliko će svi zaraditi

12.02.2021 u 15:07

Bionic
Reading

Nakon više od dva mjeseca pregovora 18-godišnji Roko Prkačin, jedan od najnadarenijih hrvatskih košarkaša kojem stručnjaci predviđaju uspješnu NBA karijeru, ipak je potpisao profesionalni ugovor s Cibonom

Iako su u Ciboni tajili tu informaciju doznajemo kako je od kraja studenog, kada je Roko Prkačin proslavio 18. rođendan, situacija bila neizvjesna. Prkačin je više od dva mjeseca igrao bez ugovora i mogao je otići u bilo koji drugi klub iz odštetu koju Fiba određuje. Ali u ovom slučaju to nije bila opcija i samo se čekalo da i službeno potpiše ugovor iako se sve previše odužilo zbog čega je u klubu bilo i trzavica.

U tom periodu je na iznenađenje mnogih smijenjen i trener Ivan Velić, a što je razlog moglo se samo nagađati. Umjesto njega stigao je srpski stručnjak Vladimir Jovanović, a ubrzo nakon toga 204 cm visoki Prkačin je potpisao profesionalni ugovor. Za oko NBA skautima Prkačin je zapeo na Europskom prvenstvu za kadete 2018. kada je kao najbolji igrač turnira Hrvatsku vodio do zlatne medalje. Svojom svestranom igrom pokazao je već tada da se radi o posebnom igraču iako su mnogi mišljenja kako u Ciboni dosad nije imao prostora za slobodu u igri.

Isto tako treba reći kako je ključne pregovore oko uvjeta vodio njegov otac Nikša Prkačin, bivši hrvatski reprezentativac, koji se nakon završetka igračke karijere posvetio menadžerskom poslu u partnerstvu s bivšim suigračima iz Cibone Matejem Mamićem i Davorom Kusom.

Nakon dugih pregovora, nakon što je Roko Prkačin potpisao profesionalni 4-godišnji ugovor s Cibonom, o najmlađem kapetanu 'Vukova' u povijesti nekoliko riječi kazao je i direktor kluba Domagoj Čavlović kojem je tako 'pao veliki teret s leđa.'

'Formalizirali smo nešto što nije bilo upitno. Sretni smo što je Roko tu. Cibona će mu kao i svim ostalim mladim igračima pružiti sve što je potrebno za njegov daljnji razvoj. Uvjereni smo da će uz novog trenera dići razinu svoje igre i da će mu to biti dovoljno da u budućnosti završi tamo gdje mu je mjesto, a to je NBA liga. Na njemu, kao i na cijeloj organizaciji, je da nastavimo požrtvovno raditi kako bismo ostvarili zacrtane ciljeve, a ovaj je potpis jedan bitan dio našeg puta', kazao je Čavlović.

Nema sumnje kako je sada jasno da će Cibona na odlasku Prkačina i neki europski klub ili u NBA ligu jako dobro zaradiiti. Naime, NBA klubovi za europske igrače smiju isplatiti maksimalno 700 tisuća dolara odštete (klub uz odobrenje lige može platiti odštetu i do milijun dolara, op.a.), ali česta je praksa da se u dogovoru s menadžerom igrača klubu isplati ukupna odšteta od nekoliko milijuna dolara, ako igrač ima višegodišnji ugovor i inzistira na odlasku.

'Roko je dio razvojnog puta koji se u Ciboni gaji godinama i apostrofira kad su u pitanju mlađi igrači. Selektiran je u omladinski pogon i bio dio dugotrajnog i kontinuiranog rada vođenog od strane niza stručnjaka kroz čije je ruke brušen ovaj dijamant, a koji su uvelike zaslužni za ostvarivanje krune tog posla, a to je potpis za seniore. Razlog je to više za ponos cijele organizacije jer je Roko dijete koje je odraslo u Klubu', kazao je direktor kluba Čavlović.

Očekivano, nekoliko riječi kazao je i sportski direktor Marin Rozić koji je do prošle sezone dijelio svlačionicu s Prkačinom i bio mu je jedan od mentora.

'Sretni smo što je dijete našeg omladinskog pogona izraslo u ovakvog igrača i što slijedi svoj put na pravi način. Prošao je naše mlađe selekcije i sad je stavio potpis na ovaj seniorski dio, iako je dio našeg prvom tima već treću sezonu. Cibona je sredina u kojoj se on najbolje osjeća i pruža mu sve potrebno za njegov daljnji razvoj. Tako ćemo i nastaviti i iako je ovo nešto što je samo bilo pitanje vremena, velika je stvar za naš Klub i potvrda da dobro radimo', kazao je Rozić.

Inače, na službeno potpisivanje ugovora Roko je stigao u pratnji svog menadžera Davora Kusa koji će sa svojim partnerima brinuti o karijeri velike nade hrvatske košarke. Naime, prema predviđanju NBA analitičara s portala nbadraft.net Prkačin je trenutačno jedan od tzv. lottery picka (14. mjesto po zadnjoj listi), ali nema sumnje kako bi dobrim igrama u drugom dijelu sezone te odrađenim otvorenim treninzima u SAD-u (work out) njegove kacije mogle porasti. Prma mišljenju mnogih ima velike izglede naći se među TOP 10 izbora u klasi 2021. što mu garantira višemilijunski ugovor.

Primjerice, ako bude 10. izbor prve runde NBA drafta ima garantira 3-godišnji ugovor vrijedan više od 11 milijuna dolara (prva godina 3,5 mil, druga 3,7 i treća 3,9). Ako ostane na 14. mjestu, kap što govore prognoze, zaradit će u prve tri godine oko devet milijuna dolara. Listu rookie plaća za ovu sezonu pogledajte OVDJE.

No, Roko je trenutačno samo fokusiran na Cibonu što govori i njegova iskrena izjava:

'O ovome sanjam otkako sam počeo trenirati košarku! Cibona je moj klub kojeg mogu nazvati domom. Nastavit ću trenirati i raditi na sebi. Drago mi je da sam potpisao i iz razloga što mi je to znak da me ovdje ljudi cijene i da me žele ovdje. Kao što je direktor rekao, moramo nastaviti raditi. Moramo još bolje i još jače kako bismo vratili Cibonu tamo gdje je bila', kazao je 18-godišnji Roko Prkačin nakon potpisa ugovora. No, svima je jasno kako 4-godišnji ugovor Roko Prkačin gotovo sigurno neće odraditi do kraja jer prilika da zaigra u NBA ligi ne pruža se mnogima.