NIKAD DOSADNO

Meštrović ispunio obećanje: KK Zadar rebalansom dobio pola milijuna kuna manje. SDP-ovac zbog 'izdaje' objavio Ričardovu osmrtnicu

03.12.2021 u 10:26

Bionic
Reading

Košarkaški kub Zadar je rebalansom proračuna dobio dodatna 2,5 milijuna kuna, odlučilo je Gradsko vijeće Grada Zadra

Obično bi pred kraj godine klub miljenik gradskog proračuna KK Zadar dobivao od Gradskog vijeća dodatna tri milijuna kuna za krpanje rupa, no ovoga puta nije sve išlo prema planu.

Rezultati lokalnih izbora, na kojima prvi puta HDZ nije dobio većinu u Gradskom vijeću, odredili su brojna događanja u KK Zadar. Enio Meštrović, poznat i kao Ričard, i ljudi s njegove liste su inzistiranjem na transparentnosti poslovanja poremetili ustaljenu kolotečinu događanja.

Činjenica da će biti problema oko rebalansa proračuna usporila je proces slaganja momčadi, a kašnjenja su od mjesta sportskog direktora udaljila proslavljenog zadarskog košarkaša s brojnim kontaktima diljem Europe Marka Popovića.

>> Marko Popović iskreno o treneru Jusupu koji mu je dao životne smjernice, svom Zadru, najdražim trenucima u košarci te planovima: Ni za što ne bih mijenjao svoju karijeru, a evo zašto

Meštrovićeva ustrajnost je dovela do ostavke tim menadžera Branimira Longina, a najnoviji slučaj netransparentnog trošenja novca prilikom smjene igrača na poziciji centra kažnjen je, kako Meštrović kaže, žutim kartonom, odnosno smanjenjem svote namijenjene klubu za pola milijuna kuna.

Podsjetimo, Zadar se zahvalio na uslugama, koje su bile ispod očekivanja, srpskom centru Urošu Lukoviću. Klub će ovaj potez platiti dodatno svojevrsnom otpremninom koju mora dati igraču, upućeni kažu dvije plaće. Istovremeno Zadrani su platitili odštetu poljskom Torunu kako bi u svoje redove doveli zamjenu za Lukovića, američkog centra Trevora Thomposna.

Iako je dogovor za izglasavanje rebalansa bio da ta 3 milijuna kuna idu za plaće igračima i radnoj zajednici, direktor kluba Željko Žilavec je odlučio udovoljiti željama trenera Vladimir Anzulovića te je odobrio ovakav rasplet događaja.

Iznenađujuće, s obzirom na dosadašnje obrasce odlučivanja, ova netransparentnost nije se svidjela ni HDZ-u koji je podržao smanjenje svote novca za pola milijuna kuna.

Rad u nestabilnim uvjetima, o rezultatima prve momčadi da ne govorimo, doveo je domino efektom i do drugih neželjenih posljedica. Tako je glasnogovornik kluba Josip Begonja najavio svoj odlazak 10. prosinca, a klub je ostao i bez službenog fotografa.

Meštrović ovim potezima mijenja načine ustaljenih neodgovornih ponašanja u klubu i načine promišljanja. Istovremeno izaziva kritike dosadašnje opozicije pod vodstvom SDP-a koja mu zamjera da je odobrio rebalans i da se udružio s HDZ-om. Prilično tanimljivo, s obzirom na to da je Meštrović dosadašnjim potezima u dobroj mjeri poremetio HDZ-ove planove vođenja kluba i urušio kadrovsku križaljku koju je HDZ pripremio.

Gradski vijećnik SDP-a Danijel Radeta otišao je toliko daleko da je na svom FB profilu objavio osmrtnicu imaginarnog lika Ričarda, alter ega Enija Meštrovića, a cijelu priču oko izglasavanja rebalansa je nazvao igrokazom performera, kukavica i vucibatina.

Iz KK Zadar stiže još jedna vijest. Iako su se pohvalili da su dobili pozivnicu Eurolige za sudjelovanje juniorske momčadi na Euroleague Basketball Adidas Next Generation kvalifikacijskom turniru i da su poziv prihvatili, Zadrani ipak neće participirati u natjecanju. Ne, zato što ne žele, već zbog činjenice da Euroliga šalje pozivnice, a od onih koji su prihvatili sudjelovanje bira koga će uvrstiti u sustav natjecanja.