EKSKLUZIVNO IZ MARIBORA

Matjaž Kek pogodio u srž Hajdukovog problema, ali i usporedio Rijeku i Dinamo

31.03.2024 u 08:15

Bionic
Reading

Najveći hrvatski derbi, okršaj Hajduka i Dinama, a koji je završio pobjedom zagrebačke momčadi 1:0, pratio se i u Mariboru. Točnije, u domu slovenskog izbornika Matjaža Keka, koji s posebnom pozornošću prati sve što se događa u SuperSport HNL-u. Naravno, ostavio je Kek dubok trag i u hrvatskom nogometu, u kojem je s Rijekom osvojio prvenstvo i dva kupa

Kao i uvijek, Matjaž Kek bi je otvoren za razgovor o nogometnim temama. Točnije, o derbiju između Hajduka i Dinama, ali i mogućem raspletu SuperSport HNL-a, u kojem vodeću poziciju čvrsto drži 'njegova' Rijeka.

'Petkovićeva majstorija odlučila je utakmicu koja je bila dosta dinamična, u fenomenalnoj atmosferi, pred 30 i nešto tisuća ljudi. Možda nije bila toliko lijepa utakmica, ali bilo je puno dinamike, naboja, baš kakvog derbiji nose. Na kraju, Dinamo je ostao živ, golom Petkovića. I moram još jednom reći, on je ekstra klasa i individualna kvaliteta, koja je donijela Dinamu tri boda. Iako, Dinamo je u drugom dijelu jako teško živio', započeo je analizu za tportal 62-godišnji Matjaž Kek, kojeg u Hrvatskoj svi cijene zbog odmjerenosti, ali i iskrenosti.

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

Ali moramo primijetiti da je Hajduk i u prvom dijelu bio dominantniji. Vidjelo se to po posjedu lopte, 60:40, ali i tek jednoj prilici igrača zagrebačke momčadi?

'Agresija Hajduka je bila na visokom nivou. Iako i Hajduk nije imao velikih šansi, posebno u tom prvom poluvremenu. A ono što su i imali, su promašili. A takve šanse se u derbiju moraju zabiti. Dinamovi igrači čekali su ih u bloku, posvetili su pažnju defenzivi, suzili su prostor Livaji. I na kraju, ne pita te nitko, kada dobiješ na ovaj način ovako važnu utakmica. Poljud je ostao opet razočaran. A to je previše izgubljenih bodova na Poljudu. Sada je Hajduk u velikom problemu, i pred Kup utakmicu, ali i pred Jadranski derbi na Rujevici'.

  • +9
28. kolo SuperSport HNL-a, Hajduk - Dinamo Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

Dojam je da je Hajduk nakon Livajinog izlaska postao opasniji?

'Da, imao je Hajduk tamo oko 60. minute zbilja strašan pritisak, gol je 'visio u zraku'. Nevistić je spašavao Dinamo, i nisu bili kažnjeni za te velike greške. Ulazak Kalinića i Brekala podigao je sve, što se odrazilo na ofenzivni dio igre. Dinamo nije uspio ugroziti Hajduka na velikom prostoru kojeg mu je ostavio. Ali, opet možemo teoretizirati o taktici, je li trener pogodio s izmjenama. No, pobijedio si 1:0 u derbiju na Poljudu. Ali kako sam rekao, previše se nakupilo tih Hajdukovih poraza na Poljudu. Znam da je sada razočarenje veliko, ali ima se još dosta za igrati'.

Oba trenera su uoči utakmice govorila da su to ključni bodovi, odnosno da gubitnik ispada iz utrke za naslov prvaka. Slažete li se s time, odnosno je li Hajduk ispao iz te utrke?

'Prije svega, Hajduk mora razmišljati samo o prvoj sljedećoj utakmici. Ja mislim da ta fama 'sad je vrijeme', 'sad ili nikad', da je to strašan uteg koji Hajdukovi igrači nose od prvog kola. I tu kuglu vuku za sobom. A to sve nisu dobro apsorbirali. Svi ti dolasci igrača očito neće donijeti toliko željeni naslov. Utakmica je sve manje, ali i dalje je još puno bodova za uzeti. Ali ovo je tjedan istine ispred Hajduka. Prvo Kup, a onda još taj sraz s Rijekom. Što se Hajduka tiče, u nedjelju bi sve moglo biti jasno. Ali i Kup nosi trofej. To je također nešto što vrijedi. Dinamo također ima utakmicu manje, ali moram priznati da me malo smeta kada se unaprijed upisuju bodovi. Tko kaže da će Dinamo pobijediti Varaždin? Sve je moguće'.

To sve onda najviše ide na ruku 'vašoj' Rijeci, koja je u subotu lakoćom pobijedila Rudeš 3:0. Može li ona zadržati tu prednost do kraja?

'Ja mislim da može. Ali ne zato što sam vezan uz Rijeku, nego zato što Rijeka u ovom momentu ima najbolje izbalansiranu momčad. Dobar kadar imaju i Hajduk i Dinamo, ali Rijeka ima igrače i kojeg god da Sopić stavi, igra dobro. Imaju sada strašno samopouzdanje. No, imaju opasnog protivnika. Nije lako kada ti Dinamo 'puše za vrat'. Ja sam to osjetio one godine kada smo uzeli naslov. Rijeka mi djeluje zdravo, samouvjereno, hrabro, odlučno. A sve potencirano kvalitetom, pojedinačnom kvalitetom koja se stavila u službu ekipe. I mislim da je to velika prednost Rijeke. Iako, opet kažem, još uvijek nije ništa riješeno', završio je Kek.

Sažetak utakmice Hajduk - Dinamo 0:1 Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport