Hrvat opet na vrhu

Mateo Kovačić ispisao povijest osvajanjem svoje četvrte Lige prvaka i nastavio nevjerojatan niz kakav je rijetko viđen

29.05.2021 u 23:22

Bionic
Reading

Mateo Kovačić osvojio je svoju četvrtu Ligu prvaka i tako nastavio niz od devet uzastopnih sezona u kojima je Hrvat u pobjedničkoj momčadi najelitnijeg natjecanja na svijetu

Mateo Kovačić ponovno je na vrhu Europe. Hrvatski veznjak igrao je zadnjih 15 minuta u finalu protiv Manchester Cityja, ali to je bilo dovoljno za novi, četvrti naslov prvaka u Ligi prvaka u karijeri.

  • +33
Finale Lige prvaka: Manchester City - Chelsea Izvor: EPA / Autor: Carl Recine / POOL

Kovačić je s Real Madridom osvojio tri uzastopna naslova u Ligi prvaka, no u tim finalima nije sudjelovao. Sada mu je Thomas Tuchel omogućio da zaigra u finalu i tako mu ispunio veliku želju.

'Osvojiti Ligu prvaka je nešto neopisivo. S Realom sam to ostvario tri puta, ali nažalost nisam niti jednom igrao u finalima. Ipak, bio sam tamo, a ekipa je ta koja pobjeđuje. Pobjeđujemo i gubimo svi kao ekipa. Nastup u finalu bi mi sada puno značio', rekao je Kovačić uoči finala, a Tuchel je čuo njegove želje i ispunio ih.

Hrvatski veznjak je tako s 27 godina došao do svojeg četvrtog naslova prvaka Europe u Ligi prvaka, a tome može pridodati i jednu osvojenu Europsku ligu, uz brojne naslove prvaka u državama u kojima je igrao. Dobra je to vijest i za Hrvatsku koja još od 2013. godine svake godine u nizu ima osvajača Lige prvaka.

Kovačić je taj niz produljio na devetu sezonu, a započeo ga je Mario Mandžukić koji je prvi osvojio Ligu prvaka S Bayernom. Nakon njega je osvojio Luka Modrić s Realom, pa Ivan Rakitić s Barcom, pa je uslijedilo trostruko slavlje Modrića i Kovačića s Realom, potom Dejan Lovren s Liverpoolom, a prošle godine Ivan Perišić s Bayernom.