šok na otoku

Manchester City izbačen iz Lige prvaka, a morat će platiti i kaznu od 30 milijuna eura zbog teškog kršenja financijskog fair playa

14.02.2020 u 20:05

Bionic
Reading

UEFA je Manchester City izbacila iz Lige prvaka na dvije sezone, a morat će platiti i 30 milijuna eura

Šokantne vijesti saznali su u Manchester Cityju. UEFA je engleskog velikana izbacila iz Lige prvaka na dvije sezone, a morat će platiti i 30 milijuna eura. Kazna počinje vrijediti od iduće sezone. Razlog? Ozbiljno kršenje financijskog fair playa. Naravno, City se neće moći natjecati niti u Europskoj ligi.

UEFA je City proglasila krivim zbog falsificiranja visine primanja od sponzora u izvješću koje su morali predati za financijski fair play. Proces protiv Cityja je pokrenut nakon što je Der Spiegel 2018. godine u javnost pustio mailove i dokumente. Upravo su ti dokumenti koji su procurili pokazali da je vlasnik Cityja, Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan, glavni financijer sponzorskih ugovora kluba.

On je uglavnom punio Cityjev proračun od 67.5 milijun funti koje je klub dobio za sponzorstvo na majici, stadionu i akademiji. Iza svega stoji zrakoplovna kompanija Etihad koja je u vlasništvu šeikove obitelji koja vlada Abu Dhabijem. Ostatak koji ne financira Abu Dhabi i šeikova obitelji, dolazi od Mansourove automobilske kompanije Abu Dhabi United Group.

Cilj financijskog fair playa je spriječiti preveliko trošenje klubova, odnosno spriječiti da klubovi troše više no što zarade. UEFA želi spriječiti da vlasnici poput Mansoura jednostavno ulupavaju novac u klub i troše stotine milijuna bez pokrića, a Mansour je ovo pokušao zaobići preko lažnih sponzorskih ugovora što je ozbiljniji prekršaj.

Prva optužnica pojavila se u ožujku prošle godine, a klub je odbacio bilo kakvu mogućnost malverzacije. Iz Cityja su tvrdili kako se protiv njih vodi zlonamjerni proces bez ikakvih dokaza, a sada su za isto i osuđeni. Imaju pravo žalbe pri arbitražnom sudu za sport, a to će vjerojatno i napraviti.