STRATEGIJA B

Mamić traži novo političko zaleđe

26.02.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Zdravko Mamić je nakon dvomjesečne pauze stao pred mikrofone. Reciklirao je puno tema, ostao miran i tek latentno kroz redove provukao zašto je uopće sazvao druženje koje će mu donijeti nove istaknute redove u medijima

Napadao je Štimca: 'Tica, donesi mi onaj papir. Nisam vam ga htio pokazivati ali, eto…' jedva je dočekao natruhu prilike da oplete po trnu u nozi i taksativno nabroji sve grijehe 'pučista' u HNS-u. Provlačio je uporno i svoje zasluge u gotovo desetogodišnjem mandatu. Bez toga ne ide, čovjek jednostavno smatra da ga se ne hvali dovoljno i to je njegovo pravo.

Potrudio se i elaborirati razloge zašto navijači koji traže njegov odlazak nisu u pravu, ali i najavio da će podržati većinu njihovih prijedloga jer su 'razumni, legitimni i kvalitetno sročeni'. Tako će Vlatko Marković i Damir Vrbanović biti odstranjeni iz Dinamove skupštine, ali nije pokazao volju da ispuni i glavni zahtjev inicijative ZZD, koji je zapravo i lajtmotiv njihove borbe: 'Jedan član – jedan glas.'

Upleo se i u nerazumljivu priču o privatizaciji. Smatra da je takvo preoblikovanje prečica do ponora, ali poziva investitore iz Hrvatske i cijelog svijeta da kupe Dinamo. Neobično.

O svojim pravnim problemima, prema kojima bi mogao biti eliminiran iz Saveza i kluba, nije puno govorio, a bio je toliko civiliziran da nije bilo potrebe ponovno vrtjeti stari film. Sve je u stavcima i člancima: ili će se ministarstvo (koje je nadležno) očitovati i poduzeti korake ili će nastaviti prebacivati vrući krumpir. To sad ide samo njima na dušu.

Nije spominjao ni promjene klupskog statuta koje je nedavno najavio. Tako se ne zna hoće li i dalje ostati na snazi pravilo, koje je u dva navrata flagrantno kršio, da Dinamo mora ostati politički neovisan. Do sada je javno klupski grb koristio u svrhu kampanja Ive Sanadera i Milana Bandića, a njegovi 'asovi' danas baš i ne stoje najbolje.

I nakon svega ostaje dojam da je upravo zato i zatražio javnu pažnju.

Upro je svim snagama ismijati SDP-ovca iz Sabora Arsena Bauka koji ga je dan ranije prozvao na sjednici pred kamerama, ali i oštro poručiti zagrebačkom Holdingu da će Dinamu morati isplatiti sve dogovoreno, uz kamate od 17 posto. S druge strane, na sva usta je nahvalio Davora Bernardića, također SDP-ovca, kojemu: 'Kada je tako pametan treba dati da vodi i Holding i državu' te se zahvalio i razumnom HDZ-ovcu Šukeru (ne brendu nego Ivanu) koji ga je uzeo u zaštitu u četvrtak u Saboru. U Bernardiću, čini se, vidi potencijalnog gradonačelnika, na državnoj razini je sve još mutno, i sada počinje graditi nove temelje svoje političke konstrukcije. Pred nama je vrijeme izbora i karte treba promiješati.